Автор Тема: Opel Vectra B 1.6 16v  (Прочитано 96270 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Одг: Opel Vectra B 1.6 16v
« Одговори #240 на: 15 Јуни 2018, 10:03:57 am »
Добра цена си ја земал резервната, во бенелукс е 50€ нова

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

1500 denari mi ja ostavi deckoto. Epten variraat cenite od 1000 den do 3000 den. Edno me nervirase stavile oglas opnal guma na slika vo ekstra sostojba i po telefon prasuvas ja fali demek vcera od dukjan ja izvadil. Odis na lice mesto sto da vidis ti ide od glava da mu ja aknes. I uste vika taa od slikata e prodadena ovaa ja imam.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #241 на: 03 Јули 2018, 13:38:54 pm »
Denes malce sreduvanje pred odmor. Promena zadni plocki i zadni gurtni. Prednite bea ok imaat baagji meso na niv ama zadnite loshi.Diskovite predni i zadni vo dobra sostojba.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #242 на: 03 Јули 2018, 21:30:44 pm »
Какви плочки зема ?Јас гуртните не ги сменив само плочки биле добри ми рекоа оти се само за рачната кочница....

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #243 на: 03 Јули 2018, 21:45:19 pm »
Tomex najevtini bea i gurtni i plocki. Plockite bea baagji otideni a gurtnite imase malce mevce mozea use malce da isteraat ama cim vekje otvaravme otidoa kurban. Bea baagji izgoreni uste fabrickite bea gurtni GM. Nikad nebea smeneti. Bitno diskovite bea super prednite plocki bea isto dobri jas sakav i niv da gi smenam ama deckite rekoa ne frlaj dzabe mi izvadi edna plocka od napred meso imase kolku i nova baska prednite plocki bea GM a isto i zadnite ama prednive skoro pred da ja zeam bile smeneti.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #244 на: 22 Јули 2018, 08:21:47 am »
Eve edna nedela nautro taze isprana dodeka e svezo. Autovo sega za sega vo dobra kondicija poleka se sprema za na odmor. Otkako e staen plinov nesum simnat od kola ziv blagodet budala sto nego staviv porano.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #245 на: 16 Август 2018, 22:53:04 pm »
Deneska me fatija nervi i sabajlecki konecno gnjurnav vo motorot resen da go otsranam problemot koj za mnogu e banalen ama mene mi bodese u mozok. Voziloto koga raboti vo ler se osekjase nekoe blago zatresuvanje odvreme navreme na sofersko sediste i toa samo vo ler. Koga e poladna kolata e poizrazeno koga e zagreana e minimalno ama sepak se osekja.
Edni vikaa svekjici, drugi kabli, treti bobina i neznam ti sto. Ja parkirav do ist opel i poleka pocnavme da prefrlame raboti edno po edno. Smenivme svekjici nisto, smenivme kabli nisto, bobina pak nisto. Koga na kraj go mrdnavme zadniot lonec na edna strana vibracijata ja snema.
E sega ostanuva da ja nosam na kanal da vidam sto e dole problemot dali e pancir srevoto dali nekoj gumen drzac zeza bitno si go najdov problemot koj dolgo vreme mi idese na nervi. Nekoj da predlozi dobar majstor za auspusi koj bi vlegol odozdola i da go sredi toa bez da otvara literatura :)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #246 на: 16 Август 2018, 23:44:46 pm »
Оди во Номинал. Одма после ПСС на зајчев рид, после на Бушав петалната кај семафорот пред тинексот од десна страна.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #247 на: 17 Август 2018, 08:14:21 am »
Јас мислам некој држач на моторот ти е ослабен и ти пренесува вибрации, можеби кога си го помрднал ауспухот моментално да се изгубило но по симптомите што ги кажа дека кога е ладна повеќе се осеќа вибрација а кога ќе загрее колата помалку, се ми оди дека некој држач е ослабен ....

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #248 на: 17 Август 2018, 08:27:44 am »
I mene mi ide pametot nataka ama pak moram da ja nosam na kanal da ja dzirnat. Na parking nemam mesto baska so dizalica nebiva. Kje ja nosam do nominal pa neka vidat dali e nesto do loncite ili kje iskoci drzac od motor.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #249 на: 17 Август 2018, 09:55:32 am »
Ако идеш во Номинал кажи ми.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #250 на: 17 Август 2018, 13:24:56 pm »
Ако идеш во Номинал кажи ми.
Da ne e tvoj servisot ili sakas da prasam nesto :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #251 на: 18 Август 2018, 16:50:32 pm »
Ete konecno otkrien i resen problemot koj od lani se provlekuvase ama bidejki kolata ne se vozese redovno sve go prolongirav ama sega so ova lpg-vo sekoj den sum so nea i poleka gi otklonivam site vibracii, sumovi, krckanja.
Otidov u nominal kade sto lani go menjav sredniot lonec bidejki mojot bese fabrickiot i imase 10 dupki. Arno ama togas stavija malce pokratok sreden lonec i bese pricvrsten samo na prednata strana so gumeni stegi pozadi imase samo cevka koja idese vo zadniot lonec. I deneska otkako saglam se zadlabocija vo problemot i im objasniv sto i kako se desava resija na cevkata izmegju sredniot i zadniot lonec da zavarat sipcinja i so gumeni stegi da gi zakacat na orginalnite drzaci od kolata sto do lani bea vo funkcija so orginalniot fabricki lonec. Toa se sredi za 15 min celiot izduven sistem sega se potstegna nema vekje vibracii sve se smiri za 300 denari :)
A tragicnoto e sto prefrlavme svekjici, kabli, bombina ama jbg. Toe bese losoto sto kolata vo godinata se vozese edvaj 5000km i toa zimno vreme i vakvi nekoj banalni problemcinja celo vreme sum gi preripuval ama sega i dojde vreme za komplet steganje.
Naredno sto ide za promena kje bidat onie gumici na zaden trap 6 komada gi ima silentblock mislam deka gi vikaat. Dosta se otideni ispukani i pri dupki se osekja malo krckanje pozadi. Toa posle odmor e prvo na tapet za promena. Prasav mi pobaraa 5000 den komplet site gumici so sve raka.
« Последно менување: 18 Август 2018, 16:56:27 pm Vlatce-Vectra »

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #252 на: 18 Август 2018, 17:53:25 pm »
Dobro e poeftiniot problem ispadnal inaku drzac na motor em e poskap em ne se naogja salam ......

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #253 на: 02 Септември 2018, 15:39:39 pm »
Vektrava lani na odmor me iznenadi do potrosnja na benzin ama i godinava na plin. Nokjeska ja natankav do gore 38l i na okta pred granica povtorno ja punev edvaj 380 denari sobra  toa mu dojde 11.7l plin a od pumpata na partizanska do okta pred granica projdov tocno 155km. Toa mu ide nekoj si 7.5 do 7.6l plin sto e idealno za otvorena voznja. Do veles si vozev 90 posle nataka 110 do 120 maksimum bez klima ama tovaren kako magare pola stan vo kola. Lani so benzinot me zaprepasti koga izvadi 6l. A gradska benzin si krkase 10.5 a plin 11.6 mereno vo nekolku navrati.  Inace motorot e onoj proklet 1.6 16v ecotec so 100ks.Mu fali snaga u grad srka ama za na otvoreno e blagodet.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #254 на: 02 Септември 2018, 18:00:23 pm »
Кај мене 1.3 мотор со 55 коња троши 11 плин летно, 13 плин зимно време. И на отворен пат од 7 до 8 литри плин.
Така да не се жали, свиркај си и вози. Литро повеќе или помалку плин што ќе ти смени ? 30 денари повеќе или помалку ќе ти сменат нешто ? Не вреди за 30 денари да се кинат нерви.