Автор Тема: Звучна Изолација  (Прочитано 7068 пати)

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
Звучна Изолација
« на: 09 Јули 2014, 11:28:31 am »
За да не пишувам во темата за звучна изолација ма Mitsubishi Lancer, отварам нова тема. Имам потреба од соодветен материјал за звучна изолација. Се работи за канцеларија каде што веднаш до неа има ресторан и овие два објекта ги дели само една железна врата која половина е со стакло(еден вид излог внатрешен). Ширината е еколу 2.50м со висина 2.80м. Музиката не е толку гласна и слично ама сакам да го елиминирам звукот колку што можам подобро, бидејќи секако се работи за канцеларија каде што самата работа тражи концентрација и тишина.

Ми препорачаа од овој сунѓер во Хубо кој што е специјално наменет за оваа намена.

Цена 700ден две парчиња со димензии 50см ширина со 100см висина (што значи 700ден квадрат) а мене ќе ми биде потребно околу 7 квадрати.

Истотака сличен тип на сунѓер имало во продавницата Силекс за сунѓери некаде кај Млечен до хемиското(ако знае некој нека каже поточно каде е).

Препорачајте или друг материјал или слично нешто. Материјалот користен во Mitsubishi Lancerot мислам дека нема да заврши работа. Истотака се мислев со стиропор тврд пресуван 6cm на пример ама ме посочија дека ништо нема да сменам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Звучна Изолација
« Одговори #1 на: 09 Јули 2014, 12:53:57 pm »
Со сунѓер не се врши звучна изолација. Тој примарно може да се користи за апсорпција и дифузија на звучните бранови од внатрешната страна. Кога веќе стигнале тие до стаклото - и го здрмале (звукот се пренесол) нема да го спречи сунѓерот. Можеби како додаток сунѓерот може да има примена, но најпрво е потребна тежинска апсорпциона изолација. Таа може да се врши во тенки слоеви со битумен, па врз него сунѓер или друга изолација. Може и некои гумени сунѓери да побараш да видиш дали ќе завршат работа за некоја средна опција. А изборот би требало да падне на вистински матерјал за изолација како на пример минерална или стаклена волна. Стаклена најконкретно.

1. Поентата на тежинската изолација е да постигне апсорпција на механичките бранови од воздухот во себе, но бидејќи е тешка нејзината резонантна фрекфенција е доста ниска, и со тоа ја дисипира енергијата кон околниот простор во пониска варијанта и со значително намалена енергија. (Битумен)

2. Поентата на волните е да се постигне апсорпција на механичките бранови од воздухот во самите влакна. Тие ќе се придвижат и ќе се тријат меѓусебно, а за тоа триење е потребна енергија која ќе се добие од звукот. Со други зборови ќе ја претворат енергијата на звукот во топлинска енергија и ќе ја дисипираат на тој начин.

Сунѓер не врши апсорпција. Но, како и било каква нерамна површина може да врши дифузија и рефлексија на дел од звукот пред да дојде до бариерата. А со тоа можеби на некој начин да ја зголеми акустиката на просторијата во која е ставен. Но, не за изолација или апсорпција. Или поедноставно ако самата соба има звуци од саамта себе, и тие рефлектираат меѓу ѕидовите засилувајќи се - сунѓер може да помогне.

Напратко, тебе ти треба да се стави акустичен сунѓер иле некаков дифузер од нивната страна на стаклото. На самото стакло да се залепи битумен за да се отежне, потоа да се стави стаклена волна во дебелина од 10цм, потоа да се монтира гипс-картон на гумени лежишта кои нема да пренесуваат механичка енергија.

Убаво би било да се обратиш во кнауф, да видиш дали ќе ти понудат некакво решение кое би ти одговарало. Зошто за 7 квадрати веќе даваш 5000 денари, плус монтирања, лепаци и слично што не е малку пари за да не свршиш работа на крајот. Можеби за 10.000 ќе се најде решение кое ќе донесе некаков вистински резултат.

Со стиропор буквално ништо неможе да се постигне при блокирање механички бранови и акустика.

П.С: Тој сунѓер во Хубо беше 350 денари квадрат пред 2 години. Види може да си утнал со ценава, а може и го качиле.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2 на: 09 Јули 2014, 13:00:01 pm »
Има изведби звучна изолација на кнауф.
Побарај на јутуб има.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #3 на: 09 Јули 2014, 13:50:01 pm »
Ubavo objasneto....

Se shto citav povrzano so akustika i zvucna izolacija prviot sloj odnosno materijal koj kje bide na udar na zvukot preporachano e da ima neramna povrsina, odnosno nesto slicno na ovoj sunger od slikite pogore ili tabli od jajca.

E sega nesto kako idea mi doagja prvo da stavam tabli od jajca nasoceni na kaj restorano, zalepeni na stakloto pa potoa da sleduva vakov sendvic so tervol 10cm tvrdo presuvan......http://www.tehnoimpeks.com.mk/dzidovi/vnatresni-dzidovi/

Mislete deka kje bide vo red i kje funkcionira?

A shto materijal e toa bitumen?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4 на: 09 Јули 2014, 13:57:41 pm »
Ова на линков од техно импекс изгледа одлично, со тоа што ти веќе го имаш првиот слој кој е стаклото. После него ќе оди еден слој акустичен гипскартон, па 75мм тервол пресуван, па потоа два слоја акустичен гипс картон пак. Јас би одел во таа насока.

Кај мој познаник беше направено нешто покомплексно на ѕид обичен со соседите, на кој беше ставен тервол 10цм, потоа летви врзани со гумени подлошки а потоа акустичен гипс картон. Нешто налик на ова на линкот, само наместо двата слоја гипскартон од едната страна - тие имаат ѕид од цигли.

Задоволни се од добивката, во споредба со претходно голиот ѕид од цигли.

Важно насоката во која би трбало да гледаш е таа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5 на: 13 Ноември 2018, 10:33:35 am »
Корисни работи низ МК од оваа тема.

ТЕНКА САМОЛЕПЛИВА МЕМБРАНА ЗА ЗВУЧНА ИЗОЛАЦИЈА НА ЅИДОВИ, АВТОМОБИЛИ, ЛАМАРИНА - TECKSOUND 2,5MMСЕ КОРИСТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ИНДЕКСОТ НА ЗВУЧНА ИЗОЛАЦИЈА НА ПРЕГРАДНИ ЅИДОВИ И ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ИНДЕКСОТ НА ЗВУЧНА ИЗОЛАЦИЈА НА МЕТАЛНИ ВРАТИ.

887,07 MKD / м2

https://www.zvucnaizolacija.com.mk/tenka-samolepliva-membrana-za-zvuchna-izolaci%D1%98a-na-%D1%95idovi-avtomobili-lamarina-tecksound-2-5mm

« Последно менување: 13 Ноември 2018, 10:41:28 am Deni »

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5918
« Одговори #6 на: 13 Ноември 2018, 10:39:42 am »

Sent from my Coolpad E503 using Tapatalk