Автор Тема: Проблем во системот за ладење Fiat Punto 1.2 8V  (Прочитано 7160 пати)

Отсутен niki92

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Проблем во системот за ладење Fiat Punto 1.2 8V
« на: 12 Ноември 2015, 21:34:44 pm »
Здраво имам проблем во системот за ладење пред една недела во возење темрературата ми падна скроз на нула, на ком. дијагностика кажуваше дека е покажувачот за температура го сменавме ама температурата во возење паѓаше, потоа го менавме термостатот се е во ред воздух се испушти од системот, ама кај совозачкото седиште се осеќа посебно во трнување како клокотење на вода а тука е казанлето за парно, еден механичар ми рече дека е духтунг на глава а колава е супер одлично влече нема измешано антифриз и улје. Дали може да има воздух во системот, температурата на моторот е стално 90 степени. Фалави на одговорите.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Одг: Проблем во системот за ладење Fiat Punto 1.2 8V
« Одговори #1 на: 12 Ноември 2015, 22:05:52 pm »
Види пак да не фали антифриз, има за испуштање на хладнакот и позади моторот на цревата за парно, мора да протече, ако несака само со дување, штом тоа ќе го направиш затвори капачка и запали, после некое време провери дали цревата за вода се тврди, од хладнак на мотор што одат и обратно, ако се ептен коска тврди слаб ти е дихтунгот ;)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #2 на: 12 Ноември 2015, 22:15:55 pm »
90  е многу за овој период на годината.Кај мене обично температурата е околу 80 а во лето повисока 90.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #3 на: 12 Ноември 2015, 22:58:51 pm »
90 треба да биде и во лето и во зима. Види како што ти кажа скорпион, дали ги дуе цревата. Клокотењето нема врска иначе, не е никаков показател.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #4 на: 13 Ноември 2015, 08:14:59 am »
Не може да се залепи на 90 и да стои. Температурата зависи од многу работи: надворешна температура, користење на клима-парно, теренот, стилот на возење, град или на отворено и мн. Други работи.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 13 Ноември 2015, 09:21:04 am »
Затоа измислиле термостат, за да биде 90 во сите услови што ги кажа.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #6 на: 13 Ноември 2015, 15:55:44 pm »
Значи и мојот термостат е дефект. Во зима имам парно гром а во лето не ми прегрева колата. Кај пунто вентилаторот се пали на 94 степени а зошто го ставиле кога температурата е стално 90. Вентилаторот е надвор од подрачјето.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 13 Ноември 2015, 17:37:28 pm »
Може да е заглавен на отворено. Не мора да значи ако имаш парно дека термостатот добро затвора. Иначе на 94 ти пали најјаката брзина на вентилаторот, а првата ја пали на 86 степена и ти во кола не ја осеќаш уствари. Сказалката на шалт таблата не реагира многу брзо на промена на температура, што значи дека и во лето и во зима треба да седи закована на средина.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 13 Ноември 2015, 17:48:24 pm »
Јас ја пратам температурата преку обд и апликација торк на мобилен телефон.Мери со висока точност и брзо реагира и отчитува.Па затоа кај мене се видливи промените зима-лето,град-отворено и наклон на терен.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 13 Ноември 2015, 18:08:42 pm »
Остај ти обд, јас те сфатив дека стрелката не ти се крева зимно време или па варира, што значи дека скоро и да не постигнува работна температура. Така и ќе те сфати и било кој кога ке му кажеш 80-90 пошто само пар луѓе користат обд чекерче.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10 на: 13 Ноември 2015, 21:26:58 pm »
Стрелката кога стои закована на 90 степени температурата може да биде од 80 до 95 степени. Цели 15 степени разлика а стрелката не мрда ни милиметар. Така е и кај Volkswagen. Различно е кај Пежо, Рено, Опел и други.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #11 на: 13 Ноември 2015, 21:47:28 pm »
kaj mene na puntoto kje zastane na sredina skazalkata i ne mrda leto zima toa e si  raboti perfektno

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
Одг: Одг: Проблем во системот за ладење Fiat Punto 1.2 8V
« Одговори #12 на: 13 Ноември 2015, 23:33:44 pm »
Стрелката кога стои закована на 90 степени температурата може да биде од 80 до 95 степени. Цели 15 степени разлика а стрелката не мрда ни милиметар. Така е и кај Volkswagen. Различно е кај Пежо, Рено, Опел и други.
Промената на стрелката не се гледа но на торк секој степен го гледаш и регистрираш и можеш да видеш во која ситуација која температура ја имаш. А иначе немам стрелка за да ја гледам средината.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13 на: 13 Ноември 2015, 23:37:20 pm »
Така е. И јас го користам торкот. Знам до степен во кој режим моторот колку степени треба да има.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #14 на: 14 Ноември 2015, 01:31:39 am »
Здраво имам проблем во системот за ладење пред една недела во возење темрературата ми падна скроз на нула, на ком. дијагностика кажуваше дека е покажувачот за температура го сменавме ама температурата во возење паѓаше, потоа го менавме термостатот се е во ред воздух се испушти од системот, ама кај совозачкото седиште се осеќа посебно во трнување како клокотење на вода а тука е казанлето за парно, еден механичар ми рече дека е духтунг на глава а колава е супер одлично влече нема измешано антифриз и улје. Дали може да има воздух во системот, температурата на моторот е стално 90 степени. Фалави на одговорите.

и што е тука уствари проблемот ?