Автор Тема: Помош за сервис/технички  (Прочитано 2413 пати)

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Помош за сервис/технички
« на: 31 Август 2015, 22:00:30 pm »
Не знам многу да се снајдам што како оде ова со поновите коли, со постарите немав никаков проблем, али овие додатоци-модатоци, појма немам.
Станува збор за БМВ 318i 145коња 2.0кубика 2010година 130 000км
Е сега сакам да знам што како се гледа, дали треба нешто да се смене, кога треба, што покажуваат знаците, итн...
Еве неколку слики моментално спаднав до количката и сликнав, па се надевам се доволни информации

На овие 2 слики, најверојатно е од регистрација и што како е поминала или што е прегледано?

Ова најверојатно значи дека уљето е ок, али вчера и денес, откако застанам со кола, ја гасам на СТАР/СТОП копчето и кога притиснам на клучот да излезе, се покажува знакчето за уље. Сега ја запалив колата, проверка на уљето направив, ми покажа дека нивото на уље е добро... што би можело да јавува проблем?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Помош за сервис/технички
« Одговори #1 на: 01 Септември 2015, 00:45:47 am »
да не ти кажува дека временскиот интервал или километрите пројдени се над лимитот и време е за мењање?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1067
« Одговори #2 на: 01 Септември 2015, 09:27:09 am »
без разлика што кажува бордот, уљето ти е секако веднаш за мењање пошто имаш 33.000км поминато со старото а плус и ти поминале две години од последната замена.
кај и да е ќе стигне и замена на предни + задни плочки пошто си поминал 55.000 од последната замена.
другото колку што можам да приметам е ок

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #3 на: 02 Септември 2015, 18:38:21 pm »
без разлика што кажува бордот, уљето ти е секако веднаш за мењање пошто имаш 33.000км поминато со старото а плус и ти поминале две години од последната замена.
кај и да е ќе стигне и замена на предни + задни плочки пошто си поминал 55.000 од последната замена.
другото колку што можам да приметам е ок

значи треба да се смене или треба само да се дотури? пошто јас сега кога направам проверка на уље ми покажува +1, прочитав во книгата што значи тоа, таму пишува дека треба да се дотури 1литро уље.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #4 на: 02 Септември 2015, 18:50:19 pm »
Читај убаво. Мора да се смени. Што побрзо тоа подобро за колата, а и за тебе.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5 на: 02 Септември 2015, 18:50:32 pm »
Дотури литро, што ти е гајле. И од најефтиното. Какво дотурање бре, старо масло во мазут ќе прејде уште малку.
Шегата настрана, ако не се разбираш не мудрувај, советите од звонког како оче наш да ги слушаш. И оди во сервис. Си бара стручна грижа, не е ова рено 4.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #6 на: 02 Септември 2015, 20:02:45 pm »
Му се јавив на претходниот газда, го сменил уљето на 123 000км, само не е сигурен дали е ставил 0W-30 или 5W-30, бил на пат и не се сеќава точно кое го има користено, а тој ми рече демек немало веза, а јас вас ве прашувам како поискусни(и тој беше електричар за коли, али што го знам, швеџо е)... пример го сменил со 0W-30 пред 10 000км, дали може да му додадам 5W-30? Пошто јас купив 5W-30 зошто тоа е препорачано за колата. Овде е таков системот, според регистрацијата на колата автоматски ти дава се што е препорачано за колата, од глава до пети.
Јас не мудрувам, туку прашувам. Да знаев немаше да прашам и ке мудрував, јас овде ве прашувам вас за помош.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3058
« Одговори #7 на: 02 Септември 2015, 20:08:24 pm »
Ако се вози у Шведска колата 0w-30.

Ако се вози кај нас 5w-30 или ако смее по упатство ја би стаил 5w-40 (премда последново е за кога ќе е ептен топло, а пошто си иде летово и ако ставаш сега немора, тек на пролет можеш вакво да стаиш).

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #8 на: 02 Септември 2015, 20:16:36 pm »
Му се јавив на претходниот газда, го сменил уљето на 123 000км, само не е сигурен дали е ставил 0W-30 или 5W-30, бил на пат и не се сеќава точно кое го има користено, а тој ми рече демек немало веза, а јас вас ве прашувам како поискусни(и тој беше електричар за коли, али што го знам, швеџо е)... пример го сменил со 0W-30 пред 10 000км, дали може да му додадам 5W-30? Пошто јас купив 5W-30 зошто тоа е препорачано за колата. Овде е таков системот, според регистрацијата на колата автоматски ти дава се што е препорачано за колата, од глава до пети.
Јас не мудрувам, туку прашувам. Да знаев немаше да прашам и ке мудрував, јас овде ве прашувам вас за помош.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 02 Септември 2015, 22:39:18 pm »
Слободно дотури му го 5w-30. Ништо нема да се деси, и онака за 4-5.000км ќе го мењаш целото.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #10 на: 04 Септември 2015, 17:54:32 pm »
дотурив 200мл и сега не појажува, ама закажав за сервис за 2 недели ке ја однесам ке видеме до со е