kamerata ima ured-rele? sto go cuva akumulatorot od ostetuvanje. kamerata e napravena da raboti celo vreme,zatoa i staviv takov rele, za koga kje izmeri deka padnal naponot pod 11.8V,da ja iskluci kamerata za da ne go isprazni akumulatorot. bez toa rele, kamerata kje raboti dodeka ne crkne akumulatorot poso e vrzana na `always live` osigurac. druga opcija e da se vrze na osigurac sto e `live` na kontakt, kako upaljacite vo kolata. ama toa `defeat the purpose` a taa e da snima i koga e zaklucena i izgasena kolata za ako nekoj te udri dur si parkiran,da ima video zapis.
mene mi e cudno sto, raboti cela vecer na akumulator,znaci ne padnal naponot pod 11.8V
i sabajle stom ja zapalam, se gasi kamerata. moja pretpostavka e deka poso garminot i radarot mi se vrzani da se palat na kontakt,deka togas poso ima 3 uredi za napojuvanje, deka pagja naponot pri palenje.
ne sum 100% siguren sea,ama mislam deka od pocetok uredot-rele za kamerata ja vrzav na osiguracot od baterijata ili alarmot-always live.kje proveram stom se vratam vo mkd.
dali ako stavam polnac na akumulatorot i ja zapalam togas bi mozel da vidam dali e do padot na naponot pri palenje?
vakov polnac stanuva zbor
http://www.ctek.com/gb/en/chargers/MXS%205.0