Гласање

Кои возила преферирате?

Италијански
30 (68.2%)
Француски
14 (31.8%)

Вкупно гласови: 44

Автор Тема: Италијани VS Французи ;)  (Прочитано 142826 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Италијани VS Французи ;)
« Одговори #375 на: 07 Октомври 2011, 22:54:06 pm »

VS

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #376 на: 07 Октомври 2011, 22:58:51 pm »
@Carrier

1.Јас лично навивам за Ферари,НО во последниве 3год.се премногу далеку од Mercedes GP;Red Bull;Mclaren!
2.Околу WRC-сигурен сум дека Фиат/Алфа/Ланчиа не се заинтересирани,иначе тешко на Цитроен :D
3.Да се победи тим во Le Mans како Ауди Е ГОЛЕМ УСПЕХ,и тоа за потсетување 2 ПАТИ!

2010     Stephane SARRAZIN (FRA)     Team Oreca Matmut (Peugeot 908 HDi)     Le Mans Series
2009    Jan CHAROUZ (CZE) / Tomas ENGE (CZE) / Stefan MUCKE (GER)    Aston Martin Racing (Lola - Aston Martin)    Le Mans Series
2008    Alexandre PREMAT (FRA) / Mike ROCKENFELLER (GER)    Audi Sport Team Joest (Audi R10 TDI)    Le Mans Series
2007    Pedro LAMY (POR) / Stephane SARRAZIN (FRA)    Team Peugeot (Peugeot 908 HDi)    Le Mans Series

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #377 на: 07 Октомври 2011, 23:05:51 pm »
FIAT  2011 - 393,906 2010 - 487,005  -19.1% - Европа

Целиот европски автомобилски пазар е у qраtz, не им е и на французите розево ;)
http://www.acea.be/images/uploads/files/20110916_PRPC-FINAL-1107-08.pdf

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #378 на: 07 Октомври 2011, 23:06:08 pm »
Во wrc беа  и субару и митсу, али си заминаа пошто секоја втора трка се откажуваа поради дефект. Инаку пред тоа Цитроен правеше партал на Дакар релито. Од последните 10 години во Ф1 рено моторите имаат одвоено 4 титули, колку имаат мерцедесовите?

Ти ова озбилно?? Производителите што малтене го редефинираа рели шампионатот, си заминале пошто секоја втора трка се откажувале поради дефект??

Многу, не, ПРЕМНОГУ фактори се во игра кога се одлучува некој производител дали ќе остане во некое натпреварување, или ќе се повлече од истото... SEAT и BMW се повлекоа од WTCC практично во истиот период, а го доминираа тој спорт... Honda се повлече од F1, поради тоа што си имаше причини за такво нешто, а не пошто се расипувале на секоја втора трка. Lancia беше алфа и омега во WRC, сеа не можеш ни со двоглед да ги бараш таму... Audi практично го воведоа погонот на сите тркала во WRC, сеа ни од нив нема ни трага ни глас на тоа поле.

А Французиве, според мене, се живи мутљаци што не знаат како да го искористат моментот... Peugeot 206 праеше лом во рели, Peugeot не направи ништо за да го искористи тоа... Citroen 8 години по ред праи крш во WRC, сеа дури им текна да извадат колку-толку „нервозен“ модел, што ќе биде аналоген на тркачот во WRC. Subaru и Mitsubishi многу попаметно изиграа во таа ситуација, правејќи ги WRX STI и EVO, кои како што знаеме, станаа култни возила.

Сори за чат-пат ОТ, ама убацуем Италијани и Французи, па пола ми се прашта ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #379 на: 07 Октомври 2011, 23:10:48 pm »
Во wrc беа  и субару и митсу, али си заминаа пошто секоја втора трка се откажуваа поради дефект. Инаку пред тоа Цитроен правеше партал на Дакар релито. Од последните 10 години во Ф1 рено моторите имаат одвоено 4 титули, колку имаат мерцедесовите?

Ти ова озбилно?? Производителите што малтене го редефинираа рели шампионатот, си заминале пошто секоја втора трка се откажувале поради дефект??

Многу, не, ПРЕМНОГУ фактори се во игра кога се одлучува некој производител дали ќе остане во некое натпреварување, или ќе се повлече од истото... SEAT и BMW се повлекоа од WTCC практично во истиот период, а го доминираа тој спорт... Honda се повлече од F1, поради тоа што си имаше причини за такво нешто, а не пошто се расипувале на секоја втора трка. Lancia беше алфа и омега во WRC, сеа не можеш ни со двоглед да ги бараш таму... Audi практично го воведоа погонот на сите тркала во WRC, сеа ни од нив нема ни трага ни глас на тоа поле.

А Французиве, според мене, се живи мутљаци што не знаат како да го искористат моментот... Peugeot 206 праеше лом во рели, Peugeot не направи ништо за да го искористи тоа... Citroen 8 години по ред праи крш во WRC, сеа дури им текна да извадат колку-толку „нервозен“ модел, што ќе биде аналоген на тркачот во WRC. Subaru и Mitsubishi многу попаметно изиграа во таа ситуација, правејќи ги WRX STI и EVO, кои како што знаеме, станаа култни возила.

Последните сезони субару стално имаа проблеми со колата.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #380 на: 07 Октомври 2011, 23:13:05 pm »
Во wrc беа  и субару и митсу, али си заминаа пошто секоја втора трка се откажуваа поради дефект. Инаку пред тоа Цитроен правеше партал на Дакар релито. Од последните 10 години во Ф1 рено моторите имаат одвоено 4 титули, колку имаат мерцедесовите?

Последните сезони субару стално имаа проблеми со колата.
Decki ti izgleda samo od reklami pratis avtomobilizam.....ne zaebavaj so zboruvas tuka ke ti se smee cel forum......
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #381 на: 07 Октомври 2011, 23:17:00 pm »

Е да убаво што си го закачил .pdf file-ов,ама ако го погледнеше поубаво ке ја видеше двојната разлика во секој поглед само на PSA Group vs Fiat Group,ако на ова се додаде и Renault ke ja видеше и разликата,која и не е баш така мала!

P.S. Се прашувам зошто на групација Fiat не им оди баш најдобро во продажбата ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #382 на: 07 Октомври 2011, 23:17:36 pm »
@Carrier

1.Јас лично навивам за Ферари,НО во последниве 3год.се премногу далеку од Mercedes GP;Red Bull;Mclaren!
2.Околу WRC-сигурен сум дека Фиат/Алфа/Ланчиа не се заинтересирани,иначе тешко на Цитроен :D
3.Да се победи тим во Le Mans како Ауди Е ГОЛЕМ УСПЕХ,и тоа за потсетување 2 ПАТИ!

2010     Stephane SARRAZIN (FRA)     Team Oreca Matmut (Peugeot 908 HDi)     Le Mans Series
2009    Jan CHAROUZ (CZE) / Tomas ENGE (CZE) / Stefan MUCKE (GER)    Aston Martin Racing (Lola - Aston Martin)    Le Mans Series
2008    Alexandre PREMAT (,FRA) / Mike ROCKENFELLER (GER)    Audi Sport Team Joest (Audi R10 TDI)    Le Mans Series
2007    Pedro LAMY (POR) / Stephane SARRAZIN (FRA)    Team Peugeot (Peugeot 908 HDi)    Le Mans Series

1. Ако навиваш, ќе знаеш дека 2009 завршија на четврто а 2010 на трето место, што не е толку далеку од горе набројаните :)
2. Биди сигурен дека сега за сега - со овакви услови во WRC шампионатот - не се. како ни Субару, Митсубиши, Ауди.. Баш ми е жал, Може нешто ќе се смени, ама 3 коли да возат е срамота.
3. Јас се извинувам, мислев за самата трка 24h Le Mans.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #383 на: 07 Октомври 2011, 23:20:07 pm »
FIAT  2011 - 393,906 2010 - 487,005  -19.1% - Европа

Е да убаво што си го закачил .pdf file-ов,ама ако го погледнеше поубаво ке ја видеше двојната разлика во секој поглед само на PSA Group vs Fiat Group,ако на ова се додаде и Renault ke ja видеше и разликата,која и не е баш така мала!

Па ако не примети цело време сум со некои доказни материјали а не од фалц сајтови како твојон за споредбени времиња ;)

Некогаш ќе ти оди на Европски пазар, некогаш ќе ти оди на Индиски, некогаш на Јужно- Амерички. Глобално не се во зијан :)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #384 на: 07 Октомври 2011, 23:20:22 pm »

Нема шо да продаваат цела италијанска авто индустрија се базира на продажбата на два модели, Пунто и Панда.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #385 на: 07 Октомври 2011, 23:23:15 pm »
FIAT  2011 - 393,906 2010 - 487,005  -19.1% - Европа

Нема шо да продаваат цела италјанска авто индустрија се базира на продажбата на два модели, Пунто и Панда.

Си кажавте виц а? :D

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #386 на: 07 Октомври 2011, 23:27:23 pm »
NEW PASSENGER CAR REGISTRATIONS BY MANUFACTURER
WESTERN EUROPE '11 :

-PEUGEOT 6.5%
-ALFA ROMEO 0.8

Ке ве биде ајде идете нагоре :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #387 на: 07 Октомври 2011, 23:31:03 pm »
NEW PASSENGER CAR REGISTRATIONS BY MANUFACTURER
WESTERN EUROPE '11 :

-PEUGEOT 6.5%
-ALFA ROMEO 0.8

Ке ве биде ајде идете нагоре :D
Да се потсетиме на 2008/9 или не? :) Треба и французите да поживеат, нема да ги оставиме да поцркаат ;)

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #388 на: 07 Октомври 2011, 23:33:28 pm »
Немора не се мачи,цела Фиат групација(Фиат,Алфа,Ланча) е послаба во продажба САМО ОД РЕНО,ако на тоа се додаде и PSA (Пежо,Цитроен) ке биде резил!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #389 на: 07 Октомври 2011, 23:57:14 pm »
Немора не се мачи,цела Фиат групација(Фиат,Алфа,Ланча) е послаба во продажба САМО ОД РЕНО,ако на тоа се додаде и PSA (Пежо,Цитроен) ке биде резил!
Сироти БМW и Мерцедес, се изрезилија поради продажбата :d Мора тапа да им се колите, пошто слабо им се шикаат. (нив ги земав, зошто се со по некои 5% учество и двата бренда на европски пазар).
Еднаш кажав и пак ќе кажам. Кој колку продал ич не е битно за ништо.
Во моментов ако сакаш да купиш италијански компакт со 3 врати - нема, исто и караван, нема ни кабриолет.
Верувам ако ги исфрлиш овие категории од француските аута, продажбата ќе биде приближна :)
Тоа не значи дека произведените модели не се продаваат добро :)
Јас тука прекинувам со дискусија за продажба, пошто навистина е нерелевантен фактор.