Автор Тема: Alfa Romeo 156 Twin Spark 1.8  (Прочитано 150022 пати)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
Одг: Alfa Romeo 156 Twin Spark 1.8
« Одговори #300 на: 23 Август 2011, 18:01:28 pm »
Значи после 1.5 месец извршив една рутинска проверка на свеќиците кои вредат 150 евра 8 парчиња, или одприлика 1200 ден една( Се збори за НГК платиниум).

На последната осма свеќица улетав на ова :

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Среќа безбедно го извадив скршениот дел и среќа што во Ауто лидер на југодрво налетав на разбирање и ми ја заменија свеќицата (Знали нема везе со ауто Лидер од чаир)

Иначе свеќицата бича скршена на само ставање, со рака под многи мал напон излезе ениот дел од свеќицата а другото остана, среќа што проверив затоа што свеќицата гарант не ни работела.

Свеќицава што е скршена е од тие што се малите кај твин спарк или од нормалните?
Имаш голема среќа што лесно си ја извадил, имам видено свеќици што заварувале штрафови на нив да можат да ги одштрафат.

Малата, големите се со два пипка, знам среќа во несреќе небила многу стегната, иначе маката е голема.
Исто така многу фер искочиле од Ауто Лидер што ти смениле свеќица. Бравос :)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #301 на: 23 Август 2011, 18:02:47 pm »
Значи после 1.5 месец извршив една рутинска проверка на свеќиците кои вредат 150 евра 8 парчиња, или одприлика 1200 ден една( Се збори за НГК платиниум).

На последната осма свеќица улетав на ова :

Среќа безбедно го извадив скршениот дел и среќа што во Ауто лидер на југодрво налетав на разбирање и ми ја заменија свеќицата (Знали нема везе со ауто Лидер од чаир)

Иначе свеќицата бича скршена на само ставање, со рака под многи мал напон излезе ениот дел од свеќицата а другото остана, среќа што проверив затоа што свеќицата гарант не ни работела.

Свеќицава што е скршена е од тие што се малите кај твин спарк или од нормалните?
Имаш голема среќа што лесно си ја извадил, имам видено свеќици што заварувале штрафови на нив да можат да ги одштрафат.

Малата, големите се со два пипка, знам среќа во несреќе небила многу стегната, иначе маката е голема.
Исто така многу фер искочиле од Ауто Лидер што ти смениле свеќица. Бравос :)

Јас не ни очекував, уште бев радосен што успеав да ја одвртам свеќицата, така отиов а напраам муабет, кога дечкото ја зема так нова у рука и чао пријатно, не се ни надевав на такво разбирање.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #302 на: 23 Август 2011, 18:27:51 pm »
Фирма се ауто лидер - олимписки базен

Имаат разбирање со муштериите... али не мора да значи ова дека не е квалитетна свекицата, туку може да е... дека мики е многу јак на рака...

Не бе рики, и јас мислев на тоа ама о страв не ни се стегнати како што треба, башка свеќицата од фабрика гарант била фалична, гледав кај што е скршена 70% од металот беше црн само на 30% светеше, што значи дека само таму држела.

@Carrier166 Само на ладен мотор одврти ги, немој случајно на загреан да пробуваш, да не видиш што е беља.

Да да, знам за тоа, не се секирај, сепак благодарам на потсетувањето :)
BTW, да не знаете кои се дифолт зазорите на свекиците (и на малата и на големата), веќе кога ќе ги вадам да ги провеерам (и евентуално штелнам)?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #303 на: 23 Август 2011, 18:30:33 pm »
Аха! Да е жив и здрав интернетов! :)

BKR6EKPA = 0.9mm
PMR7A = 0.8mm

Torque settings:
14mm plug: 36Nm
10mm plug: 16Nm
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #304 на: 23 Август 2011, 21:13:08 pm »
Ја сега со шпиун мерев 0,65 испадна. Пази да не згрешиш.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #305 на: 23 Август 2011, 21:18:17 pm »

КОјзнае дал се тие NGK чим пукнала.

Иначе кај мене Golden Lodge e со 4 пипци

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #306 на: 23 Август 2011, 22:09:09 pm »

КОјзнае дал се тие NGK чим пукнала.

Иначе кај мене Golden Lodge e со 4 пипци

Имам слушнато добри муабети за голден лоџ, ама фабричкиве за алфава моја се NGK... На овие со 4 пипци не се штелува зазор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #307 на: 23 Август 2011, 22:12:28 pm »
Одлични се, 100 евра комплетче и вози мишко.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #308 на: 23 Август 2011, 22:20:22 pm »

Хмммм... И на големите и на малите?? Некако малку ми личи.. Ко за косилица ;D На стилото свеќиците 1mm е зазорот...

http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=5455

За малите најдов - 0.8мм според НГК (подеси ги)
За големите не најов зазор, ама најдов уште поинтересни работи, поготово за мене и тебе:
http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=5456
Има апгрејд свеќици,  и има свеќици кои се наменети за LPG возила... хммм, може да се пробаат... :)
« Последно менување: 23 Август 2011, 22:34:23 pm Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #309 на: 23 Август 2011, 22:27:17 pm »

Хмммм... И на големите и на малите?? Некако малку ми личи.. Ко за косилица ;D На стилото свеќиците 10mm е зазорот...

http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=5455

За малите најдов - 0.8мм според НГК (подеси ги)
За големите не најов зазор, ама најдов уште поинтересни работи, поготово за мене и тебе:
http://www.ngkpartfinder.co.uk/car_commercial_extra.php?id=5456
Има апгрејд свеќици,  и има свеќици кои се наменети за LPG возила... хммм, може да се пробаат... :)

Свеќицата нова во рака ја мерев, не сум ја дирнал. За малите зборам.

@Куоре Ти стварно мислиш дека ќе дадам 150 евра а нема да знам дека е НГК платиниум, прво на самите кутифчиња пишува кој се затворени а друго различни се од било кои други НГК, а вакво кршење на свеќица се случува не е прво.  Фабрички препорачани а со тоа и најдобри се НГК.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #310 на: 23 Август 2011, 22:41:12 pm »
Има NGK со 4 пипци ?

Члинки, како осети дека не ти чини свеќица, овие маливе ко ќе рикнат мислам дека колата нормално работи, односно го нема оној звук ко на три клипа ?
« Последно менување: 23 Август 2011, 22:44:42 pm Cuore Sportivo »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #311 на: 23 Август 2011, 22:58:52 pm »
Има NGK со 4 пипци ?

Члинки, како осети дека не ти чини свеќица, овие маливе ко ќе рикнат мислам дека колата нормално работи, односно го нема оној звук ко на три клипа ?

Има бош со 4. НГК има, ама не за твинспарк
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #312 на: 23 Август 2011, 23:25:33 pm »
Еве добро кратко штиво за нас :)

http://www.madau.net/alfa/Alfa156_16vTSpark_Plugs.pdf
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #313 на: 23 Август 2011, 23:48:38 pm »
Има NGK со 4 пипци ?

Има NGK многу видови на свеќици ама волку скапи и вакви се само овие...

Не бе руже не сум осетил, ама знаеш дека неидеше па сега све полека полека ја прегледувам, и доста ситници најдов дека треба да се средат(ништо пари што кошта). Денес видов декаи пумпата за гориво пуштала воздух и не праела притисок па зимав двокомпонентен лепак да ја залепам, сега е топ.
И така во спат не беше палена колата викам дај да ги ѕирнам свекиците кога гледам две три све лабави, последната ја фаќам прво без железот за вртење да видам дали влегол кључот во лежиште кога гледам так врти во место, врти врти гледам ова шлајфува, се извадив од памет, викам се скинал навојт на главата, потегнав нагоре гледам оп свеќицата искочи, срцевината, после натака знаеш.

А иначе знае да се осеќа кога воопшто не работи свеќица, ама не многу, треба ептен да осетиш на ниски обртаи.

И кариер, ова вика 0.8 и 0.9 а јас кај малите со шпиун на нова свекица мерам 0.65.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #314 на: 24 Август 2011, 00:54:20 am »
Има NGK со 4 пипци ?

Има NGK многу видови на свеќици ама волку скапи и вакви се само овие...

Не бе руже не сум осетил, ама знаеш дека неидеше па сега све полека полека ја прегледувам, и доста ситници најдов дека треба да се средат(ништо пари што кошта). Денес видов декаи пумпата за гориво пуштала воздух и не праела притисок па зимав двокомпонентен лепак да ја залепам, сега е топ.
И така во спат не беше палена колата викам дај да ги ѕирнам свекиците кога гледам две три све лабави, последната ја фаќам прво без железот за вртење да видам дали влегол кључот во лежиште кога гледам так врти во место, врти врти гледам ова шлајфува, се извадив од памет, викам се скинал навојт на главата, потегнав нагоре гледам оп свеќицата искочи, срцевината, после натака знаеш.

А иначе знае да се осеќа кога воопшто не работи свеќица, ама не многу, треба ептен да осетиш на ниски обртаи.

И кариер, ова вика 0.8 и 0.9 а јас кај малите со шпиун на нова свекица мерам 0.65.

Да бе, затоа ме зачуди, на НГК сајтот вика дека е 0,8 за малите.. и на многу места по нет ги сретнав овие две вредности за зазор.  Кај и да е, за 20.000-30.000км и твоите ќе станат 0.8мм :)
A ако бил је*ан навојот на свеќицата, веројатно компресијата на тој цилиндер ти била катастрофа (во најмала рака). Види изолаторот на кабелот (или бобината, зависи што иде врз таа свекица) да не ти е оштетен од топлина ....
исто важи и за лабавите, ама оваа со навојот е најкритична. Тие изолаторите се менуваат ако се оштетени.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!