Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 764533 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #2910 на: 12 Август 2014, 14:44:52 pm »
Јас па не ја разбирам поентата. Храна за кучиња (тие ќе се тука ден и ноќ) а нешто што ми изгледа како детско заградено игралиште во позадина. Зошто да се охрабрува хранењето на кучиња на сред улица? Како прво кучињата треба да ги нема од градот, како второ сопствениците кои не ги сакаат повеќе кучињата или не можат да ги чуваат треба или да не си земаат таква обрска или да ги дадат кучињата во прифатилиште каде некој ќе се потруди да ги вдоми. Со ваквото хранење на кучињата некој се охрабрува да го шутне кучето на улица. Трето, сите кучиња ќе лижат храна од едно место? Кој ќе го дезинфицира местото после лижењето на секое куче уличар?

На пример пред неколку месеци со комшиите едвај спасивме едно младо кутре што сите си го чувавме од Parvo virus. Тој вирус е многу заразен и се пренесува кога кучињата се лижат меѓу себе. А моја претпоставка е дека токму тоа ќе се случува  во случајов.

Прашањето ми е, зошто истото не го направиле во Америка или Германија или Скандинавија. Демек турците се толку паметни? Мислам дека идејата е глупава и треба да се одстрани.

Немој да ме нападнете по дифолт и типично хејтерски. Стварно ме интересира како ова на било каков начин уствари им помага на кучињата а не им одмага.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #2911 на: 12 Август 2014, 14:47:13 pm »
И мене ми беше чудно тоа со собирањето на кучиња. Мислев конкретно на делот дека околу ова ќе се изнаособерат кучиња и ретко кој ќе се потруди да стави нешто внатре. Од страв рецимо.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #2912 на: 12 Август 2014, 15:43:38 pm »
Мене ми е „големата слика“ убава. Направи нешто корисно и добиј нешто корисно. Техничките детали не ме интересираат. Кај нас е, измисли казни демек така ќе се воспита сељачизмот. Џабе е, сите воспитани, со „корен“ граѓани си отидоа надвор. И кој круац сеа да ги учи другиве?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2913 на: 12 Август 2014, 15:51:06 pm »
Корисно? На кој начин корисно?
Јас мислам дека тоа е контрапродуктивно кон тоа да се елиминираат скитниците од урбаните места а несовесните сопственици и размножувачи на улични проблеми дебело да се казнат, како што се прави секаде во цивилизираниот свет. Да не се правиме сега мајки и татковци терези демек колку се грижиме за животните. Скоро сите сакаме животни и сакаме да имаме домашни миленичиња. Да, но домашни. Ако толку многу сакаме животни ќе си ги прибереме дома а не да навиваме за нив на улица.

Интересен муабет испадна со комшијата кога го носевме кучето на доктор, го лечевме и дававме пари од свој џеб за кучето да куртули, но со цел да не зарази други животни и домашни животни. Ама ние сме спасиле едно куче и сме решиле еден промил од проблемо и тоа за некој краток период. Значи не сме направиле ништо, освен што сме си ги исполниле душите. Истото ќе се повтори и повеќе животни ќе страдаат. Истото мислам дека го прават и турците со таа машина. А за да не се повтори треба проблемот систематски да се реши, а не да се мачкаат очи на јавноста и да се печалат веројатно политички поени со смешни изуми кои имаат потенцијал да го продлабочат проблемот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2914 на: 12 Август 2014, 15:52:48 pm »
Како се елиминираат скинтници?

Ако нема мачки скитници ќе се удавиме во глувци и зараза во градов.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2915 на: 12 Август 2014, 15:54:35 pm »
Скитници се елиминираат систематски со згрижување, пелцување или вдомување. Кога ќе нема мачки ќе има професионални бизниси за дератизација.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2916 на: 12 Август 2014, 15:57:07 pm »
Исечи го дрвото, стави си тенда, работава...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2917 на: 12 Август 2014, 16:10:15 pm »
Демек мачките ловат глувци низ градовите?
Тие си шетаат по ѓубриштата, се гостат. Глувци има низ канализациите и низ подрумите каде мачките немаат пристап обично. По селата да, ама по градовите некако не ми изгледа дека мачките си ја вршат работата :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2918 на: 12 Август 2014, 16:16:25 pm »
Не навлегувам во тоа кои се последиците од автоматот за храна ... се слагам кога ќе се види што се случува подетално, испаѓа баш така.
Пак ќе повторам, намерата ми е мене важна, направи нешто корисно за да добиеш нешто корисно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2919 на: 12 Август 2014, 16:17:38 pm »
Па не ми одговори, што е корисното што го правиш (и за кого) и како ти се враќа со корист :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2920 на: 12 Август 2014, 16:21:48 pm »
Ааа на тоа ли мислиш, грижи се за околината (патем и намали ја потребата од губреџии) и „општеството“ ќе те награди.

Pomažete okolišu i psima: Stroj za recikliranje hrani istanbulske lutalice

Цитат
UBACIVANJEM plastičnih boca u stanicu za recikliranje u Istanbulu ne pomažete samo okolišu, već i psima lutalicama kojih žive u tom gradu.

Naime, stroj za recikliranje funkcionira tako da puni zdjelicu psećom hranom nakon što u njega ubacite boce. Psima možete dati i vode tako da je ulijete u stroj, a ona zatim iscuri u zdjelicu za vodu. Odlična i plemenita ideja!   

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2921 на: 12 Август 2014, 16:22:58 pm »
Хаха, општеството ќе ти мафта со опашката ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2922 на: 12 Август 2014, 16:24:03 pm »
Остај го ти нашиот пример ... нема да ти мафта со опашка туку ќе ти мафта со казна :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2923 на: 12 Август 2014, 16:25:09 pm »
Дека кењало кучето? Па и треба да шета со казна.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2924 на: 12 Август 2014, 16:30:19 pm »
Казната што кењало уличното куче треба да оди кај градоначалникот :)