Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2231757 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8001
  • Плинаш!!!
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10935 на: 20 Март 2022, 18:17:26 pm »
Кога ќе стиснеш кумплунг, друк лагерот ги притиска пипците на корпата и тогаш сигурно не врти, така да.....

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #10936 на: 20 Март 2022, 18:21:56 pm »
Ралично се движат двата краја од лагерот, мора да врти

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10937 на: 20 Март 2022, 18:27:54 pm »
А бре што ви е луѓе, како може да не се движи лагерот кога ќе стиснеш куплунг?
И која му е функцијата ако постојано се движи додека не е стиснат куплунгот?

Дај не ме јебете у здрав мозок.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #10938 на: 20 Март 2022, 18:41:46 pm »
Обратно, друк лагерот свири кога ќе стиснеш педала, со отпуштена педала друк лагерот не е активен, пишано е погоре.
На пунтото кај мене кога не беше стисната педалата тропаше друк лагерот а кога ќе стиснев звукот се губеше.

Туку друго нешто да прашам. Дали сте сретнале по бензискиве некаде во Скопје да продаваат сијалички како на сликата? Во влае на лукоил и макпетрол нема. Битно ми е денес да најдам а за од утре знам каде има.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е убодно ламбиче и треба да го има секаде. Тебе со се адаптерот ти е сликано затоа може ти изгледа чудно

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10939 на: 20 Март 2022, 18:49:36 pm »
Сакате да кажете дека друк лагерот постојано врти се додека не се стисне куплунг?
Шо има врска дали врти и кога врти,друк лагер никогаш не тропа или не вади звук со притисната кумплунг педала.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10940 на: 20 Март 2022, 19:01:59 pm »
Сакате да кажете дека друк лагерот постојано врти се додека не се стисне куплунг?
Шо има врска дали врти и кога врти,друк лагер никогаш не тропа или не вади звук со притисната кумплунг педала.
Не ти е првпат, но тогаш те сфатив дека се зафркаваш.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #10941 на: 20 Март 2022, 19:47:51 pm »
Обратно, друк лагерот свири кога ќе стиснеш педала, со отпуштена педала друк лагерот не е активен, пишано е погоре.
На пунтото кај мене кога не беше стисната педалата тропаше друк лагерот а кога ќе стиснев звукот се губеше.

Туку друго нешто да прашам. Дали сте сретнале по бензискиве некаде во Скопје да продаваат сијалички како на сликата? Во влае на лукоил и макпетрол нема. Битно ми е денес да најдам а за од утре знам каде има.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е убодно ламбиче и треба да го има секаде. Тебе со се адаптерот ти е сликано затоа може ти изгледа чудно

Sent from my iPhone using Tapatalk
Не е убодно, ми треба комплет со фасонката.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #10942 на: 20 Март 2022, 19:49:10 pm »
Тоа тоа

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10943 на: 20 Март 2022, 20:02:32 pm »
Тоа тоа

Абе ајде, шо го мењате друк лагерот кога менувате сет пошо никогаш не се расипува?

Присутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #10944 на: 20 Март 2022, 20:18:38 pm »
Никогаш и никаде не реков дека не се расипува,дури најчесто тој прв испушта душа,но само кажав како ќе осетиш дека е до него птоблемот,а ти ми викаш спротивно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10945 на: 20 Март 2022, 20:40:39 pm »
Никогаш и никаде не реков дека не се расипува,дури најчесто тој прв испушта душа,но само кажав како ќе осетиш дека е до него птоблемот,а ти ми викаш спротивно.
Епа спротивно мора да биде, едно поради мое искуство, друго поради начинот на кој функционира друк лагерот.
Кога ќе сфатиш која е функцијата на друк лагерот и на кој начин функционира, ќе сфатиш дека единствено со стиснат куплунг ќе покаже симптоми.

Присутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #10946 на: 20 Март 2022, 21:09:32 pm »
Мора да се умри.Моето искуство и на многу други е како шо ти кажувам.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #10947 на: 20 Март 2022, 21:09:48 pm »
@Mikius Аууу колку нееее

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #10948 на: 20 Март 2022, 21:24:34 pm »
По кратко пребарување на нет вика дека ако јавува звук кај преносот додека е во лер и кумплунгот не е притиснат,  станува збор за input shaft bearing,  не знам како ќе му дојде ова на МК. Ако го дава тој звук кога е притиснат кумплунгот,  станува збор за друк лагер. Колку е точно не знам.

https://www.mastermechanic.ca/inspection/throw-out-bearing.php

Еве добар текст,  @Mikius е во право според ова,  друк лагерот е активен само кога е притиснат кумплунгот, па нема поента да прави звук кога не е притиснат кумплунгот.
« Последно менување: 20 Март 2022, 21:36:54 pm AngelSK »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10949 на: 20 Март 2022, 22:13:16 pm »
Оставам резерва за новиве коли, појма немам какви решенија има, односно можеби е нешто поинаку.

На Симката 2 пати со стариот менувавне само друк лагер (релативно лесно е) поради симптоми при стиснат куплунг.
На југото 2 пати менував сет.
Првиот пат ради друк лагер кој растураше при стисната педала.
На Типото исто зуеше при стиснат куплунг, секако веќе шлајфуваше ламелата па ко божем сет, ама на крај само друк лагер нов, а ламелата се репарираше кај Мирко.

Еве и видео како изгледа демонтажа и монтажа.

Трагите на пипците од корпата (потисната) се од контактот на друк лагерот врз нив кога ќе се стисне куплунгот. Со отпуштање на куплунгот се одвојува друк лагерот.

ПС еднаш се работеше и на мењачот на југото, некој сихрон беше отиден, чинам на прва и трета брзина, и плус некој лагер во мењачот поради звук на мелење во лер при отпуштен куплунг. Нормално, мелењето исчезна.
« Последно менување: 20 Март 2022, 22:20:39 pm Mikius »