Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2232542 пати)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #7230 на: 14 Март 2019, 01:07:18 am »
Дечки брат ми на вракање од Скопје,на Автопат Скопје Велес пред тунелот закачил некоја дупка и скинал две гуми(имало уште 5-6 други коли со ист проблем),една резервна има,па ако има некој било каква 16ка 17ка за БМВ,да му однеси колку да си оди до бт да не седи со малиот на пат,гумата ке биди вратена и ке се плати за услугата.

од тогаш ја немам видено ваљда е средена, ама битно тогаш не успеав да ја избегнам мислев цело тркало остана таму коа лупна

Отсутен igooor07

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 148
« Одговори #7231 на: 14 Март 2019, 10:52:56 am »
Калабери ми треба помош, имам некое мало затресување кога ја палам колата. Значи само кога ја палам колата и тоа најмногу се осеќа ако колата е ладна не запалена 24 и повеќе часови. Се работи за 1.9 TDI мотор 2005 година. Бев на мајстор и од прва мајсторот вика ламелата .. замаецот, можеш уште да возиш ама ке треба да се сменат во иднина. Е сега мене малку ме буни, колку јас што истражував може да биде и држач на мотор. Прашањето ми е постои ли начин да можам сам да проверам дали е држач на мотор или ламела. Јас најдов на нет еден тест и иде вака, запали кола стави во прва, крени рачна и пробај да тргнеш а во исто време отвори хауба и друг да гледа колку моторот се мрда кога овој првиов пробува да тргне со кренета рачна. Према пишаново погоре кога го направив мене повеќе ми личи на држа на мотор. Значи сакам да се осигурам колку толку, да не мењевам работи непотребно.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #7232 на: 14 Март 2019, 11:07:01 am »
Па ако е држач на мотор ќе ти тресе и на загреана, не само на ладна.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #7233 на: 14 Март 2019, 14:32:20 pm »
кога е во прашање замаецот, колата константо се треска
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #7234 на: 14 Март 2019, 15:58:16 pm »
Кога е замаецот и ламелата, на загреана баш поизразени се вибрациите, на тргнување на пример. Од искуство, кај мене кај да е ќе треба да менувам цел сет.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #7235 на: 14 Март 2019, 16:07:07 pm »
Калабери ми треба помош, имам некое мало затресување кога ја палам колата. Значи само кога ја палам колата и тоа најмногу се осеќа ако колата е ладна не запалена 24 и повеќе часови. Се работи за 1.9 TDI мотор 2005 година. Бев на мајстор и од прва мајсторот вика ламелата .. замаецот, можеш уште да возиш ама ке треба да се сменат во иднина. Е сега мене малку ме буни, колку јас што истражував може да биде и држач на мотор. Прашањето ми е постои ли начин да можам сам да проверам дали е држач на мотор или ламела. Јас најдов на нет еден тест и иде вака, запали кола стави во прва, крени рачна и пробај да тргнеш а во исто време отвори хауба и друг да гледа колку моторот се мрда кога овој првиов пробува да тргне со кренета рачна. Према пишаново погоре кога го направив мене повеќе ми личи на држа на мотор. Значи сакам да се осигурам колку толку, да не мењевам работи непотребно.

Ако мислиш дека е држач на мотор смени го прво тоа затоа што е многу поевтино.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7236 на: 15 Март 2019, 07:38:37 am »
Секој мотор има повеќе држачи, некој поефтин некој поскап, треба точно да му кажат кој држач да го смени да не фрли 150€ и пак на крајот да испадни дека до замаецот било.

1.9 тди е, ако нема мајстор за нив посебно за ваков механички дефект, што останува за нас другите, оди кај уште некој друг мајстор можеби некој ќе знае точно што е ќе види.

еве јас на пример имав дефектен држач на мотор со менувач, на гаснење ми затресуваше, и на нагло отпуштање на гаста немав мазна транзиција. А јас мислев така е нормално се додека не ми посочија дека треба да се смени тој држач.

Отсутен Cicko Kumplug

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #7237 на: 16 Март 2019, 17:06:00 pm »
Ако е замаецот би требало да се слуша тропање (чукање) од кај моторот, како железо на железо. Иначе и кај мене на истиот мотор 2005г. Има потресување кига работи во место, и кога го палам понекогаш затресува мењачот. А најмногу тресе во место кога работи и кога додавам гас постепено и кога одземам, на 1500 вртежи отприлика. Тогаш ептен се сеќава  цел мотор се треси. Треба да одам на мајстор да се провери што е.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #7238 на: 16 Март 2019, 19:59:43 pm »
Mоментално е 2019та година. После 14 години, мало затресување мислам дека не треба многу многу да ве секира...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #7239 на: 16 Март 2019, 20:35:01 pm »
Тресе, затресува, тропа. Ако е ептен отиден цело време ќе тропа и лошо ќе менуваш брзини. Ако на загреана кола не се слуша не е за менување (над 70 на инструменти). TDI сите си имаат проблеми со замаец. Се растресува брзо ама не е одма за менување.

Отсутен igooor07

• Јуниор
  • **
« Одговори #7240 на: 16 Март 2019, 21:43:07 pm »
Абе до некаде и вие сте во право, толку години стара кола плус предходно баба ја возела ама пак кога ке приметам некаков проблем сакам да го решам. Нема да брзам пошто како што пишав затресувањет сега за сега е само кога ја палам и тоа кога е ладна, приметувам како и времето се затоплува помалку изразено е тоа тресење. Ако стварно се испостави дека е замаецот ке го сменам, дали сега или по неколку месеца не ми мењава многу. Само сакам да бидам сигурен, ме лути кога пари давам а не го решавам проблемот.

Sent from my Lenovo A6020a41 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #7241 на: 16 Март 2019, 21:55:41 pm »
Брат јас мислам ти повеќе се тресеш од колата 😂

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Отсутен igooor07

• Јуниор
  • **
« Одговори #7242 на: 16 Март 2019, 23:12:14 pm »
Не бре, така ти се чини

Sent from my Lenovo A6020a41 using Tapatalk
« Последно менување: 17 Март 2019, 00:05:46 am igooor07 »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #7243 на: 17 Март 2019, 11:49:51 am »
Битолчани, да кажите некој вулканизер што работи во недела?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #7244 на: 17 Март 2019, 20:32:42 pm »
 Kade bi mozel da najdam cicak traka...kako na patiki so lepenki sto e...