Дечки, сабајлето по стартување на колата, после 2 минути ми се упали сијаличка за Check Injection и Servise (жолто) и колата најверојатно влезе во Safe mode, затоа што слабо влечеше (немаше турбо), така возев 10 минути до градинката, ја изгасив колата, го испратив детето и кога ја запалив немаше повеќе да свети тоа предупредување и колата сосема нормално си влечеше.
Не знам дали има врска ама да напоменам дека колата од вчера ја оставив надвор паркирана (цело време ја паркирам во подземна гаража) а сабајле приметив дека беше доста посвежо за разлика од минатите денови, колата сосема нормално запали. Ова го пишувам затоа што пребарував на нет кои би биле потенцијалните проблеми и во примери како мојот најчесто се работи за греач/греачи. Друго примери се црево на интеркулер, некој сензор на турбото и сл. Ќе видам следните денови како ќе се однесува колата, а во меѓувреме секое размислување е добредојдено, не знам дали членовите @Power to the people @Prcot @Mikius налетале на ваков или сличен проблем додека возите/возевте Ренолчиња?
taze slucka na Modus 1.5dci 50kw
se uklucuva safe mode posle prvo palenje i dodavanje na gas po sto kolata ne vlece + dimi
smenet filter za nafta koj ne bese menuvam 30K km, nema promena
vadenje EGR i cistenje, ne bese mnogu prljav, nema promena
izvaden EGR od Qashqai 1.5dci 76kw iscisten (isto bese prljav kako kaj modusot i koj izleze deka e identicen model)
staven na modusot, odi vo najmala raka kako prethodno ako ne i podobro i nema crn cad.
Podocna pri sporedbata na dvata EGR ventili izvadeni i scisteni i staveni na masa

primetivme deka vo krajnata polozba (zatvoren) vo koja ostanuva koga e izgasena kolata
ne zatvora ubavo toj na modusot t.e. deka e malku kako povekje izbien nanadvor i taka e zaglaven
poleka so drvce i cekance go potcuknavme pri sto recisi se vrati vo ispravnata polozba i samo se molevme da se odglavil t.e. da otvora i zatvora pravilno po sto go vrativme i se ispadna kako sto treba, od togas kolata se vozi sekojdnevno i nema problem ima pominato vekje 1K km
p.s. krivo mi e sto ne slikav nisto zasto od toa garezot bev crn glamja