Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1990395 пати)

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3720 на: 23 Јануари 2017, 22:55:43 pm »
Денес купив зглоб со полуосовина, за жал немаше само зглоб... и го сменив.
Го сменив и цело масло во менувач.
Го сменив и цело масло во мотор.

На крај направив тестирање на колава и приметив дека страната од кај што го променив зглобот по слабо кочи односно
кога се залетувам и закочувам во место, ми завлекува на десна страна.

друго се е во ред, ги извозев сите брзини, вртев кругови лево десно итн.

До што може да биде не ми е јасно. Не ја вадев шепата со плочки или било што со кочниците поврзано.

Прво провери дека ја регистрираш како кочат, ако кочат ок ќе мораш на центрирање.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #3721 на: 24 Јануари 2017, 02:22:48 am »
Денес купив зглоб со полуосовина, за жал немаше само зглоб... и го сменив.
Го сменив и цело масло во менувач.
Го сменив и цело масло во мотор.

На крај направив тестирање на колава и приметив дека страната од кај што го променив зглобот по слабо кочи односно
кога се залетувам и закочувам во место, ми завлекува на десна страна.

друго се е во ред, ги извозев сите брзини, вртев кругови лево десно итн.

До што може да биде не ми е јасно. Не ја вадев шепата со плочки или било што со кочниците поврзано.

Повози ја колата некое време, па види како ќе кочи од после. Веројатно си ги умастил дискот и плочките па треба време за да изгорат маснотиите па да почне да кочи. Ако сакаш да го убрзаш процесот можеш да исчистиш со брејк клинер.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #3722 на: 24 Јануари 2017, 08:31:03 am »
Фала момци, цареви сте! ;)

Не знаеш осмица колку на живци ми оди таа клапната за гас кога ја гасам колата, затресува како тома винкович.

EGR - то ми е софтверски отстрането, со ремап со све пошто чистено беше 2 пати и еднаш ради него во limp mode ми ја стави колата на сред автопат Градско - Велес.

Со што го чистиш сензорот, со контакт спреј или ?
И да ли треба да го извадам од акумулаторот (-) ?

Зависи колку се запушени.
Кај мене беше ваква...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Морав првен со штрафцигер да го изгребам и на крај со brake cleaner да исчити се убаво.
Break cleaner имаш по бензинските и во веро.
Фала за сликите и за упатството, ценам искрена помош! Ќе јавам што сум направил ;)

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Сега ми текна. Дали си менувал држачи на мотор?
Би требало да имаш 3. Еден горе и 2 долу.

Кај мене после промена на замаец/ламела уште имаше некои ситни вибрации. Го сменав долниот држач и се намалија доста вибрациите.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3723 на: 24 Јануари 2017, 08:53:56 am »
Не сум менувал до сега ниту еден, пред 1 година ми рекоа дека задниот држач на моторот ми е при крај ( ова во официјален ) ама мајсторот ми кажа ако не осеќаш ништо или не осеќаш „поместување“ на моторот терај. Што малце ми смрди тоа.

Сумњам на клапната затоа што еве последниов период на ладново кога стегна затвора/отвора убаво и не тресе моторот. Али а малку затопли одма на гасење затресува и затропува цел.
Не знам што би било друго освен тоа, можно е и некој држач ко што викаш..

Се мислам да отидам до кај Прц во Кучевиште да ги провери и искрено да каже, сегашниов изгледа го мрзи да проверува.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #3724 на: 24 Јануари 2017, 18:43:44 pm »
Освен Маршер, друг некој добар мајстор за Опел?
Сакам да поминам чисто да ја ѕирне колата, да ми каже што мисли :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1032
« Одговори #3725 на: 24 Јануари 2017, 18:58:09 pm »
Дечки има некој искуство со http://setkvacila.rs/? Некако со цени се упола од нашиве продавачи, па малце се зачудив? Мада и кај нас не значи дека ако е по скапо дека е оригинал, главни сме за фалш низ европа :)

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #3726 на: 24 Јануари 2017, 19:10:22 pm »
Веле имам јас пријател добар мајстор за опели. 070372145 Јонче, кажи му Деко те праќа. Стручен и поштен човек.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3727 на: 24 Јануари 2017, 19:13:38 pm »
Веле имам јас пријател добар мајстор за опели. 070372145 Јонче, кажи му Деко те праќа. Стручен и поштен човек.

Кај се наоѓа човекот (макар и отприлика)?

Дечки има некој искуство со http://setkvacila.rs/? Некако со цени се упола од нашиве продавачи, па малце се зачудив? Мада и кај нас не значи дека ако е по скапо дека е оригинал, главни сме за фалш низ европа :)

Види тука: http://forum.carclub.mk/index.php?topic=19216.0
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #3728 на: 24 Јануари 2017, 19:18:15 pm »

Кај се наоѓа човекот (макар и отприлика)?

Во Мичурин кај што се одржува мичуринска вечер во гаражите кај кошевите што се, таа кружната улица. Карши школото.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3729 на: 24 Јануари 2017, 19:25:10 pm »
Фала. Ќе гледам да најдам време да го посетам кога ќе доаѓам.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1800
« Одговори #3730 на: 24 Јануари 2017, 23:38:56 pm »
Маршер има Tech2 дијагностика која мислам дека е најдобра за опел. Другиве мајстори имаат Opcom, ама дали се кинески или оригинал не знам. Јас би кај Маршер чисто заради дијагностиката. На другар му го откри проблемот на опел кој никој друг не можеше на универзалните Бош дијагностики и на Опком да го открие.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3731 на: 25 Јануари 2017, 08:28:58 am »
Задње што знам, не му работи Tech2 - то :)

Али несомнено одличен мајстор, малце е терсене ама кој не е од овие мајсториве за коли.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #3732 на: 25 Јануари 2017, 08:48:20 am »
Задње што знам, не му работи Tech2 - то :)

Али несомнено одличен мајстор, малце е терсене ама кој не е од овие мајсториве за коли.

howitz беше ли кај Јонче? Ти заврши ли работа? Ако не да го спукам :)
Криво ми е што купив Цитроен, човекот е доктор за Опел, ама па и он купи за син му Пежо така да ќе научи и француз да работи :)) Мислам он работи и други коли ама специјализација Опел, VW, Даеву.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3733 на: 25 Јануари 2017, 08:50:54 am »
Deksa царе, не отидов до душа уопште никаде немам отидено на мајстор засега. Се чув со него кажав дека ме препорача ти му го имам и бројот али да затопли ќе појдам.

Сакам да ми ја провери едната дизна се сомневам нешто. Пропратно и ситници некои кои ме нервираат :)

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #3734 на: 25 Јануари 2017, 08:54:07 am »
Deksa царе, не отидов до душа уопште никаде немам отидено на мајстор засега. Се чув со него кажав дека ме препорача ти му го имам и бројот али да затопли ќе појдам.

Сакам да ми ја провери едната дизна се сомневам нешто. Пропратно и ситници некои кои ме нервираат :)

Уживај и не се замарај, човекот стварно е фер, мене 8 години ми го одржуваше калосот и сум презадоволен! Гледа од аспект да помогне, а не да заколе, тоа ми се свиѓа кај него. Ако може ќе ти скрпи за поефтино да пројдеш :)