Краток историат. Ми се дешава некогаш, уште пред да достигне работна температура леонот, се уклучува перката рецимо на 30 степени и тоа често, вчера случајно отварам хауба онака да ѕиркам, и видов дека ми фали антифриз и тоа под минималата хмм. Гледам во сервисната книшка на последниот сервис пред 10 месеца антифризот е проверен и ок напишан. Е сега можно е да испарувал антифризот или од каде ќе се губел на нов мотор? Или па на тоа ниво секогаш бил па јас не сум приметил? Прашањето го поставувам бидејќи сакам да дознавам дека дали ради ова што фали антифриз се уклучува предвреме перката? И каков антифриз да му ставам ? Или морам под хитно на сервис
фалењето на антифриз, во КАЗАНЧЕТО неможе да предизвика вклучување на перка. дефинитивно не... втора работа.. ако на 30 степени си го видел на минимум, врло веројатно дека на работна температура, ке се покачи нивото на антифриз ВО КАЗАНЧЕТО повторувам... не ретко и скоро до максимум ке дојде... тоа што е тестиран антифризот и пишано е дека е ОК, може да значи дека антифризот има карактеристики доволно добри за да остане и да не се мења, а не за нивото на истиот...
за кој тип на антифриз да туриш (смениш) види во сервисната книшка или по нетов побрај, кој треба да го туриш, со која ознака треба да биде.
вклучувањето на перката, може да биде и од расипано реле... може и климата да го вклучува, без да знаеш. може свашта да биде...
Течноста за антириз испарува минимално од капачката, но во секој случај треба да не ти спушти под минимум во рок од 4-5 години.
во автомобилизмот 4-5 години не е репер.. правиот репер е пројдени километри...
антифризот испарува и тое не е ништо ново. во зависост од работната температура на автомобилот ке биде и темпото на испарување. има возила кај кои работната температура има е околу 114 степени. кај нив, испарувањето е драстично побрзо одколку како кај повеќето кај кои работната се врти околу 95 стпепени...