Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2871512 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #2430 на: 13 Јули 2016, 02:07:06 am »
хех нема играчки со палење на дизел, мора да биде перфект за да биде се ок :)

од такви заебанции правење на фордот, 1.8 дизел, пошто имаше посебно штеловање на брегастата, растропав еден мотор... извитка сите 4 усисни вентили... до душа 600.000+ имаше пројдено ама па баш и немораше тогаш, пошто си палеше... ајде фино лепо, отварање цел мотор, па кога више го отворив и карики, летечи, лежечи, гумици на вентили, штел вентили, склопено и овој пат по мерка наместено, секако и нови ребрасти, затегачи, семеринзи... тој мотор уште вози некаде по скопскиве улици, и со оглед на тоа колку му беше јадна шасијата на тој форд, верувам дека тој мотор е веќе на друга шасија турен, а тоа ке му биде трета, пошто кај мене две шасии пројде... ;)

поентата е дека штеловање на брегаста на тие дизели, поголема глупост неможеле да направат, кога веќе на самите бош пумпи има за штеловање, и плус на радилица има штеловање... малку ако го помрднеш, само за пола заб може да ти се деис ова... претходно јас го свртев во касние палење, скоро за цел заб отиде, а кога го вратив на почетна и пола запче у раније, свитка вентили...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #2431 на: 13 Јули 2016, 03:04:02 am »
брегаста си ка расштелал? Кај дизеливе претежно од вентил до клип растојанијето се мери во десети така да најверокатно многу маце треба да се допрат... не разбрав која е поемтата амо расштимаш палење да се лупни вентилот. Или си ка поместил брегастата во однос на радилицата?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2432 на: 13 Јули 2016, 10:09:04 am »
па тоа е демек за попрецизно штеловање на палењето... цела брегаста се ротира во однос на радилица... а дали си го поместил во вистински правец, ке дознаеш ако запалиш... а ако си претерал со вртењето исто така ке дознаеш кога ке запалиш, односно кога ке пробаш да запалиш.. ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2433 на: 13 Јули 2016, 12:56:59 pm »
нели со рака кога вртиш ако не фатат вентилите нема ни кога ќе запалиш...?

Отсутен igorjos

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
« Одговори #2434 на: 13 Јули 2016, 20:46:43 pm »
Здраво на сите,

Имам Алфа Ромео 146 1.4 Твин спарк (бензин) од 2000г. Пред некое време почна да трокира, да нема сила да повлечи додека работната температура на моторот е испод 75Ц, чим ја постигни оваа температура, или 90Ц која е работна на моторот нема никаков проблем со трокирање и слично, но во тој случај не оди повеќе од 110км/ч, а на угорнина нема сила ни за во 3та брзина со 60км/ч.

Она што направив јас е: променав свеќици, променив масло (Селениа к20) што е препорачано за оваа кола но сеуште го има истиот проблем.

Чисто од љубопитност го откачив сензорот за воздух и колата почна да работи супер. Со овај факт, купив нов сензор и го ставив него, колата оди како луда, не трокира воопшто и кола е ладна, но сега чади многу, и обртометарот не можи да се сталожи да стои на 900 обратаи кога колата е во место. Притоа со новиот сензор на шалтабла почна да свети (види слика), сијаличка која колку што успеав да пронајдам значи дека нешто со системот за директно вбризгување (инџекшн) не е ок.. Повторно го вратив стариот сензор сијалицата се изгасна и пак по старо....

Дали некој знае што во суштина не е во ред? Пошто бев кај неколку мајстори ама сите врска немаат искрено... (Сепак Алфа кај нас е табу тема)

Поздрав

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18207
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #2435 на: 13 Јули 2016, 20:55:18 pm »
Друже, дијагностика ти текнало да и закачиш, да видиш кои грешки ти ги јавува? Твин Спарк моторите си имаат современ компјутер кој чита и памети грешки, така да прво закачи ја колата на дијагностика, ќе каже одма што ја мачи. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2755
  • Шалабајзер
« Одговори #2436 на: 13 Јули 2016, 21:05:39 pm »
Nekoj avto limar koj ne e po odmori ?

Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #2437 на: 13 Јули 2016, 21:14:22 pm »
Јаја :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #2438 на: 13 Јули 2016, 21:20:19 pm »
Како се со одерување кожа ? :)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #2439 на: 13 Јули 2016, 21:29:22 pm »
Па скапички се, ама зависи како сакаш да ти ја средат колата, ако ти се инвестира и ти значи, ќе ја носиш кај нив, ако ти е пошто зашто барај друг лимар :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #2440 на: 13 Јули 2016, 21:38:12 pm »
Ми треба старо поткрило да се исече, и ново да се скрои и стави, заедно со нова хауба, крило и фар

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2441 на: 14 Јули 2016, 03:18:30 am »
може да се одреди некако(и како) уље дали тече од семеринзи(на вентили)  или од карики лизга? или од сите страни Ѓорѓи сардисан е... Имено свеќичкиме беа чорба напраени, како водени беа и црни.... Да беше бензин ќе испарел си велам...

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #2442 на: 14 Јули 2016, 19:01:41 pm »
мајстор и цена да се опрае оваа пукнатина на Е90 и одоздоле е пукнато(така ја земав), прашав во Кочани кај еден ми рече треба да се извади целото(нормално) за да се појаче и ми даде ценичка 50 еврејки, али моментално сум во Скопје и ако можам овде да си завршам работа зошто да не

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2443 на: 14 Јули 2016, 21:58:06 pm »
Едно прашање сум приметил на мојава кола бензин плин возам у 4 , 40- 50 без проблем како да лебди... а дизел пежо 207 коа возам исто ми трокира бара да се намали брзината...  а пежото е поново и има 3 пати помалце поминато од мојата кола.....

Што така?

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1541
« Одговори #2444 на: 14 Јули 2016, 22:01:28 pm »
Onaka :)