Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2370131 пати)

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #1665 на: 11 Април 2016, 14:00:24 pm »
Голем проблем со Цитроен Берлинго имам. После многу сервиси, цели 6 компјутери поминати, сеуште не можам да ја оправам колата. Се работи за 1.4 бензински мотор кој насабајле тешко пали, не работи рамномерно, ко да нема сила, а богами троши ептен многу 22 литра плин, за бензин не знам не го возам на бензин. Прво ми рекоа дека е клапната па ја сменив со стара, не помогна,па некаков сензор на усисна грана исто не е тој. Штелував вентили но не ни до нив. Сменив бобина- нова, јок исто работи, сменив ламбда сонда исто чорак, отворив глава на мотор да полирам вентили исто врска нема вентилите беа стакло чисти.
АМАН помагајте. Кажете што остана да сменам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #1666 на: 11 Април 2016, 14:02:20 pm »
Смрди многу на плин несогорен од ауспух?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44599
  • Il Moderatore
« Одговори #1667 на: 11 Април 2016, 14:03:29 pm »
Со оваква потрошња, боље вози го на бензин, пошто поефтино ќе ти биде...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #1668 на: 11 Април 2016, 14:05:40 pm »
Смрди не согорува убаво. Заборавив да напоменам дека сијаличката за сервис не се уклучува ко да е се во ред, на компјутер не јавува грешки.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #1669 на: 11 Април 2016, 14:07:46 pm »
Нај нов муабет од рекла казала е дека можеби е до каблите, имаат прекин, не даваат податок до компјутерот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1670 на: 11 Април 2016, 14:10:21 pm »
Не знам кои кабли, ама ако некој кабел е во прекин, компјутерот ќе си каже дека не може да го детектира соодветниот сензор..
У секој случај, прво провери како работи колата на бензин, дали е се` во ред. Дали троши премногу на бензин. Мора прво да се осигураш дека на примарното гориво ти работи колата во најдобар ред, па потоа да свичуваш на алтернативно гориво, и евентуално да бараш дефект во плинскиот уред.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #1671 на: 11 Април 2016, 14:14:25 pm »
На плин работи подобро отколку на бензин. Во ПРА-Почетокот на мојата голгота, возев на бензин една недела, со цел компјутерот да се врател на фабричките вредности, не успеа евтината финта(ефтина за мене материјално), после тоа почнав со сите смени и прошетки по мајстори по градов.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1672 на: 11 Април 2016, 14:39:58 pm »
Некои возила трајно може да ја модифицираат бензинската мапа, поради лошо подесен плин, па да е потребен рефлеш на еку-то. Според ова што го кажуваш, изгледа тоа се има случено кај тебе. Прво и основно што мора да направиш е да го напавиш возилото совршено да работи на бензин. Веројатно ќе треба во овластен сервис, да направат програмирање на еку-то, за да се вратат фабричките поставки на мапата. Потоа, да се детектира доколку постои некој дефект (лош сензор, кабли, бобини, клапни и остало...), па откако ќе проработи колата на бензин, ќе ја однесеш кај некој саглам плинаџија со искуство (на пример плимонт), и ќе ја наштелувате да работи на плин, секако со отклонување на можните дефекти во плинскиот систем.
Ако не го фатиш овој пат, нема никад да си ја доведеш колата во ред...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #1673 на: 11 Април 2016, 14:49:20 pm »
Фала Симо. Предлог за овластен сервис ?

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #1674 на: 11 Април 2016, 15:43:37 pm »
Мајсторите не чинат, супер си е колата!!!!! Кое берлинго 1.4 75кс?? 8v? Или поновите со 16v глава и 83-88-90кс...
Ако е 8v, односно тоа што се штелуваат вентилите како што кажуваш, тоа вози клапна на САЈЛА (нз кој и зошто би ти сменил клапна, НЕМА кабли, туку една целосна бобина).

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7566
« Одговори #1675 на: 11 Април 2016, 15:57:18 pm »
1.4 2006, значи 75 коња (според гугл). Боби ?

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1676 на: 11 Април 2016, 16:04:38 pm »
Затоа и прашав. Клапната е пластична, на сајла, со TPS сензор и сензор за лер гас кој често се запушува, при што на ладно колата едвај работи... По ова што кажува Боби, можно да е и бобината... 100че у најмала рака :)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8118
  • Плинаш!!!
« Одговори #1677 на: 11 Април 2016, 16:42:31 pm »
.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6916
« Одговори #1678 на: 11 Април 2016, 16:49:15 pm »
Затоа и прашав. Клапната е пластична, на сајла, со TPS сензор и сензор за лер гас кој често се запушува, при што на ладно колата едвај работи... По ова што кажува Боби, можно да е и бобината... 100че у најмала рака :)

Па пишал во постот најгоре дека ја сменил бобината со нова

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1679 на: 11 Април 2016, 17:41:36 pm »
абе реков ја , колата е ОК, мајсторот не га биваТ :)