Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2243369 пати)

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #13215 на: 01 Март 2024, 09:52:15 am »
Другари, предложете добар мајстор за Peugeot, конкретно 207 1.6hdi, за Скопје, пошто го сменив возилото сакам да најдам матичен мајстор, нешто поасален ако го има и нормален со цени оти забегаа мајсториве.
Реон Кисела вода, Центар.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #13216 на: 01 Март 2024, 10:33:17 am »
Сервис Мазак .
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13217 на: 01 Март 2024, 13:28:28 pm »
Кај да најдам дигалка за кола, мојата оригинал GM даде душа, се разјади навојот и падна колата...

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2000
« Одговори #13218 на: 01 Март 2024, 13:49:01 pm »
Кај да најдам дигалка за кола, мојата оригинал GM даде душа, се разјади навојот и падна колата...
Ако ти е за во кола од било кој отпад собери некоја ке ти брка работа, ако сакаш по про и за домашна употреба хидраулична како еден член што зема од Велмар Аутомотив за некој си 60 ти на евра инвестирај и цепај (со 3 мењање дома сетот лето зимо си ја исплатил)

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 129
« Одговори #13219 на: 01 Март 2024, 19:48:04 pm »
Сервис Мазак .

добри, бавни и скапџии

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #13220 на: 04 Март 2024, 14:28:41 pm »
Пред една недела, во хаубава имаше како ѓубре нешто странично, ситно и како смола од дрвава. Колава ми работеше и ај реков да го тргнам ѓубрево што се насобрало малце беше и ненадејно од смолата ми падна кај ременот самиот ролер кај што врти и се залепи во него, колава почна да тропа тука, одма ја угаснав, залепенава смола ја исчистив, видов колку што можам да не има останато, се смири работата ама се уште потивко ми прави и вади звук од таа страна "кла кла кла" не знам дали е од тоа уште или пак нешто друго. Бев кај механичарот, ја слушна му кажав ми рече нема проблем вака океј сие, а тоа самиот ремен ќе го исфрли не може да стои долго. Прашав во Англија еден ми рече дека нормално е ова, истиот звук е и кај него. А еден друг ми рече дека исто на Голф 1.4.тси било и секогаш кога инјекторите ќе вбризгуваат гориво така правело. Мене сумливо мие, ме јаде јанза. Не јавува никаква грешка, моторов си работи како шо треба, си прима, освен ова што "кла кла кла" шо го вади. Мислење? Mazda 1.5 бензин
Еве видеа
Тука е загреана: https://streamable.com/6wzx0m

Ладна: https://streamable.com/oe9i5j

« Последно менување: 04 Март 2024, 14:36:11 pm was »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1730
« Одговори #13221 на: 04 Март 2024, 22:06:34 pm »
Пред една недела, во хаубава имаше како ѓубре нешто странично, ситно и како смола од дрвава. Колава ми работеше и ај реков да го тргнам ѓубрево што се насобрало малце беше и ненадејно од смолата ми падна кај ременот самиот ролер кај што врти и се залепи во него, колава почна да тропа тука, одма ја угаснав, залепенава смола ја исчистив, видов колку што можам да не има останато, се смири работата ама се уште потивко ми прави и вади звук од таа страна "кла кла кла" не знам дали е од тоа уште или пак нешто друго. Бев кај механичарот, ја слушна му кажав ми рече нема проблем вака океј сие, а тоа самиот ремен ќе го исфрли не може да стои долго. Прашав во Англија еден ми рече дека нормално е ова, истиот звук е и кај него. А еден друг ми рече дека исто на Голф 1.4.тси било и секогаш кога инјекторите ќе вбризгуваат гориво така правело. Мене сумливо мие, ме јаде јанза. Не јавува никаква грешка, моторов си работи како шо треба, си прима, освен ова што "кла кла кла" шо го вади. Мислење? Mazda 1.5 бензин
Еве видеа

Тоа кликањето/тропкањето што е со повисока фреквенција е скрос нормален звук за мотор со директно вбризгување.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #13222 на: 05 Март 2024, 01:07:14 am »
Kaj sobra tolku smola... zemi krpce so nitro ili wd 40. Ne stavaj mnogu tecnost. Mojs i da prsnish wd, kje ja razredit smolata, no malce, nemat potreba od povekje.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #13223 на: 05 Март 2024, 14:07:57 pm »
Еве видеа

Тоа кликањето/тропкањето што е со повисока фреквенција е скрос нормален звук за мотор со директно вбризгување.
Kaj sobra tolku smola... zemi krpce so nitro ili wd 40. Ne stavaj mnogu tecnost. Mojs i da prsnish wd, kje ja razredit smolata, no malce, nemat potreba od povekje.
Претходно не ми праеше вака, шо знам, немав забележано. Механичаров ја гледаше рече нема гајле, ременот ќе исфрли нема да остани. Друг ми рече да ја запалиме без каиш, чуден звук било, ко демек ланчето. Ама ланчево нема проблем, ни кога ја палам ни кога и давам туража не вади груби звуци, а ова и при туража исто си прај "кла кла" не менува звук, бар така забележав. Не би требало да е ланецот. Лани е правен мал сервис, 5w40 Total, само 2000км имам направено од тогаш. Прашав дали да го сменам маслото, рекоја нема потреба оти мала км. Иначе колава има 196.000 поминато

Ќе пробам со средство за одмастување за мрснотија да прснам и со WD - 40, повеќе души ми рекоја така.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1730
« Одговори #13224 на: 05 Март 2024, 14:47:47 pm »
Еве видеа

Претходно не ми праеше вака, шо знам, немав забележано. Механичаров ја гледаше рече нема гајле, ременот ќе исфрли нема да остани. Друг ми рече да ја запалиме без каиш, чуден звук било, ко демек ланчето. Ама ланчево нема проблем, ни кога ја палам ни кога и давам туража не вади груби звуци, а ова и при туража исто си прај "кла кла" не менува звук, бар така забележав. Не би требало да е ланецот. Лани е правен мал сервис, 5w40 Total, само 2000км имам направено од тогаш. Прашав дали да го сменам маслото, рекоја нема потреба оти мала км. Иначе колава има 196.000 поминато

Ќе пробам со средство за одмастување за мрснотија да прснам и со WD - 40, повеќе души ми рекоја така.

Не се слуша тука никаков проблем со ланче, ќе тропаше повеќе.

Еве кај мене како звучат дизните на исправен мотор, исто со директно вбризгување: https://imgur.com/a/pvn9d8S

Сега кога преслушав на слушалки слушам и јас кај тебе некој друг позадински звук што не се дизните, колку пари ти е да смениш каиш ако не се исчисти со WD40?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13225 на: 05 Март 2024, 19:45:03 pm »
Од што може да треси воланот при брзини поголеми од 140 км/ч. до кај 155 се осеќа премногу. До 130-135 е топ и нема ни шум. Истото се случува и со летни нови гуми на алуминиумски бандажи и стари зимски гуми на челични бандажи. Двете балансирани во Мотоцентар, забелешка немаше при центрирање и балансирање. Моментално бандажите се стегнати со момент клуч на 115нм.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #13226 на: 05 Март 2024, 20:46:00 pm »
Криви ротори?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #13227 на: 05 Март 2024, 20:52:56 pm »
Би тргнал од главчини дискови итн на компаратор провери ги, имавме член до дистанцери што имаше тресење па све проверуваше можеш да пребараш

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13228 на: 05 Март 2024, 20:55:26 pm »
Хм, дисковите намерно ги земав перфорирани и се комплет од АТЕ "скоро нови". При кочење не треси, пробав и нежно да кочам, пробав и нагло. Тоа е во ред. Дисковите се рамномерно изедени, баш ги гледав кога ги менував тркалата.

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #13229 на: 05 Март 2024, 21:19:12 pm »
Главчини да провериш тие да не се?