видите вака сега.... дека не го поднесувам недозреаното понашање на кими, не го поднесувам, дека не се разбирам во земјоделие, не се разбирам, ама дека сум купувач на овошје, поготово на грозје, е богами сум купувач...
е сега... не дека го правдам членот, ама од моето скромно искуство, како купувач (и љубител) на грозје за да добиеш цена на кило грозје имаш повеке фактори, на прво место сортата, на второ место квалитетот и на трето место (според мене и нај пресудно) е временскиот период кога ке го купуваш...
ако ви е за посочување, во моментов во рамстор грозје се продава последниве 2-3 месеци помеѓу 170 и 240 денари кило... вие тука за 8, 11, 19 и 20 денари зборевте?
еве и пират вели дека купил за 11 денари а ПОДОЦНА (кога имало поише и паднала цената) му нуделе по 8... зашто тоа подоцна не би го пресметале и превртиле во ПОРАНО 1 месец и цената не би била 19 денари? чиста логика на пазарот..
лубениците, кога излегуваат на почетокот на сезоната, никогаш не биле под 50 деанри кило, а за воља на вистината повекето се зелени, недозреани, само се сочни и црвени... на крајот од сезоната, ке се испотепаат да ти шитнат лубеница по 3, 4 и нај скапо 5 денари кило... и сето тоа се дешава во период од 3-4 месеци... ФАКТ!!