Автор Тема: Земјоделство  (Прочитано 15369 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Земјоделство
« Одговори #30 на: 27 Јануари 2015, 13:32:54 pm »
Кај дремеш да ти кажат,на Сител,Канал 5?

Туку јас имам др прашање за поупатениве,зашто увезуваме 90% компир?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #31 на: 27 Јануари 2015, 13:36:12 pm »
Затоа што кај мене на факултет има 5 души од берово што сакаат да бидат информатичари а незнаат што е дропка.

Инаку имам другари што живеат само од земјоделство а и ние дома чепкаме нешто ситно па знам. Житото се продаде по солидна цена, гројзето имаше цена од 19 денари, зелката имаше екстра цена и доматите исто , итн итн.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #32 на: 27 Јануари 2015, 13:42:16 pm »
Ја би ка собрал целата храна што не може да се пласира на пазар и би ја пратил со чартери на гладните во Африка. Без пари (со Визер). Барем морална сатисфакција ќе добијат земјоделците.

Што сите запнале со тие гладни во африка? Неможам да разберам зошто некој би донирал пари за тоа освен ако не планира преку таквите донации да испере некои нелегални пари. Да фрлаш пари за гладните во африка е како буре без дно. Ништо фајде освен што ќе им помогнеш да се накотат уште повеќе. Да донираш за истражувања пари е сосема друга работа. Средствата ги добива некој што ги заслужува а и на крајот ти инвестираш во нешто што ако успее подоцна ќе ти донесе поголем профит.

дено минатата година беше изборна година па не се сеќавам некој од земјоделците да се пожали на пласман без разлика дали е пченица или овошје и зеленчук.

Прашај ги тие што имаат јаболка како си поминаа последните 3-4 години па и како си врват годинава. ;)
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #33 на: 27 Јануари 2015, 14:57:43 pm »
....

Ајде да не дискутираме политика тука. Ама не знам со кои земјоделци ти си разговарал. За жал или за среќа мојата поширока фамилија се бави исклучиво со земјоделие, и знам што зборувам. Особено за проблеми со пласман, исплаќање. Исто и лани имаше преголеми проблеми со пласман на производството. Татко ми уште чека пари за 10ина тони сливи од бербата 2014. Бербата 2013 (околу 15 тони слива) ја сваривме ракија затоа што требаше да ја оставиме на нива. Сега дома имам околу 3 тона сливова.

За тутунот, последните 3 години ги дотепаа со цена. По 120 денари кило едвај дојде. На вага ти велат, имаш веќе евро од државата, еве ти евро и од мене. И чекај за пари. Ќе чекаш....

За исплаќање на субвенции за подигнати нови насади, се тужиме со државата. Неофицијално знаеш каков беше ставот на овој земјоделецот/шефот во агенцијата? Шо ќе ти се пари, имаш ти. Едниот син ваму, другиот син таму, ти си запнал пари да земаш од нас?

10 декари насад со праски го искоренавме со татко ми. Заедно го подигнавме 2002ра/2003та. Нема пласман. Додека можев продавав по пазарите, имав и врски со продавање на големо. И тоа го снема.

И јас имам другари што живеат од земјоделство, јас живеев 12-3 години од земјоделство без ниеден приход од страна. Мачен е тој живот. Мачен. Барем во него не мешајте партии, затоа што тие се едни од малкуте луѓе кои произведуваат нешто и не продаваат магла.

Кај дремеш да ти кажат,на Сител,Канал 5?

Туку јас имам др прашање за поупатениве,зашто увезуваме 90% компир?

Зошто? Затоа што североисточна Македонија се пресели на Запад. Сите општини и села во Беровоско/Делчевско/Струмичко се празни. Буквално. Традиционалните производители на компир, копаат лозје во Италија.
« Последно менување: 27 Јануари 2015, 15:04:12 pm Luki Junior »
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #34 на: 27 Јануари 2015, 14:58:35 pm »
Затоа што кај мене на факултет има 5 души од берово што сакаат да бидат информатичари а незнаат што е дропка.

Инаку имам другари што живеат само од земјоделство а и ние дома чепкаме нешто ситно па знам. Житото се продаде по солидна цена, гројзето имаше цена од 19 денари, зелката имаше екстра цена и доматите исто , итн итн.
Ај оди види дали сум на Плетвар и титни ми да не трошиш!

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #35 на: 27 Јануари 2015, 19:40:41 pm »
Додека е таму ,нека ме поздрави и мене,ако сум таму нормално.........
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #36 на: 27 Јануари 2015, 19:42:00 pm »
Најверојатно на пазар толку го има купувано грозјето :)

Отсутен Бојан

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #37 на: 27 Јануари 2015, 21:46:46 pm »
Прашај ги тие што имаат јаболка како си поминаа последните 3-4 години па и како си врват годинава. ;)
[/quote]

Ова година цената на јаболката беше од 12-15 ден 1 кг екстра класа, а 12ден е најниската цена што може да се каже дека е рентабилна цена, се што е под таа цена е неисплатливо. Е добро е што има субвенции можи да се покрие некој трошок.
Најтешко од се е што нема пласман, џабе и субвенци и се кога производот ти седи во магацин. :(

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #38 на: 27 Јануари 2015, 21:54:13 pm »
Секоја година кога има избори автоматски не чекај да земаш пари од земјоделие, целото производство останува на нива!
Тоа одсекогаш било така.

по таа логика во последниве 9 години 7 пати нивите останале полни, не собрани и не пордадени... бидејки немам појма, дали е така?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #39 на: 27 Јануари 2015, 22:06:19 pm »

Зборувам за продажба на големо дека цената беше 19 денари на гројзето. 

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #40 на: 27 Јануари 2015, 22:38:16 pm »
Оф леле..... абе грозјето на мало не беше 19 денари а не пак на големо  ......

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #41 на: 27 Јануари 2015, 23:46:45 pm »
sto e so zdruzuvanje na zemjoproizvoditelite (vo komunjarski zadrugi)!!?? Gleam ima dovolno zemjodelci na forum, zdruzetese naprajtesi ladilnik i koga e najeftin proizvodot klajgo vo ladilnik i prodavajgo nadvor od sezona...??  :D
onaka pred spienje mi svetna vajaa idejaa iako nesum imal vrska so zemjodelstvo osven ko imav bavcicka... :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #42 на: 28 Јануари 2015, 17:10:46 pm »

Зборувам за продажба на големо дека цената беше 19 денари на гројзето.  
Ова од Плетвар пишуваш или уште не си отиден?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #43 на: 28 Јануари 2015, 18:59:32 pm »
Количина 20+ тони се рачуна на големо? Ако да тогаш уште еднаш ќе повторам цената беше 19 денари.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #44 на: 28 Јануари 2015, 19:14:57 pm »
Ти продаде грозје по 19 денари или купи по 19 денари?

Поради лошата година и покрај тоа што имаме 20 декара лозје, јас морав да купам 6 тона грозје по 11 денари. Подоцна ми нудеа и по 8 денари.

Жито е општ и широк поим, ако мислиш на пченица тогаш да ти кажам дека исто си во заблуда! Воедно е најнеисплатлива култура за одгледување освен ако не насадиш над 50 декара површина.