што се прави со кристализиран мед?дали да ја ставам теглата во топла вода или имаше друг марифет?
Teнџере со топла вода на рингла и теглата (отворена) во него додека не се стопи.
како долгогодишни пчелари, баба ми и дедо ми, од нив научив дека кристализиран мед кога сакаш да го вратиш повторно назад во прво битна сосотјба треба:
-да го замоташ во крпа поготово на дното пред да го брцнеш во водата-тенџерето
-водата не смее да ти надминува 40-45 степени
-раскристализирањето трае повеке од 3-4 саати
ако го ставиш во потопла вода, побрзо ке го средиш ама медот ке ги изгуби т.е. ке ги уништиш неговите состојки кои го прават она што е. ке добиеш природна смеса со природен шекер, ако го прегрееш и нема да има ништо здраво во него више.
кристализиран мед е интересен за јадење, ама мноооогу штетен по гласните жици и грлото. дури ако се претера и опасен може да биде.
кристализиран мед може во таква состојба да седи и 100 години, нема да се расипе или изгуби нешто од своите квалитети.
мед што не кристализира е мед што не е природен мед, туку е на вештачки начин добиен. природен мед кристализира за нај долго 1 година старост.