Автор Тема: Graficka nVidia geforce 8500gt 1gb.  (Прочитано 5092 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Graficka nVidia geforce 8500gt 1gb.
« на: 23 Јануари 2015, 08:16:43 am »
Vaka sega : Imam graficka kako sto e naslovot ali nesto me jebe u zdrav pamet nekad e sve okej nekad na palenje na kompjuterot nejke da go zapali monitorot pa treba 3-4 pati da palam zada pokrene.
Ako ima nekoj da ponudi ista takva ili so takvi ili podobri performansi normalno da bide ispravna neka pise i neka dade ponuda odma ovdeka normalno i so kulturna cena da ne bide pagjanje vo nesvest..
Inace simptomot e 100% od nejze bidejki sve ostanato e glanc novo samo grafickata ja ostavivme stara racunajki deka e okej ali ispadna deka ne ja biva
« Последно менување: 23 Јануари 2015, 09:00:47 am velestrumf »

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
Одг: Graficka Invidia geforce 8500gt 1gb.
« Одговори #1 на: 23 Јануари 2015, 09:00:14 am »
Може да е и матичната, јас имав сличен проблем...
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Graficka nVidia geforce 8500gt 1gb.
« Одговори #2 на: 23 Јануари 2015, 09:14:33 am »
шо конфигуирација имаш? до колку пари бараш графичка?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #3 на: 23 Јануари 2015, 10:15:22 am »
Vaka sega : Imam graficka kako sto e naslovot ali nesto me jebe u zdrav pamet nekad e sve okej nekad na palenje na kompjuterot nejke da go zapali monitorot pa treba 3-4 pati da palam zada pokrene.
Ako ima nekoj da ponudi ista takva ili so takvi ili podobri performansi normalno da bide ispravna neka pise i neka dade ponuda odma ovdeka normalno i so kulturna cena da ne bide pagjanje vo nesvest..
Inace simptomot e 100% od nejze bidejki sve ostanato e glanc novo samo grafickata ja ostavivme stara racunajki deka e okej ali ispadna deka ne ja biva

Јас имав проблем со мојата 8800 ГТ ми трепереше сликата и беше како во 8 бит. Во Сет ми ја средија и прават reballing или незнам како се вика точно изразот и сега е се ОК. За цена не би можел да ти кажам пошо идеше преку другар.

Инаку ако си сменил конфигурација, ако бар малку играш игри греота е што само графичката не си ја надградил.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #4 на: 23 Јануари 2015, 10:27:52 am »
Рибојлинг ќе го кошта колку 2-3 такви графички. Туку рече дека има ганц нова матична и процесор. Сите понови процесори се со интегрирана графичка картичка која пак го брише патосот со 8500GТ и слично. Па сакав да му предложам да не купува друго анитчко ѓубре затоа што секако има многу подобра графика, под претпоставка дека тоа друго кое му е ганц ново од конфигурацијата е излезено во изминативе неколку години.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #5 на: 23 Јануари 2015, 13:09:22 pm »
Ne se razbiram ja ama bas nisto od ovaa problematika...Znam za sigurno deka novava maticna ima integrirana graficka i deka konfiguracijava sto e kaj mene e cisto za domasen kompjuter praena znaci nema nisto extremno.
Gledav po net denes po salonive sto imaat ponuda graficki karti ddr3 so 1gb ima od 700-1000-1500-2000 denari.Zboram za onie za domasno koristenje dodeka ima i od 4000-9000-15000 i nagore ali toa e vise ekstremno..

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #6 на: 23 Јануари 2015, 13:20:39 pm »
Боље најефтина ДДР5 него ДДР3 графичка да земеш. Имам ДДР3 графичка моментално, тиња невидена е, што ако имам i3 2120 3.3 процесор и 8 Gb рам.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #7 на: 23 Јануари 2015, 14:50:13 pm »
Како што кажа Гојдо, ако ти е за филмови ивсл. терај со интегрираната. Ако ти е за игри купи некоја асолна од мин. 150 евра.

Кој сака гејминг пц мора да има јака графичка. Процесор и остало е втор план.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #8 на: 23 Јануари 2015, 14:58:46 pm »
Filmovi ama ban nikad ne gledam na kompjuter..
Kompjuterot se koristi cisto za surfanje po internet strani,fb,po 1-2 saata  sedenje igranje Kanter gledanje klipcinja na you tube i tolku nema nikakva druga namena kompjuterot

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #9 на: 23 Јануари 2015, 17:54:46 pm »
Боље најефтина ДДР5 него ДДР3 графичка да земеш. Имам ДДР3 графичка моментално, тиња невидена е, што ако имам i3 2120 3.3 процесор и 8 Gb рам.
Мемориските чипови на графичката не се ама никаков репер за перформанси, одноно дали некоја графичка е тиња или не! На пример GeForce GTX745 2GB gDDR3 е дупло побрза од GT720 2GB gDDR5. Сепак графичка картичка со gDDR3 мемориски чипови (технологија од пред 10 години) со сигурност е тиња, но ако е со gDDR5 не значи дека е добра и дека е подобра од било која друга со gDDR3 или gDDR4.

Filmovi ama ban nikad ne gledam na kompjuter..
Kompjuterot se koristi cisto za surfanje po internet strani,fb,po 1-2 saata  sedenje igranje Kanter gledanje klipcinja na you tube i tolku nema nikakva druga namena kompjuterot
Да се повторам...Не ми одговори на прашањето што конфигурација ти е таа ганц–новата?
Ако е сега купена, а не е набавена пред повеќе од 3 години, тогаш интегрираната графика на ганц–новиот процесор е бар дупло побрза од 8500GT. За намената која ја наведе, доколку старата графичка ти бркала работа тогаш интегрираната истото ќе го прави многу подобро и ако си задоволен со тоа немаш потреба да купуваш нова графичка.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #10 на: 23 Јануари 2015, 20:16:56 pm »
Мемориските чипови на графичката не се ама никаков репер за перформанси, одноно дали некоја графичка е тиња или не! На пример GeForce GTX745 2GB gDDR3 е дупло побрза од GT720 2GB gDDR5. Сепак графичка картичка со gDDR3 мемориски чипови (технологија од пред 10 години) со сигурност е тиња, но ако е со gDDR5 не значи дека е добра и дека е подобра од било која друга со gDDR3 или gDDR4.

Јас конкретно имам GeForce 630 GT 2 Gb DDR3, а најефтината DDR5 што ја има во анхоч што кошта 100 евра е подобра од мојава, зборам за игри, иначе мојава графичка отвора фул ХД видеа, нема проблеми за тоа барем засега. До 2010 игрите ги пушта на ultra/high детали на 1440x900 резолуција. Е сеа за поновиве low/medium.
« Последно менување: 23 Јануари 2015, 20:33:33 pm FiLo »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #11 на: 23 Јануари 2015, 20:33:38 pm »
Ova e znaci cisto osvezuvanje za domasna upotreba nisto  nema za kurcenje..Cisto da se osvezi 8 godini stariot kompjuter.Kako sto rekov sluzi za strakanje po fb,listanje internet strani,gledanje you tube i igranje po 1-2 saata dnevno kanter  taka da za nisto drugo nego koristam kompjuterot...Ali sakam da si bide onaka klikni otvori i da bide tivok bidejki mi e vo dnevna soba da ne mi buci vo usi
Procesor intel celron CPU G1820 2.70 Ghz  2.70Mhz
Ram 2Gb      trebase 4 ali  dalje nemase kess u momentot
Graficka Nvidia Geforce 8500GT
Windows 8.1
Novo napajanje
ima dva diska edniot e 80gb i e na D  a drugiot e 160gb i e na C
e sea naredniov mesec da zeam  mi rekoa ssd da stavam  grafickava da ja smenam i use 2 gb memorija i tolku e...togas kje ostane samo  oklopov (kukistevo) samo staroto sve drugo vnatre e novo
 neznam so drugo i kade voopsto se gleda
za domasna upotreba znaci da moze coek da straka po doma e sosema ok preterano tivko niso ne se slusa deka voopsto raboti..Mi naglasija deka so ssd kje se  ubrza dosta deka sega ima maka  so otvaranje nekako sporicko e taka da toa e prioritet vo momentov
« Последно менување: 23 Јануари 2015, 20:41:09 pm VLATCE-PUNTO »

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #12 на: 23 Јануари 2015, 21:00:48 pm »
па споричко е поради процесорот(целерон), ако можиш да го подновиш на пример со http://set.com.mk/Computers-IT/PC-and-PC-equipment/Processor/Intel-i3-4130-340GHz33128 , ке добиеш доста на перформанси а и ке го решиш проблемот со графиката бидејки процесорот има интегрирана графичка.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #13 на: 23 Јануари 2015, 22:18:21 pm »
Прво купи си RAM уште 2GB за да имаш ем повеќе меморија ем дупло поголем проток што е и многу битно и за перформансите на системот, а особено и за интегрираната графика. Ќе најдеш на Пазар 3 за 500 денари половен. Потоа провери дали интегриранта ти брка работа за Кантер.
Процесорот кој го имаш е најслабта варијата од последна генерација, но е повеќе од доволен за она кое го работиш. Ти фали РАМ меморија. Интегрираната графика е повеќе од доволна за се освен модерни 3D игри. Би требало да вози кантер на 720p резолуција. Ако не ти е доволно брзо тогаш спреми си 1500 денари и со тие пари купи си половна графичка картичка. Оди на it.com.mk forum, таму ќе најдеш најефтино во темата за продавам од огласи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14 на: 24 Јануари 2015, 00:17:31 am »
па споричко е поради процесорот(целерон), ако можиш да го подновиш на пример со http://set.com.mk/Computers-IT/PC-and-PC-equipment/Processor/Intel-i3-4130-340GHz33128 , ке добиеш доста на перформанси а и ке го решиш проблемот со графиката бидејки процесорот има интегрирана графичка.

Нема да реши ама баш ништо. Компјутерот нема да се убрза ни за 1%. Има стар хард диск од 160Gb, тука му е тесното грло.