https://360stepeni.mk/shto-navistina-se-sluchilo-na-letot-na-rajaner-nad-makedonija/
https://x.com/aviationbrk/status/2075494035792285793?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2075494035792285793%7Ctwgr%5E060f25d614bffa6211fb3c14faf20ec7746b89e5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2F360stepeni.mk%2Fshto-navistina-se-sluchilo-na-letot-na-rajaner-nad-makedonija%2F
Јаки адвокати од Америка сеа и нека им ебе матер со милионски суми, исто и другите кои биле на летот!
За ова филм треба Кустурица да режира замисли го братот србин сеа какви причи ке раскажува 
Бог ме је спасио држали ме за ноге био сам скоро цео напољу са телом, држали ме за ногама једва задржали....
ВОЛИ.
Европа е ова не е Америка. Зошто би земал Амерички адвокати? Ќе земе пари толку колку што е осигуран со купувањето на картата. И тоа е упитно...
Нема врска што е Европа. Имаш право на адвокат, не само од Америка, туку од цел свет, тоа е утврдено со закон и со јурисдикцијата, така што нема никаков проблем каде се наоѓа адвокатот. Веќе има и онлајн судења, со заклетви и сѐ останато.
Никој не може да ти го оспори правото на адвокат без оглед на неговата местоположба. Претходно е утврдено со закон. Конкретно, Македонија нема никакви правни забрани за ангажирање адвокат од Америка, Канада или Белгија, додека некои други земји имаат.
Конкретно, Македонија нема такви ограничувања. Ова можат да го истуркаат американски адвокати, бидејќи имаат вакви искуства, и сигурен сум дека ќе го работат случајот. Како и да е, заебано е за човекот што го снашло.
Извини ама глупости тресеш. Адвокат од "странство" може да ти биде само советник дури и тоа е прашање пошто како би го знаел законодавството на земјата каде би бил процесот. За Америка-Европа па ич да не правам муабет, иако процеси произлезени од ваков настан би се воделе според монтреалската конвеција. Да беше некоја друга компанија најверојатно ќе се спогодеше вон судски, а после регресно ќе си бараше од производител на авион (BOEING) односно од производител на мотори (CFM) или од MRO. Ама пошто се работи за Ryanair според мене сто посто ќе одат на судско решавање баш од таа причина што ќе ги спорат сите побарувања што евентуално би ги имал патников како претрпен страв и слично кои што не проаѓаат лесно во Европа како во Америка, па дури мислам дека ќе ги спорат и медицинските наоди, као стари повреди и слично... Кога сме кај јурисдикцијата, најверојатно би била Ирска или можеби Малта зошто конкретниот авион е на Malta Air, зависи како е договорено при продажбата на картата.
Што се однесува на истрагата. КИНСИВ најверојатно ќе биде само формално вклучен бидејќи според ICAO Annex 13, Македонија како state of Occurrence e должна да ја спроведе, но освен што се случило над Македонија друго немаме благе везе со настанов така да NTSB ќе бидат главните мангупи. Секако и Грција каде што полетал/слетал и се наоѓа авионот а и Малта каде што е регистриран. И нормално истрагата од овие тела е само да се одредат причините кои довеле до несреќата/сериозниот инцидент (уште не знам како го окфалификувале) и евентуални препораки произлезени од тоа а не да најдат кривец.
До тука. Со должна почит, не ти се доволно познати меѓународните правни постапки и начинот на кој тие се одвиваат. Затоа сметам дека нема потреба понатаму да ја продолжуваме оваа дискусија во тој правец.
Како и да е, според мене не треба да се лета со Ryanair. Јас лично користам исклучиво Turkish Airlines, секогаш кога имам можност и кога тие оперираат на посакуваната дестинација. Исто така, и Wizz Air според мене е доста лош избор.
Но, на крајот, ако на човек му е судено, смртта може да го снајде и во авион, и додека спие. Се раѓаме и умираме – тоа е природен процес. Во меѓувреме растеме, созреваме, се надградуваме интелектуално и стекнуваме животни искуства. Најважно е времето што ни е дадено да го живееме достоинствено и со смисла.
Ај жити се тебе од кај ти се познати?
Со должна почит кон тебе, постојат меѓународни конвенции и секој човек може да истера постапка , зависно од сложеноста на случајот. Постои Хашката конвенција 1972, која е прифатена од голем број држави од сите континенти, и странката може да се повика на неа кога се исполнети условите.
На твоето прашање дали американски или канадски адвокат има право да учествува и да застапува клиент во Македонија – да, има можност. Не постои закон што апсолутно го ограничува тоа во Македонија, а сето тоа се уредува преку соодветни правни механизми,заверено кај нотар (види министерство за правда). Меѓу другото, многу адвокатски канцеларии имаат склучени меморандуми и договори за меѓусебна соработка.
Понатаму, во вакви случаи адвокатите работат на принципот contingency fee, што значи дека во овој случај Србинот не плаќа ништо однапред, ниту по завршувањето на постапката. Сè се наплатува од Ryanair доколку предметот заврши успешно.
Тоа што инцидентот се случил над небото на Македонија, можело исто така да се случи и над Германија или над која било друга држава. Вакви случаи има многу, и во Америка и во Европа. Ова е сериозен инцидент каде што Србинот има право да бара надомест на штета, без оглед дали платил дополнително осигурување при купувањето на билетот, бидејќи авиокомпанијата има осигурително покритие за вакви случаи и плаќа премии за одговорност кон сите патници.
Од каде јас го знам сето ова? Па, знам и многу други нешта.
Поздрав, секое добро.