Автор Тема: Jugo Florida 1.4 90 Година  (Прочитано 5901 пати)

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
Jugo Florida 1.4 90 Година
« на: 10 Декември 2014, 11:19:17 am »
Форумџии еве сум и јас со еден проект за средување.

Всушност се работи за ставање во употреба на дедо ми колата која веќе долго време не се вози.
Немаше да се средува и беше заборавена,но сестра ми положи пред 3-4 месеци и се мислевме да земеме некоја од бугарскиве.Но по мала проверка воочивме дека сите се со мани и се премисливме.Во меѓувреме дадовме предлог да ја вратиме во живот фамилијарната флорида.

Иако стара над 20 години на крај увидовме дека е многу подобра инвестиција од странските ѓубриња.
Прв газда е дедо ми и никогаш не е удрена,километри реални 70000км,Прва боја,сервисна книшка со сите сервиси досега. ;D Звучи неверојатно но тоа е вистината.

На неа се е сменето околу мотор пред 4-5 години кога се возеше со сите нови делови.така да околу него ќе нема фаќање.

Не е регистирана 3 години и така ни стоеше пред паркинг на зграда па на мој предлог решивме да ја вратиме во употреба.
Да напоменам дека од неа нема да правиме тркачка кола,туку ќе се осврнеме да колата се среди механички и визуелно
Колата е навистина добра и ретко зачуван примерок.

Ја однесовме на мајстор на проверка и тој се изненади колку е сочувана колата.По детална проверка испушти воздух на кочници и смени уље Castrol,a денеска ќе менува и некои црева за парно,и ќе ставел антифриз во неа и уље во менувач.
Во меѓувреме купивме и патосници и треба денес да се монтираат.

Е сега,темава ја отварам бидејќи се надевам дека овде ќе наидам на помош за делови и совети каде да се најдат работи сега и во иднина.

Во моментов потребно ми се следниве делови:

1.десен преден жмигавец
2. два амортизери за задна 5 врата.Не држат многу па несакаме да ризикуваме и ќе одат на промена.
3.лево седиште е малку потцепано,па сакаме да најдеме друго или да го тапацираме.Добро би било ако некој знае дали фаќа од некоја друга кола седиште или ќе мора да биде од флорида.Би можело и некое спортско да дојде во предвид.Удобноста е најголем приоритет.
4.Ќе треба да се полира,бидејќи колата е прва боја,но голема желба ми е ова сам да го пробам,па ако може совет дали има некоја паста која добро полира
без да се користат оние швишајбни.Значи би платил и поскапо,ама да е квалитет и да има видлив ефект т.е да не се разочарувам.

Мајсторот ми јави сега и напомена дека и гумите од стоење на манжетна(незнам дали го напишав правилно) :) се отидени и треба да се сменат.Па ќе се земаат нови(ако знае некој каде да купам нека кажува,бидејќи он немал)

Тоа е сега засега!И фали регистрација уште,но незнам дали да ја носам денес без десен жмигавец или би можел да поминам и без тоа.

Ако знаете некој кој продава делови или па доколку вие имате нешто дома од тоа што ми треба ве молам пишете.Благодарам па да ја исполирам и ќе ставиме слики овде од проектот

« Последно менување: 10 Декември 2014, 11:35:07 am volenos »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
Одг: Jugo Florida 1.4 90 Година
« Одговори #1 на: 10 Декември 2014, 11:59:20 am »
Све што ти треба делови за неа ќе најдеш овде http://zk.mk/fildes

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #2 на: 10 Декември 2014, 17:40:53 pm »
Delovi za zastava vozila imas vo kapistec na ul. Vasil Gjorgov vo blizina na Zegin direkcijata (koga ides od grad nakaj beverli posle zegin dir. edno 50m od leva strana idukjanot glea na ulica)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 10 Декември 2014, 17:57:24 pm »
и плин да и турите одма... 1.4 моторот на флорида лапа како лудо. минимум 9 градско возење, а со оглед дека е возач почетник веројатно ке иде и повеќе... сигурен сум...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #4 на: 11 Декември 2014, 00:25:10 am »
Daj stavi nekoja slika od pred sreduvanjeto :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #5 на: 11 Декември 2014, 00:40:49 am »
Daj da vidime floridata kako izgleda..Na vremeto koga izleze 90 godini mnogu mi pravese merka autceto onaka mi bese bas simpaticno ama so tek na vreme vnatresnosta brzo propagja tolku se evtini toa plastikite daim se pluknam u komunistite nemozea pokvalitetni da gi napravat..Volan,saltabla,tapaciri na vrati mnogu brzo propagjaa denes tesko duri nevozmozno e da najdes florida bez takva maana

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 11 Декември 2014, 10:10:18 am »
Delovi za zastava vozila imas vo kapistec na ul. Vasil Gjorgov vo blizina na Zegin direkcijata (koga ides od grad nakaj beverli posle zegin dir. edno 50m od leva strana idukjanot glea na ulica)

Da znam za koja stanuva zbor.Dedo mi tamu zimase delovi pred 5-6 godini,pa imam odeno.Tuku mene poveke mi bese kade da gi najdam onie delovi koi gi baram poveke.So ogled na toa sto ne se potroshen materijal odnosno mehanika ne veruvam deka ke gi najdam vo prodavnicata vo kapistec.
I ima li nekoj ideja kade da najdam staklence desno za zmigavec.Vcera se javuvav po luge i nikoj nemase.Da ne ima nekoj doma slucajno ostanato.

и плин да и турите одма... 1.4 моторот на флорида лапа како лудо. минимум 9 градско возење, а со оглед дека е возач почетник веројатно ке иде и повеќе... сигурен сум...
Da okolu 9-10 e potrosuvackata.No vlece isto taka jako.Vo sporedba so poloto moe e kurshum.

Iskreno ne planirame mnogu da ja vozime.KE se vozi dodeka da se sobere pari za novoto fico.Fiat 500.Toa i e zelba na sestra mi pa za 5-6 meseci bi trebalo da se menuva,taka da plinot otpaga bidejki pretpostavuvam deka ke treba minimum 300 evra za da se montira.

Tuku nekoj da dade odgovor na gornive prashanja.Ima li nekoja pasta za racno poliranje.

I sedishte predno kakvo da stavime.Od koja kola bi pasuvalo bez da se bushi i takvi raboti?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #7 на: 11 Декември 2014, 10:15:26 am »
за седиште мислам дека ти одговара од било која застава.. на шини зборам, т.е. на држачи.. ама флоридата за разлика од другите застави има за нијанса поубаво седиште.. со оглед на тоа дека нема шанси да најдешрастурена флорида (пробај по огласите на пазар 3и реклама5) советувам да купите авто навлаки од тезга за 600 до 1000 денари и да го решите проблемот....

за полирање рачно.. било која паста за полирање.. купи ја нај евтината, по бензинскиве има такви. сеедно дали рачно ке го правите тоа или машински.  со среќа нека ти е рачното полирање... андол и парацетамол против упала на мускули има во аптеките ширум државава... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 11 Декември 2014, 10:24:23 am »
за седиште мислам дека ти одговара од било која застава.. на шини зборам, т.е. на држачи.. ама флоридата за разлика од другите застави има за нијанса поубаво седиште.. со оглед на тоа дека нема шанси да најдешрастурена флорида (пробај по огласите на пазар 3и реклама5) советувам да купите авто навлаки од тезга за 600 до 1000 денари и да го решите проблемот....

за полирање рачно.. било која паста за полирање.. купи ја нај евтината, по бензинскиве има такви. сеедно дали рачно ке го правите тоа или машински.  со среќа нека ти е рачното полирање... андол и парацетамол против упала на мускули има во аптеките ширум државава... :)

Verojatno i toa ke go napravime.
A ova za poliranje imase edna pasta koja ja zemav vo germanija.Za 20 minuti se sreduvase hauba ili krov bez problem.Ama nepametam kako se vikase tocno,a i neveruvam da ja ima ovde kaj nas.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #9 на: 11 Декември 2014, 11:22:00 am »
Zs neja  odneses dati ja sredat so masina 3 ruki kje ja projdat so 3 pasti i na kaj vosok ima da svetne kako lampion za nova godina..Taa boja e matirana  ne e metalik i ima dase okozis bre od trljanje da dobies efekt na sjaj..Ne glumi ludilo plati tamo neka ti ja ispoliraat.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 11 Декември 2014, 12:45:57 pm »
mozsm da ti dadam kontakt od covek za poliranje ako si zainteresiran da platis. ne e skapdzija.pisi pp ako te intetesira.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2513
  • Дете Битолчанче
« Одговори #11 на: 11 Декември 2014, 21:43:32 pm »
100e би наплатил мајстор да ја исполира додека сам ке си ја среди максимум за 1000денари. Имаш пасти од 200денари па нагоре, како шо ти рекоја матирана е бојата, една полир паста и две раце восок ке види таман. Само не ми текнува името на продавницата политурите од кај шо ги зедов ... :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #12 на: 11 Декември 2014, 22:06:52 pm »
Nema bre vo SONAX daja nosi na poliranje.....

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2513
  • Дете Битолчанче
« Одговори #13 на: 12 Декември 2014, 01:29:40 am »
http://www.euro-stil.com.mk/

Тука можиш да најдиш секакви политури за добра цена и да пробаш сам, јас ги користам тие со желката рачно и сум задоволен од резултатот. :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #14 на: 12 Декември 2014, 21:55:09 pm »
100e би наплатил мајстор да ја исполира додека сам ке си ја среди максимум за 1000денари. Имаш пасти од 200денари па нагоре, како шо ти рекоја матирана е бојата, една полир паста и две раце восок ке види таман. Само не ми текнува името на продавницата политурите од кај шо ги зедов ... :)

какви 100 евра бе... за 1000 до 2000 денари максимум...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk