Автор Тема: Problem so set kaisi <  (Прочитано 3341 пати)

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 211
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
Problem so set kaisi <
« на: 19 Ноември 2014, 00:10:59 am »
Pred nekoj den primetiv pod AUTOTO  parcinja od guma posumjav da ne e nesto frka so gumite ama se podgazledav malce poubavo i konstatirav deka eden od kaisite malce e otiden ali skros malce PODZAKINAT  me interesira dali prestavuva toa nekoj golem problem dali da se nosi na majstor da se menja ili mozam da teram i koj bi bile posledicite na pr ako pri voznja mi se skine kaisot :D inaci frla parcinja na site strani ali ne se poznava deka e mnogu zakinat  < inace pred da se pojavi ovoj problem sve bese ok < se dodeka ne ja odnesov na majstor menjav karter za Ulje stariot bese dupnat na povekje mesta e sea pred da go smenam stariot nemase nikakov problem so kaisite vo globala i novi se  koga ja kupiv kolata i niv odma gi smeniv << moe mislenje e deka majstorot ne nasol soodveten karter ili ne e dobro namesten mozebi negde fakja i gi kine kaisite < sepak toa e samo moe mislenje i somnez <<<< sekoj sovet bi bil od korist i dobredojden fala odnapred <pozz

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Problem so set kaisi <
« Одговори #1 на: 19 Ноември 2014, 00:54:20 am »
картер со каиши не би требало да има никаква врска...

каиш може да се кине од ивица на каишница само од 2 причини:

-поголем каиш од пропишаното, ке го изделка и ке прекине (видено неколку пати до сега)
-крив или лош или потрошен затегач за каиш... го бутка цело време на страна  и тој почиња да се ренда малку по малку...

рече каиши си сменил.. а затегачи смени ли?

во целава прикаска, не напиша од кој каиш ти делка парчиња.... ако се скине каиш во сред возење... и ако е тоа линиски каиш, нај веројатно (ако имаш серво) ке ти се здрви воланот т.е. ке ти стане многу тежок, ке ти светне сијаличето за акумулатор и (ако користиш) климата ке ти се изгаси истата... во таа ситуација, ке идеш на мајстор (под услов заради отешнатиот волан во некоја кривина ако ти се десило пукањето на каишот да не си се испретепал негде или не си направил удес), ке купиш нов каиш и проблем решен... успат може и ке открие мајсторот зашто се делка каишот па и тоа ке го отклони, како шт ореков типувам на затегач искривен...

но... ако ти се скине ребраст каиш.. е тогаш пријателе, спремај се за полу ремонт, во нај мала рака имаш извиткано вентили (тоа со сигурност)  а полошо може да биде да пукне глава, брегаста и да скрши клипови...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #2 на: 19 Ноември 2014, 01:14:01 am »
Мавни едно сликче ако не ти е мака, па да се утврди за што каиш се работи...
Воглавно, тоа што вели Онак е во 95% од случаите. 5% посто отпаѓа на неочекувани глупости кои здраворазумски не влегуваат во шема.

Ако се работи за ребраст немој да оставаш на случајност.... затегачи-матегачи, каишници. Да се најди причинител и да се отклони. Тука нема чекање и ризикување....
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #3 на: 20 Ноември 2014, 00:36:45 am »
loso objasniv pogore no ete ONAK kako i sekogas znae i pogaja sto e znaci ne letaat delcinja guma nego kako sto rece Onak se delka nekoj od dvata kaisi <<<  a inace ako nesto znaci pred 4 meseci koga ja zemav odma napraiv golem servis SET KAISI SO ZATEGACI VODNA PUMPA DISKOVI PLOCKI GURTNI  <<  prasanjeto vi bese dali imam smeneto i zategaci >>> da i zategac i Rolerr znaci smeniv kaisi i Roler i zategac <<< KARTEROT go spomnav bidejki morase da se smeni bese dupnat na povekje mesta i mi tecese ULJE  pred da go smenam ovoj problem go nemase se pojavi istiot den ama istiot den otkako go smeniv karterot << zatoa i go spomnav se posomnevav deka majstorot ne go montiral ko so treba i mozno e da zakacuvaat negde kaisite << toa e samo moe mislenje nemam nekoe iskustvo i razbiranje zatoa i go spomenav ova no po opsta logina kako sto veli Onak i ne bi trebalo da ima toa nekoja vrska zatoa sto kaisite i Karterot se mnogu odaleceni << i uste ednas da napomenam smeneti set Kaisi Roler i Zategac znaci novi <<<<< ve molam uste nekoj sovet ne bi sakal da se desi nesto so ne treba dosta pari frliv na ova Gjubrevo <<< ne bi bilo posteno za eden kais da izletam vo nekoja bankina i da otidat site pari na prazno :D fala odnapred pozz

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #4 на: 20 Ноември 2014, 01:01:36 am »
прво детектирајте од кој каиш се појавува проблемот, па после ке гледате кај забегува...

ако е линиски каиш, овакво нешто знае да се појави и ако се претера со стегање на затегачот... ке се извитопери на некој од елементите (нај често серво пумпа) и почиња да забегува на страна...

чини си чаре побрзо... делкање на каиш никако не е добро...и проблемите доаѓаат брзо...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #5 на: 20 Ноември 2014, 01:24:04 am »
Pk kaisot e,samo toj se gleda,ke tera taka nekoe vreme,ali ako si ja cuvas,menuvanje komplet kais so se zategaci

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #6 на: 20 Ноември 2014, 01:35:33 am »
ama smeneto i Roler i Zategacc << novi se <<< sekako kaisot da se vidi koj se delka da se smeni ama mora li i Zategacot koga e nov <

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7 на: 20 Ноември 2014, 08:23:08 am »
Ти си ги купи деловите или "мајсторот"? Нов неквалитетен затегач не е никаква новина.

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #8 на: 20 Ноември 2014, 09:33:19 am »
jas si kupiv se do posledno stravce koga praev servis golem  koga ja kupiv <<<<<

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #9 на: 20 Ноември 2014, 12:13:32 pm »
а што бренд-марка тури за каиши и затегачи?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #10 на: 20 Ноември 2014, 12:29:44 pm »
Onak Rebrastiot bese Power Grip <<<<<< a za Peka kaisot i za Rolerot i Zategacot ne mi teknuva ama bas ic i dokolku se ustanovi da mora da se smenat moze li da mi predlozis marka za kais i Zategac  taka kako poiskusen <<<<<<

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 20 Ноември 2014, 13:36:52 pm »
чим не ти текнува значи можно е да е нешто со Ш категорија и квалитет... лукас, лпр, повергрип... проверени брендови... во принцип каиш е каиш, ако е полош, побрзо ке треба да се смени или ке почне да се троши побрзо па да подлизнува одвреме навреме... но за затегачи мора да се пази и тоа многу...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #12 на: 20 Ноември 2014, 14:04:51 pm »
Predlog za marka Zategac <????? da zemam pak kais Power Grip ili da idam na druga varijanta <

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 21 Ноември 2014, 01:04:11 am »
прво и основно детектирајте каде е проблемот... без тоа џабе ке прјме муабет кој бренд и што да купиш...

за жал... во гаража кај боро, попладнево доенесен, има случај како твојов... сеат леон шакира едишн, со едвај 150.000 пројдени, прв газда, редовно сервисирано се, последен пат сам си купил каиши и затегачи (по избор за нај евтин понудувач) и ете го сега, откако му скинал ребраст каиш (овој мотор има 2 ребрасти, му пукнал тој од радилица до првата брегаста) на околу 4500 обртаи, во втора возел, боро го растура...најдовме струганици од каишот ребраст внатре во капачето од истиот. до сега детектирано:

извиткани сите 16 вентили, една брегаста и 2 клипа скршени... утре галавата иде на тестирање па ако е ок, ке се рамни а во полош случај ако не е ок, тогаш е прсната истата, и ке треба и глава да купи... знак на прашање е при тие обртаи и залет колку што ја имал моторот, колку е ок радилицата, со се клипњачите и летечите лагери... на човекот ке му дојде како ремонт да прави на моторот... нови клипови сите 4 па се мисли и за карики нови комплет, нови дихтунзи, рамнење глава, брусење и хилзнување на 2 цилиндри, нови вентили, гумици, брегаста... сака да си го зачува леонот... во полош случај ако одлучи само да го присреди ке му треба само вентили, дихтунг и клипови 2-половни и после ке го видите на пазар 3 од прв газда, редовно чуван... ам ане, овој ке го чува...

затоа не си играјте со изборот на каиши и затегачи.. барем немојте со ребрастиот... со тие другите и така и така...

значи не е тешко да одбереш што треба да купиш... совет ти е за ова за било што кога се работи за дел некој.. прогуглај по нетво, види кој бренд е прва уградња на твоето возило и тоа барај да купиш. се што е фабрички турено е сигурен избор, се друго се шпекулации и обесувања за муда...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Passat4e

• Јуниор
  • **
  • Peugeot 1.9 Diesel .!.
« Одговори #14 на: 22 Ноември 2014, 00:45:35 am »
kaj vi e garazata da dojdam da ja zirnete <<<<< ?????? mislam ti da ja zirnes posto gledam gi rabotis kolive :D