Автор Тема: Дали е возможно чип/ремап по своја мерка  (Прочитано 6751 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
Дали е возможно чип/ремап по своја мерка
« на: 17 Септември 2014, 19:29:53 pm »
Не знам дали насловот одговара, незнаев како да го формулирам...
Дали е возможно да се ремапира колата така што „чипот“ ќе се користи само во одредени ситуации, на пример да добие поголема сила при престигнување (нешто како кик даун) или за време на возење на автопат да вади добра економија, а додека за секојднево користење да си остане нормалниот режим за работа, да не биде турбината постојано исфорсирана.
Исто така ме интересира кој добар, а не многу скап мајстор би ми го препорачале да правам ремап кај него.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
Одг: Дали е возможно чип/ремап по своја мерка
« Одговори #1 на: 17 Септември 2014, 19:33:37 pm »
Од форумов Автотек работат со она што ти треба. Ќе направат онака како што ќе им кажеш, секако ако има можност колата. Повеќето нови со електроника имаат можности.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2840
« Одговори #2 на: 17 Септември 2014, 20:14:18 pm »
Дали е возможно да се ремапира колата така што „чипот“ ќе се користи само во одредени ситуации, на пример да добие поголема сила при престигнување (нешто како кик даун) или за време на возење на автопат да вади добра економија, а додека за секојднево користење да си остане нормалниот режим за работа, да не биде турбината постојано исфорсирана.
Исто така ме интересира кој добар, а не многу скап мајстор би ми го препорачале да правам ремап кај него.
Има можност...поготово кај поновите возила
Кај мене на туарегот е направено кога менувачот е на sport  порано да ги отвара лептирите на турбините и ги користи сите 318 коња што ги и мени брзини на 5 000 обртаи и полудува скроз а додека менувачот ми е на drive менува брзини на 1 200- 1 300 обртаи  турбините отвараат на повисоки обртаи во зависност колку му е потребно ,.. и потрошња градска некаде 11 литри што сум задоволен. Има можност да го направат да биде појака колата во ниски обртаи или во повисоки после 4 , има можност да ја направат да има поголемо убрзување или поголема крајна брзина....има можности колку сакаш
Мене ми го правеа во хрватска
http://www.racechip.com/

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 27 Септември 2014, 01:41:12 am »

секако дека може.. ке ставиш и капаче што ке се отвара и затвара врз налепницата од карклуб, поврзано со обртаите, кога ке иде над 3.000 обртаи да го дигне капачето, сетики, карклуб налепницата дава помеѓу 10 и 20 коња (зависи кај која кола како)

мала шала секако... значи за бмв-то твое би требало да има такви опции.. се чепка во мапата на работење на одредени обртаи, менува режим... а бидејки имаш и елкетронска педала за гас, мислам дека и на тоа може да се намести сетот... на одреден степен стисната педала, да ја смени мапата на работење...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4 на: 27 Септември 2014, 09:18:58 am »
Некој друг план ми излезе, може ќе ја мењам колата на пролет, па не ми се исплати да вложувам во неа за толку кратко време, ако не ја сменам тогаш може појачување

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5 на: 22 Октомври 2014, 09:34:52 am »
Не ја мењам, многу ми е убава, секси е и многу си ја сакам :).
Се решив ќе ја појачувам, во автотек 99%, едино нешто за што не сум дефинитивно решен е дали да го вадам дпф...Се плашам да не чади потоа како голф 1.
Совет како да оди ремапот? Секаде исто појачано т.е. од 0 до макс вртежи ист процент на сила пр. 20%, од 2000 до 3000рпм максимална моќ и слично?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17506
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6 на: 22 Октомври 2014, 09:57:50 am »
Зголемјвање на буст на турбина, поместување на тајминг на дизни и уште некои параметри со сензорите.
Е сеа во кој оптег на вртежи ќе се постигне тој максимум буст зависи од самата конструкција на моторот и турбото, ама битно е дека и пред максимумот моторот ќе има повеќе расположлива снага.
Јас така го сфаќам тоа. :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7 на: 22 Октомври 2014, 10:02:15 am »
Ти не си многу за верба, може ќе ми речеш и ребрест и свеќици да сменам :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #8 на: 22 Октомври 2014, 10:05:29 am »
И варијатор (за секој случај) :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17506
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9 на: 22 Октомври 2014, 10:10:47 am »
А и Алфа да купи, ама тоа се подразбира.