Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2301160 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #11880 на: 19 Мај 2022, 22:02:05 pm »
Еве мое искуство моментално ми се прави кујната. 5 м долга + шанк од метро = 6 метри. Еггер иверка за лицето (два типа) и Кроноспан за корпус. 118k за материјал + 36к за раб рака. Секаде меко затворање и бубрег механизам за ќошот, без рачки. Материјалите се земени пред два месеци. Иверката тогаш беше 6300, пред една недела истата 6900 на истото место.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #11881 на: 19 Мај 2022, 22:09:03 pm »
Плакар 3х2.5м ми го наплатија 88к пред   6 месеци, срце уште ме боли.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #11882 на: 19 Мај 2022, 22:51:56 pm »
Тоа значи секојдневно готвење оброци и ужинки, пентарење деца по работна плотна, фиоки отворање дневно сигурно стотина пати, кабинети по десетина... У превод, кујната се користи фамилијарно, не е само за покажување. Ако си во тој стадиум од животот, ќе ме сфатиш на што мислам.
Де бре, многу си сериозен :)
Во мојов случај се користи полуинтензивно ;) и еве 11 години ништо не е мрднато, освен што зарѓа тоа матракуката од вертикалната фиока за шишиња и зачини, ама кој ја врти :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11883 на: 20 Мај 2022, 00:01:34 am »
Тоа значи секојдневно готвење оброци и ужинки, пентарење деца по работна плотна, фиоки отворање дневно сигурно стотина пати, кабинети по десетина... У превод, кујната се користи фамилијарно, не е само за покажување. Ако си во тој стадиум од животот, ќе ме сфатиш на што мислам.
Де бре, многу си сериозен :)
Во мојов случај се користи полуинтензивно ;) и еве 11 години ништо не е мрднато, освен што зарѓа тоа матракуката од вертикалната фиока за шишиња и зачини, ама кој ја врти :)

Мајти, не му замеравај на Пјер, постар е од мене и тебе заедно + 11 години.
Децата од мали ги тепа, немаат пипнато рачка на кујна, само шпекулира дека Нисам е бољи од Шкода...

Кон сериозна нота:
- во цената многу игра улога материјалот
- иверка VS медијапан, на пример, многу
- потоа следи бојата: ако земаш нешто унапред направено со иверка, исто има многу различни цени од еден дизајн до друг
- во медијапан, самите бои имаат различни цени, да ги ебам, па макар и од истиот производител. :)

Сума сумарум, секогаш е добро човек да се информира за сите тие работи пред да почне да сече.
Мери трипати. Еднаш сестра ѝ. Цела куќа среќна.

За механизми - секогаш поквалитетното.
Особено со мали деца.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11884 на: 20 Мај 2022, 00:03:00 am »
Плакар 3х2.5м ми го наплатија 88к пред   6 месеци, срце уште ме боли.

Имаш листа од употребени материјали, механизми?
Ако се сите premium, мене тоа ефтино ми изгледа. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #11885 на: 20 Мај 2022, 08:51:00 am »
Како што збореше столарот, најголемата разлика ја прави фолијата врз иверката, затоа една иверка некаде е 4000 табла од еден бренд, истата боја (бела) од друг бренд 5500.
За споредб на механизам како Блум и нонејм, да не трошиме бајти.

А цените одат упм, тоа што го пазаревме ние во ноември, денес е 30% поскапо.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #11886 на: 20 Мај 2022, 09:30:03 am »
Работната рака во Скопје е многу поскапа од другите места. На пример на мене ми нацртаа стан како треба да изгледа, со димензии и материјал од сите елементи. Во Скопје ми бараа од 8000 до 9200 евра (тоа беше највисока понуда). Во Тетово најниско што најдов беше 4700 евра. Разбирам дека има зголемување во цената на материјалите, ама мајсториве во Скопје претераа.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #11887 на: 20 Мај 2022, 09:39:14 am »
Не е можно да има толку разлика во цена за ист бренд на материјали и раб така. Раб рака да е најмногу 20 %. Тој од Тетово треба да дојде, да земе мерки, да донесе материјал, па да корегира. Тоа чини време и пари.

Мислам дека е разликата во материјалите што ја чрави цената.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #11888 на: 20 Мај 2022, 09:46:05 am »
Ама спецификацијата што ми ја даде дизајнерското студио пишува точно кој материјал треба да се користи. Рачунај дека и набавката на материјал во Тетово е поефтина отколку во Скопје. Тука мислам на маржата што ја имаат увозниците. Знам луѓе од Скопје и од Велес што цели станови имаат опремено со санитарија од Тетово бидејќи е поефтино.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #11889 на: 20 Мај 2022, 10:02:10 am »
Има и квалитетот во работната рака. Некои си го наплаќаат трудот, ќе изработат професионално, а некои се преценуваат.

За цените дома и на пазар не е исто. Секоја недела се покачуваат. Затоа сите работи ги направив уште зимска, очекував на пролет кога ќе се почнат сите да реновираат да се покачат уште толку.

Мислам дека ми е ок цената 70к за цела кујна. Не знам сам да направам тоа е, а и овој не го чекав многу за месец дена готово.
Со него правев муабет вика една кујна пред неколку месеци пресметав 65.000 и не ми потврдија да ја праваѓ, а сега треба да ги известам дека ќе биде 85.000

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #11890 на: 20 Мај 2022, 11:09:50 am »
И мене за 30% поефтино ми малтерисаа мајстори од Тетово, машински... кога дојдовме со стариот да видиме како им оди после 2 дена (наша грешка), имаше што да видиме, следниот чекор беше да пазам стариот што зема во раце познавајќи го колку е двотактен... не зема ништо, ги избрка културно, ама алатот остана, вклучувајќи ја и машината.
Од тогаш навака секој мајстор што ќе влезе да работи кај мене потпишува договор кој сам го составува за како ќе биде се на крај, ако не исполни, пари нема. Ако е фирма, ќе си прати и надзор.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #11891 на: 20 Мај 2022, 11:59:10 am »
Стигнаа денеска ама се заебав. Ова другово било чекан за одвртување на камиони, а јас сакав она за шрафење. Има некој адаптер или да ги вратам и да си земам посебно ?

Отсутен Dule_

• Сениор

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #11893 на: 20 Мај 2022, 13:58:07 pm »
Истата комбинација ја користам, го земав од sbd.mk адаптерот на Dewalt.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #11894 на: 20 Мај 2022, 13:59:18 pm »
Видов за овие адаптери ама читав не се препорачуваат дека ова има голема моќност ~ 300nm