Автор Тема: помош проблем со ксенон  (Прочитано 5210 пати)

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
помош проблем со ксенон
« на: 14 Октомври 2014, 20:03:23 pm »
Здраво другари иако не сум се пофалил а ќе се пофалам во друга тема пред две недели си купив рено меган 1.5 дци купе од салон значи гланц ново и секако уште истиот ден кога го земав купив два сета ксенон секако за средо и долго светло прибидејќи немаше фабрички арно ама од незнак која причина понекогаш ама не секогаш се гаси по некое светло, кога средно лево кога десно кога долго лево десно и секако си се палат кога си сакаат односно ксенонот на мојот нов меган си прави што си сака и кога сака. До сега ги пробав опциите да сменам сијалици и трафоа ма проблемот се повторува. Бев и кај шиникот да ми ги поправи ама ништо, па сега барам совет од вас ако некој знае да ми помогне многу сакам да имам ксенон на меганот. Се надевам во најскоро време да си отворам и нова тема за да ви го представам убавецот на четири тркала прибидејќи ми го знаете оној на две.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: помош проблем со ксенон
« Одговори #1 на: 14 Октомври 2014, 20:08:04 pm »
Нормално дека сакаш да имаш ксенон.

Дали го провери акумулаторот? Дали треперат додека стои во место колата? Дали се сите трафоа иста марка? Дали се трафоата мали или големи? Дали се обиде со мали? Од каде ти се трафоата, може ли да ги замениш со доплата за мали?

:)

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 14 Октомври 2014, 20:15:16 pm »
трафоата се од исто масто како и ксенонот од ренесанса од Ѓорче и оригиналот се мали ама пробав и со големи и пак ист проблем стварно не знам што да правам.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5761
« Одговори #3 на: 14 Октомври 2014, 20:16:26 pm »
Imase li takov problem so obicnite sjalici ???
Da ne te razocaruam eve eden primer na drugarov sto zivee vo italija.Lani kupi nov megan i uste prvata nedela mu brlaveeva svetlata.posle vika vo voznja mise zaklucuese kolata,pa davam lev zmigavec otvarase prozor i nekoj takvi gluposti.
Bese na majstor vo ovlasten servis i posle 2 nedeli muse javija i mu dadoa glanz nova druga kola imalo nekoj problem so celata elektronika zatoa i te prasuam dali imase takvi problemi so obicnite svetla.
Inace sozdravje dasi ja vozis i milion km dasi projdes a isto i deca dati gi mocaat zadnite sedista

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7884
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #4 на: 14 Октомври 2014, 20:19:10 pm »
Со здравје да си го возиш.

Мене ми мириса на слаба маса,
Каде се наоѓа поточно продавничето во Ѓорче?

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 14 Октомври 2014, 20:21:12 pm »
иначе како што кажав јас ги ставив ксенонот уште првиот ден кога го земав значи не сум го возел со фабричките ма утре ќе ги вратам обичните па ќе го возам со нив да видам да не има проблем и со оригиналот.

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 14 Октомври 2014, 20:22:25 pm »
продавничето е на главната улица после општината од спротивната страна продаваат озвучување и слично.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7 на: 14 Октомври 2014, 20:27:23 pm »
јас знам зашто... нешто слично како рики на леонот што му се гасеше позицијата позади. проблемот се решава со релиња. се додаваат релиња кои ке вклучат струја на ксенонот преку позицијата... зборам за средните светла, бидејки не посочи дека има проблем со долгите.

имаш лажњаџи ставено, ама самиот компјутер одвреме навреме ги проверува така што им го спушта напонот... е ксенон зна да се изгаси, па му треба да се олади и обавезно мора да го ресетираш за да се запали пак..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 14 Октомври 2014, 20:30:34 pm »
да имам проблем со сите ама не секогаш туку само тие кога сакаат.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #9 на: 14 Октомври 2014, 20:32:44 pm »
значи од внатре кога ке кликнеш на ракетата, струјата ке пали реле, а релето ке зима струја од акумулатор. СИГУРНО се решава проблемот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #10 на: 14 Октомври 2014, 20:46:30 pm »
шиникот ме многу голем експерт во својата област тој ме убедува да си го извадам затоа што ќе ми направел проблем за во иднина.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 14 Октомври 2014, 20:50:32 pm »
да, може, ако ја користи струјата користена и контролирана од компјутерот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #12 на: 14 Октомври 2014, 20:58:36 pm »
Според http://megane-iii.blogspot.com/2011/10/halogen-to-xenon-headlamps-conversion.html цитирам

There is however one small problem with directly swapping a Halogen with a Xenon version. The UCH in the car is programmed for a standard halagon bulb, and after a little while the car detects a problem with the discharge bulbs and will begin to flicker. The reason for this is that the car is sensing a steady current. A ballasts needs are anything but steady. To resolve this I basically added an inline HID anti-flicker decoder to each headlamp unit. It is basicaly a smoothing capacitor in parallel with an inductor. There may however be a way to have the UCH re-programmed to accept HID. The inline decoder works fine for me. If you are going to do this, I would recommend using some weatherproof connectors like the 2-way superseals, and also just as a precaution add a inline fuse. This way, if the decoder ever fails, you can simply remove and replace with another one.

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 14 Октомври 2014, 21:10:29 pm »
ианче продав да инсталирам и лажачи иако немало случај француски возила да бараат такво нешто и проблемот се повторуваше.
« Последно менување: 14 Октомври 2014, 21:28:18 pm Dando »

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5575
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #14 на: 14 Октомври 2014, 21:31:45 pm »
Probaj vo Dog security.
Jas staviv od toj sto e proxenon i epten sum zadovolen.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!