Автор Тема: Каде завршивте,учевте,студирате...  (Прочитано 29504 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: Каде завршивте,учевте,студирате...
« Одговори #45 на: 02 Септември 2011, 09:23:31 am »
Гледам, неколку луге учеле во Коце Криминалец :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #46 на: 02 Септември 2011, 10:00:04 am »
djidji od kaj se znaes so DEKI, mene mi bese klasen????

Хехехе од К. Паланка е и школски ми беше - генерација сме ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #47 на: 02 Септември 2011, 10:51:36 am »
Јас мислам дека ќе добиам звање магистар, како така да ми кажаа после одбраната. Ама искрено не ми е ни битно што звање имам :)

Да ја земам дипломата па ќе ви кажам точно. Иначе сум прва генерација на правен што е по болоњски кредит трансфер систем, т.е. 3+2.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #48 на: 02 Септември 2011, 11:09:29 am »
Казанко:
По ново со 3 години добиваш звање дипломиран  (исто како и претходно со 4 год)
Со 3+2 добиваш мастерс дигри или постдипломски (исто како и претходно со 4+1)
Со 3+2+подготвена и одбранета магистратура добиваш титула магистар.

Тоа е тоа

Како бе Фаланга така бе? со 3+2 добиваш магистар? Тоа 2 години ти се рачунаат како постдипломски? Ова го знаеш ти со факти или само претпоставуваш?
Иначе како превод на мојата диплома што ќе ја имам со студирање од 5години ќе ми стои Master degree of science. А ако имам на тие 5 + 2 години тогаш ќе имам некои постидпломски студии и некоја друга наставка до името.
Сакам некој да ми кажи со факт, по можносто слика од дипломата од таа од 3год и од таа после 3+2 или 4+1 и не барам од странство, туку од мк.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #49 на: 02 Септември 2011, 11:11:09 am »
Мора ли ова тема и тука да ја има  ;D

Основно: “Крсте Мисирков“ Ченто
Средно:   “С.Е.Т.У. Михајло Пупин“ (а.К.а Коце Металец) - Дипломиран електротехничар за компјутерска техника и автоматика
Факс:      “ПМФ“ ;D Природно-математички факултет - Институт за Информатика - Интернет и мобилна технологија
Од оваа година се префрламе на “ФИНКИ“

Кко бе се прфрли на ФИНКИ?? Господ нека ти е на помош синко!
:( :(

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #50 на: 02 Септември 2011, 11:11:24 am »
Јас ќе ти кажам сигурно. Од понеделник ќе идам тоа да го завршам...

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34149
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #51 на: 02 Септември 2011, 11:13:48 am »
Казанко:
По ново со 3 години добиваш звање дипломиран  (исто како и претходно со 4 год)

Тоа е тоа

Како бе Фаланга така бе? со 3+2 добиваш магистар? Тоа 2 години ти се рачунаат како постдипломски? Ова го знаеш ти со факти или само претпоставуваш?
Иначе како превод на мојата диплома што ќе ја имам со студирање од 5години ќе ми стои Master degree of science. А ако имам на тие 5 + 2 години тогаш ќе имам некои постидпломски студии и некоја друга наставка до името.
Сакам некој да ми кажи со факт, по можносто слика од дипломата од таа од 3год и од таа после 3+2 или 4+1 и не барам од странство, туку од мк.
Деки, така е како што ти кажав проверено зошто и јас сум во тие води. Ова важи за Економските факултети и некои други факултети. Не ми го читаш постот со 3+2 години не се станува магистар туку се станува постдипломец. За магистар ти треба 300 страни најмалку да направиш магистратура и да ја одбраниш. Е тоа е тоа што е тешко. Магистратура се спрема цела година друже.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #52 на: 02 Септември 2011, 11:22:18 am »
Казанко:
По ново со 3 години добиваш звање дипломиран  (исто како и претходно со 4 год)

Тоа е тоа

Деки, така е како што ти кажав проверено зошто и јас сум во тие води. Ова важи за Економските факултети и некои други факултети. Не ми го читаш постот со 3+2 години не се станува магистар туку се станува постдипломец. За магистар ти треба 300 страни најмалку да направиш магистратура и да ја одбраниш. Е тоа е тоа што е тешко. Магистратура се спрема цела година друже.
Е така да. Ама пак не мо фаќа око некако тоа постдипломски, затоа што треба да бидиш веќе дипломиран за да можиш да одиш на постдиломски. А ти не си дипломиран со 3 год............. Така?
Ај да не го тупиме за џабе, ете банза ќе слика од понеделник, тазе информации ќе ни даде.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #53 на: 02 Септември 2011, 11:29:08 am »
Хахахаха абе Деки. Порано пост дипломеските беа три семестри (за економски факултет) ама претходно мораже да се биде дипломиран.

Сега по ново со 3 години си дипломиран. Капираш? Според кредит трансфер систем со 3 години си дипломиран. Мораш да имаш постигнато просек минимум 7-ца за да бидеш дипломиран.
Пост дипломските сега се 4 семестри, завршуваш и си мастерс. Е сега ако сакаш да магистрираш треба да имаш како прво работа на соодветното поле за да имаш пракса и да можеш да создаваш искуство, да си во контакт со проблематиката и слично. Потоа одиш кај професорите од факултетот да пријавиш темата (плаќаш таму такси и слично ситно, мислам дека рокот за подготовката е 3 години на економски). Ја спремаш магистерската и пријавуваш одбрана. Комисија ти ја разгледува и ти дава pass или no pass и тоа е тоа.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #54 на: 02 Септември 2011, 11:39:50 am »
Кај мене немаше услов да имаш некаков просек за да бидеш дипломиран. Што мислам дека е сосема логично и нормално.

Кај мене не треба 300 страни за магистерска, туку максимум може да ти фати 80-90, а мислам дека ни толку не смее. Имаме ограничен број на зборови, кој што мора да се почитува.

Исто така на правен има и опција со 4 години, за 100 евра да извадиш диплома и да си на исто ниво со тие што завршиле 4 години по стар систем. Инаку со 3 години можам да бидам канцелариски пацов и толку. Ниту имам право да полагам правосуден, ниту да бидем нотар, судија, адвокат и слично. (да не разглабам детално)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #55 на: 02 Септември 2011, 11:42:38 am »
Правен очигледно е поразлично и покомплицирано. Деки ти ако те интересира за архитектура најдобро е да си земеш информација first hand сосе сите детали.

Јас и другар ми кога спремавме магистратура за него моравме 200-300 страни оти имаше многу табели и графици и case studies, хипотетички примери и анализи и затоа требаше толку многу.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #56 на: 02 Септември 2011, 11:48:57 am »
Не можете да зборите универзално за сите факултети,кај секој е различно ...

На Економски УКИМ со 4 години се добива титула дипломиран економист по ... или bachelor of science  BSc

http://en.wikipedia.org/wiki/Bachelor_of_Science#Four_years

Ако си учиш уште 1 год се добива титула Магистер по .... или Master of science  MSc

http://en.wikipedia.org/wiki/Master_of_Science

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #57 на: 02 Септември 2011, 11:52:26 am »
Sredno: Orce 1995-1999
Praven fakultet  1999-2004 ..old school sistem, vonreden student ( ucev da sviram po doma ;D), 1000 eur participacija godisno od koja se osloboduvase so najmalku 8,5 prosek pri fakanje uslov i cistenje godina.
Boza fakultet ...bar vo  toa vreme, ali denes slabo baran.
« Последно менување: 02 Септември 2011, 11:58:11 am Stratro »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #58 на: 02 Септември 2011, 12:53:33 pm »

Средно:   “С.Е.Т.У. Михајло Пупин“ (а.К.а Коце Металец) - Дипломиран електротехничар за компјутерска техника и автоматика
Факс:      “ПМФ“ ;D Природно-математички факултет - Институт за Информатика - Интернет и мобилна технологија

Професорите се супер на Финки, асистентите и демонстраторите жали боже... Програмата е како на приватен, и ќе се завршува исто како на приватен. Плати и носи диплома. Барем за новиве програми, сега го запишував братучет ми, знам. Инжињер што незнае физика, математика, електроника, електротехника, логички кола, дигитален и аналоген пренос, радиотехника, микропроцесорски системи, дистрибуирани системи... не е инжињер. Децава што ќе завршат, а 99% ќе завршат во најкраток рок, нема да имаат поим како работи било што во компјутерот или било кој склоп. Штампани програмери. Работна сила. Седи пред компјутер и скапи од куцање... Ги жалам тие на новите програми.

Топла препорака, ако некој сака да учи и да го биде у животот, вклучувајки екстремни количини на пари, со влог 0 денари, и 5 цели години од животот во греење столче, да се убие од шетање низ европа по се и сешто:
1. Електро-енергетски системи и уреди на Електро.
2. Конструктивно инжињерство на Машински.
3. Термичко инжињерство на Машиснки.

Кец у кец. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #59 на: 02 Септември 2011, 13:08:45 pm »

Професорите се супер на Финки, асистентите и демонстраторите жали боже... Програмата е како на приватен, и ќе се завршува исто како на приватен. Плати и носи диплома. Барем за новиве програми, сега го запишував братучет ми, знам. Инжињер што незнае физика, математика, електроника, електротехника, логички кола, дигитален и аналоген пренос, радиотехника, микропроцесорски системи, дистрибуирани системи... не е инжињер. Децава што ќе завршат, а 99% ќе завршат во најкраток рок, нема да имаат поим како работи било што во компјутерот или било кој склоп. Штампани програмери. Работна сила. Седи пред компјутер и скапи од куцање... Ги жалам тие на новите програми.

Топла препорака, ако некој сака да учи и да го биде у животот, вклучувајки екстремни количини на пари, со влог 0 денари, и 5 цели години од животот во греење столче, да се убие од шетање низ европа по се и сешто:
1. Електро-енергетски системи и уреди на Електро.
2. Конструктивно инжињерство на Машински.
3. Термичко инжињерство на Машиснки.

Кец у кец. :)

Да ама денешниве новиве студенти сакаат со 3 дена учење да положат, и ако не успеат „аууу колку било тешко мме на професор ово оно ..“