Автор Тема: Зелен картон  (Прочитано 31871 пати)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
Одг: Зелен картон
« Одговори #120 на: 21 Јуни 2022, 20:21:29 pm »
Значи... Баталете ги тие „мене никогаш не ми побарале“ муабети. Доволно е еднаш да побара џандар, и да немате, и да направи проблем, и да ве кошта дупло од тоа што сте заштедиле со невадење у прошливе 10 години. Едноставно, не треба на џандар да му се даде уште една причина да малтретира. Толку е едноставно.

Мене скоро обавезно ми бараат меѓународна возачка дозвола на презентациите на коли кога одам.

Ми се десило и грчки џандар да ми ја побара.

Само процедурата е глупава... Особено потребата за онакви мали фотографии ко за у пасош.. Каде бре у 21ви век да најдам такви? Цар ќе биде тој што за 150 денари плус ќе понуди сликање на лице место.
Сега пред некој ден девојка ми вадеше слики некои за во рамка во Порта Влае до 7грама нешто ко студио/фотокопирница, 10 денари слика, малечка не верувам да е повеќе од 5 денари, искрено не ни знаев дека постои нешто таму а живеам одма преку уличката

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #121 на: 21 Јуни 2022, 20:22:20 pm »
Па, ако направиш соопбраќајка каде си ти крив, осигурителната компанија ќе ја бара исплатената штета од тебе бидејќи нема МК и ГР склучено договор за признавање возачки дозволи.

А исплаќање штета во странство... Ко воли, нек изволи
Да не мешаме Зелен Картон со Меѓународна Возачка Дозвола.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #122 на: 21 Јуни 2022, 21:23:00 pm »
Дени, во моментов можам слободно да мешам бидејќи не се рекла казала муабети.

Истата ситуација е кога ќе направиш сообраќајка во МК а си под дејство на алхохол, немаш возачка ис сл. Осигурителната компанија ќе плати, но потоа ќе бара регрес од тебе.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
« Одговори #123 на: 22 Јуни 2022, 00:07:19 am »
Точно е ова со МВД.
И во случај кога изнајмуваш рент во странство и во случај со сопствено возило. Голем дел од рент-а-кар уште на сам старт ти бараат МВД.

И во двата случаи странските осигурителни компании прават проблеми за МВД од туристот/учесникот од сообраќајката.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9030
« Одговори #124 на: 22 Јуни 2022, 12:30:41 pm »
Ne sum strucen da kazam dali ako nemaz MVD imash problem vo nesrekna situacija ama:

Nekolku pati policija vo grcija me legitimirala sum prilozil megjunarodna i mi ja vratile barajki/zadrzuvajki ja viatinskata vozacka so obrazlozenie deka ne im trebala
Kola imam rentano vo Spanija, Portugalija, Italija, Grcija nikogash ne mi pobarale MVD

Tolku znam

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6491
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #125 на: 22 Јуни 2022, 13:27:16 pm »
Кога ми ја одземаа возачката во казната ми го пишаа бројот од Меѓународната, ама и македонската ми ја зедоа оти јас, наивен.

Темава ме премисле, 2 години немам извадено ама изгледа ќе извадам за 800ден, па тие пари знаете каде да си ги стават.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #126 на: 22 Јуни 2022, 13:28:38 pm »
Осамсто динара за три години.
Што се заебавате сите...

Тоа со различниот одзив од различни џандари, исто го знаете - како ќе ти се погоди плавата кошула, уште еднаш, исто ко кај нас.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #127 на: 22 Јуни 2022, 13:35:36 pm »
Меѓународната е за формално правни процедури бидејќи нема договор за заемно почитување.
Националната ја бараат за да направат и споредба. И мене кога сум рентал или ми барале само национална или и двете.
Но во случај на незгода, кога мора да има официјален извештај, работите стануваат формално правно мн сериозни.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6491
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #128 на: 22 Јуни 2022, 13:38:50 pm »
Реално не колат, 300ден за 10години, со 800ден за 3години.

Балзеси му на тие шо не вадат ни зелен картон, ни гориво за Грчка не тураат, ќесето топој.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #129 на: 22 Јуни 2022, 13:48:07 pm »
Чуек, постои нешто како данок на имот, на пример... и тоа е ок и сите го плаќаат цел живот. па никому ништо.
Осамцто динара, еј!
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #130 на: 22 Јуни 2022, 14:14:27 pm »
Ако ти истекува возачката за 2 месеци, тогаш меѓународната кошта 950 за 2 месеци. Ако имаш 3 години тогаш е навистина ефтина.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #131 на: 22 Јуни 2022, 14:22:44 pm »
Ако ти истекува возачката за 2 месеци, тогаш меѓународната кошта 950 за 2 месеци. Ако имаш 3 години тогаш е навистина ефтина.
Да. Од прва рака знам, ме здупија вака а не ми спомна ништо кога ми ја зеде возачката за да ја направи оваа картонската.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #132 на: 22 Јуни 2022, 14:32:06 pm »
Риќи го чекам уште, плоштина да ви измери...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #133 на: 22 Јуни 2022, 14:42:38 pm »

Си вадиш нова возачка. За 2 -5 дена ја имаш новата.
После тоа вадиш меѓународна.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #134 на: 22 Јуни 2022, 14:47:09 pm »
Во случај џандарите да прегледуваат адреса на живеење ќе се збрлават, пасош на една, меѓународна возачка на втора, сообраќајна на трета адреса.

Општинарите турбо работат со менување на имиња на улици.