Автор Тема: Problem so pezo 307 2.0 HDI 90ks  (Прочитано 9987 пати)

Отсутен Peugeot 307

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Problem so pezo 307 2.0 HDI 90ks
« на: 18 Март 2013, 21:46:03 pm »
Zdravo !! Jas sum nov clen na forum i mi treba pomos i sovet od vas? Pa vaka imam Peugeot 307 hdi 66kw 90ks,ja kupiv pred godina ipol uvezena od Italija znaci kolata e top.E do sega nemav nikakov problem so kolata ide dobro znaci uste koga ja zedov i napraviv golem servis i do sega so nea imam pominato okolu 6000km.Znaci prviot problem mi bese toa sto pri pogolama brzina od 120 - 150 km na cas normalno na avtopat mi blokirashe i ne mi dozvoluvase da vozam poveke od 90km/cas se pojavuvase na ekranceto antipollution fault, znaci ke morav da zastanam da go iskljucam motorot i da pocekam okolu 5 minuti i potoa bese dobro,taka mi pravese nekolju pati sega za sega ne mi se povtorilo ama neznam sto e problemot.A vtoriot problem isto taka se desi pred okolu 3 meseci a toa e beliot dim od alspuhot probav ednas aditivi ama ne mi pomogna go nosev na pregled ama nikoj tocno ne znae do sto e problemot znaci ulje ne trosi a isto taka primetiv i potrosuvackata mi e malku zgolemena so ogled na toa deka vo gradska voznja mi troshi najvece do 6 litri na 100km a sega okolu 7 ipol pa zatoa ve zamoluvam na sovet kako da gi resam problemite ustvari da imam u predvid sto bi bil problemot pred da do odnesam negde na detalno ispituvanje i dijagnostika a moze da mi kazete nekoj strucen mehanicar kade bi mozel da go odnesam fala puno unapred Pozdrav i ve ocekuvam da pishete ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17444
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Problem so pezo 307 2.0 HDI 90ks
« Одговори #1 на: 18 Март 2013, 21:55:23 pm »
Имавме член со исто возило и исти проблем, дим од издув.
Проблемот го реши - ја продаде колата. :D
Шега на страна, погледни ги дизните, тестирај ги, исчисти ги. Потрошувачката најчесто страда или од сензори или од дизни што се затнати од нечисто гориво или пак проширени па од нив тече повеќе гориво од потребното.

Отсутен Peugeot 307

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 18 Март 2013, 21:57:14 pm »
Fala puno go imam toa veke vo predvid :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17444
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3 на: 18 Март 2013, 22:02:07 pm »
Стручен мајстор за количево ти е Маршер, кој е пријател на форумов и може да те услужи со комплетен третман, од дијагностика па до замена и совети за се што те интересира. :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4 на: 18 Март 2013, 22:40:21 pm »
антиполушн се појавува како сервисна дознака за затнато сито или неисправно масло... ако велиш дека ти се зголемила потрошњата нај веројатно дизните ти се во аут, пуштаат повеќе гориво одошто треба, ги пере цилиндрите и ти влегува нафта во маслото. оттука сензорите читаат неисправна вискозност на маслото во моторот и ти го блокираат возењето т.е. брзото возење.

носи го возилото на тестер, провери ги дизните, 99% сум сигурен дека се дизните расипани.

и да не теплашам, направи го тоа побрзо, пред да го дотераш до ремонт возилото заради лошото подмачкување од лошото масло кое се расипува ради присуството на нафта во него...

моеш и вака да провериш:  извади го мерачот за масло и тоа што ти покажува колку имаш масло, мирисни го врвот, кај шт е маслото... ако мириса на масло тогаш е ок, ама ако мириса на нафта или гареж од нафта, подобро паркирај колата кај мајстор што побргу...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #5 на: 19 Март 2013, 07:46:29 am »
Antipolution fault нема врска ниту со сито ниту со масло што не ќе прочиташ овде, проблемот најверојатно е со ЕГР вентилот или евентуално ако има ФАП филтер

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7 на: 19 Март 2013, 09:44:23 am »
Antipolution fault нема врска ниту со сито ниту со масло што не ќе прочиташ овде, проблемот најверојатно е со ЕГР вентилот или евентуално ако има ФАП филтер

конкретно на тој модел на пежо така реагира... не се софтверите идеални. кај мене на волвото кога заеба сензор за абс ми го исклучи тракингот и километражата... сваќаш што се обидувам да ти појасанам?

како и да е, членот ке го реши проблемот и кога ке го реши ке каже што било... се надевам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Peugeot 307

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 21 Март 2013, 12:02:11 pm »
Zdravo na site!! Konecno problemot e reshen,Posle eden den ispituvanje na dijagnostikata na voziloto i kompjuterskoto analiziranje ne pokaza nitu eden problem :) pa posle toa jas bev siguren deka se diznite i pokraj toa sto i diznite bea dobri,pred da se odlucam za vadenje na diznite go izvadivme EGR ventilot i imase sto da viddam voopsto ne rabotel od sto bese zakukan so crnilo i garez po cistenjeto na ventilot go snema beliot dim se raboteshe dobro a za moja sigurnost da go procistam rezervoarot mu staviv kvaliteten aditiv likvi moli , fala na site sto dadoa komentar i sovet da go resam problemot.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14236
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9 на: 23 Март 2013, 21:44:39 pm »
Како адитивот би го исчистил резервоарот(и евентуално ‘ѓубрето‘) во него?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #10 на: 23 Март 2013, 22:17:37 pm »
roki izvadi si go katalizatorot, moze da e zatnat, da gusi i na otvoreno da se pusta naftice za da se zacisti i zatoa da ti trosi poveke, ako mozes izbij go, ako ne e kako kaj ponovite dpf sto se somnevam pozz

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #11 на: 02 Ноември 2014, 01:53:37 am »
Другарче зема пред некој ден исто вакво пежо 307 2.0 хди 90 коња, па завчера кога го возеше му се појави чек енџин и Antipollution fault и колата снема сила, докај 2300 вртежи максимум возеше. Потоа дома кога стигнавме, ја изгаси, стоеше пола минута изгасена, ја запали и ја снема грешката.
Вчера бил на мајстор, ја закачиле на тестер и ја избришале грешката и притоа испаднал на автопат да ја издува малку, но потоа кога се вратил дома пак му се појавила истата грешка и симптоми. Но бидејки горивото му било нешто над резервата, отишол и доставил гориво за 1000 денари, сказалката отишла преку половина и грешката ја снемало.
Можно е да се работи за ЕГР вентил или нешто друго да е ?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #12 на: 02 Ноември 2014, 13:16:04 pm »
Сосема возможно. ЕГР вентилот е дел од системот за намалување на загадувањето. Сепак на дијагностика би било препорачливо да појде.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6438
« Одговори #13 на: 03 Ноември 2014, 06:56:20 am »
Obicno antipollution fault se javuva i kaj Megane od licno iskustvo Cesto se slucuva da se zapali i check engine i ide vo safe mode. Ali najprvo treba da se vidi koga greska ja dava.  Lani mene EGR-to mi crkna (ne bese prljav) tuku elektronskiot del kade sto kompjuterot dava naredba EGR-to da bide otvoren/zatvoren bese oseten, taka sto cistenjeto na mehanickiot del nemase nikako fajde. Si kupiv nov i eve veke 8 meseci nemam  gajle.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #14 на: 07 Ноември 2014, 13:07:22 pm »
Да не подречеме, другаров пред 3 дена бил во сервис митревски, на дијагностика му дало дека има проблем со регулаторот за проток на гориво, ЕГР ок и дизните ок. Вчера бил кај некој мајстор кај Александар палас, и тој таму ја закачил на дијагностика, но се било супер, и регулатор и дизни и се останато. Успат му ги проверил цревата за нафта што се горе кај моторот, едно црево било подвиткано пошто му рекол дека цревава се гарант менувани и му го скратил малку и му ги наместил тип топ и еве го вчера, денес вози, колата не му јавува ништо со таква грешка.

Можеби и во подвитканото црево било проблем.