Автор Тема: Opel Astra H 1.4 16V  (Прочитано 26577 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
Одг: Opel Astra H 1.4 16V
« Одговори #90 на: 30 Август 2013, 18:31:13 pm »
Уљето го имам ставано во на татко ми Astra GTC 1.4 во овластен сервис, и се покажа катастрофа. Го имам ставано и во моето, Kalos 1.4 и таму се покажа катастрофа (зборам за 10-40 и 5-30)... Знам и еден куп луѓе што истото го кажале. Е сега дали е чкарт или не, мене не ме интересира, затоа си ставам Petronas или Total. За таа астра најдобро се има покжано Total 5-40, никако 10-40 од било која фирма, бидејќи тропаат подизачите на ладен мотор.

Може да објасниш што подразбираш со тоа дека се покажало катастрофа и зошто најдобро се покажало тотал 5-40?

Јас колку што знам од се живо се прават фалцови па дури и од директен увозник да земеш уље незнаеш он дали тоа што го увезува е оргинал и од кај го набавува...
Еве ќе почнам од астрата. GM го ставав во овластен сервис, па после и од продавница. Колата купена од салон, го ТРОШЕШЕ маслото, што е невидена работа до сега кај бензинец атмосферец. Правеше бела смеса кај капачката (собира конденазција), што е уште еден фактор за лош квалитет. А и подизачите тропаат со 10-40, било да е GM или некоја друга фирма.
Вакви симптоми имав и кај моето ауто, ама не до толку изразени, те. подизачите беа во ред. Колата е исто така од салон купена и сервисирана кај нив. Од кога ми помина гаранцијата, се префрлив на Selenia па сега на Petronas и сум задоволен. А ако некој сака да брка перформанси и спортска вожња, во елтен период им препорачувам Petronas 10w-60.

А ќе заборавев, да кажам и дека уљните пари се значително намалени од кога не користам GM. Со тоа немам потреба да вадам регулатор за мирна гас на секои 5000км, да чистам клапна и сензор за температура на усис.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #91 на: 30 Август 2013, 19:38:21 pm »
Види фактот што една кола троши масло незначи дека е неквалитетно маслото или дека има проблеми некакви колата, сакам да кажам не е невидена работа па макар и кај нова кола.
Мојата астра исто од сам почеток троши масло, но сепак во зависност од квалитетот, а не вискозноста на маслото зависи колку. До сега најмалку ми троши ЛМ 0-40 и еден сервисен интервал од 10.000км ги проагјам со вкупно 6 литри масло, за споредба со ГМ, Арал и други масла каде ми требале и по 7 ипол литри масло.
Згора на тоа има мотори кои се конструирани така и опел си важи за бренд кој подтрошнува масло.

За 10-40 целосно се согласувам со тебе и тука немам што да додадам.

Ме интересира каков ти е резултатот со Селениа и Петронас во однос на потрошувачката на маслото и кои поконкретно ги користиш за да погледнам какви стандарди исполнуваат.

Во однос на уљните пари, после 120.000км само еднаш сум имал потреба од чистење клапна и не сум имал апсолутно никаква потреба да вадам регулатор за мирна гас и сл.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #92 на: 30 Август 2013, 20:01:48 pm »
Друже што мотор имаш за да трошиш 6 литри масло по интервал? :o

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6434
« Одговори #93 на: 30 Август 2013, 20:05:08 pm »
Си има мака неговата кола од старт.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #94 на: 30 Август 2013, 20:13:53 pm »
Знам некој имаше мака, ете он да ти бил.
Ама дека го кажа тоа како нормално да е, па ме зачуди.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #95 на: 30 Август 2013, 20:15:14 pm »
На моето ауто (kalos 1.4 16v базирано na опел c14xe машина) Selenia имам пробано со 5w-30 Performer Multipower, иако беше многу тенко, сепак не го трошеше, ама па си имаше и недостацои. Многу тешко креваше температура колата, што во зима и не е баш на арно, а и со уљните пари не беше нај нај сјајно. Имам пробано и Selenia Touring 5w-50, тоа се покажа во ред, а најдобро се покажа 10w-60 Petronas Racer. Ама тоа е скапо масло за секојдневна вожња, а и за во зима не е идеално решение...  Па сега возам 10w-40 Petronas.
За астрата, сум ги пробал GM, ти викам ем трошеа ем правеа уљни пари. Ставив Total 10w-40 и воопшто не го трошеше и по 1 година и 10.000 поминати, ама па тропаа подизачите. Сега сум нa Тоtal5w-40 и се е во ред :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #96 на: 31 Август 2013, 12:57:06 pm »
Зошто не проба Selenia K или Selenia K P.E, двете 5W40 ?

Наредно пробај го тоа, и кажи искуство

Performer Multipower е мислам повеќе за дизели, а Selenia Touring незнам, но мислам дека не можи со K, Abarth или Racing. И да, Petronas Racer 10W60 и Selenia Racing 10W60, имаат доста разлика ;)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #97 на: 31 Август 2013, 16:38:52 pm »
Зошто не проба Selenia K или Selenia K P.E, двете 5W40 ?

Наредно пробај го тоа, и кажи искуство

Performer Multipower е мислам повеќе за дизели, а Selenia Touring незнам, но мислам дека не можи со K, Abarth или Racing. И да, Petronas Racer 10W60 и Selenia Racing 10W60, имаат доста разлика ;)
За бензинци е тоа 5-30 од селениа, и беше препорачано од GM по сите можни спецификации и кодови за квалитет на маслото, потрошувачка и загадување. Во некоја наредна прилика може ке го пробам селениа 5-40 па ќе видиме... Иначе сакаш да кажеш има доста разлика помеѓу селина 10-60 и петронас 10-60, или разлика од нив па до другите масла?

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #98 на: 31 Август 2013, 17:35:05 pm »
Пробај на прст, Селениа и Петронас и ќе видиш...

Инаку пробај Селениа К Pure Enetgy 5W40 :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #99 на: 01 Септември 2013, 01:40:34 am »
Пробај на прст, Селениа и Петронас и ќе видиш...

Инаку пробај Селениа К Pure Enetgy 5W40 :)
Знам луѓе што пробале 10w-60 petronas i seleina, и немало некоја разлика :)

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #100 на: 01 Септември 2013, 16:43:51 pm »
Друже што мотор имаш за да трошиш 6 литри масло по интервал? :o

Моторот е стандард 1.4 со тоа што да појаснам од 6 те литри масло 3.5л идат при промена на сервис, а останатите 2.5 литри ги додавам до нареден сервис на пројдени 10к.
Имајте во предвид дека колата најчесто на отворено се вози од сам почеток и најчесто на високи обртаи ~4000rpm.

Си има мака неговата кола од старт.

Не би рекол дека има било каква мака колата, без разлика на потрошњата на маслото. Имам уште еден опел вектра б која исто така троши масло и со еден куп луѓе што сум разговарал што имаат опели истото го имаат кажано, а тоа е дека опелите си трошат.
Количината веројатно зависи од типот на маслото, режимот на вожња, километража на возилото итн.

Исто имам сретнато и опелаши што викаат дека ни капка масло не им троши колата што искрено многу се поретки тие луѓе, но сепак ги има.

Затоа потрошњата на масло конкретно кај мојата кола го сметам дека е во нормални рамки и ништо чудно, поготово затоа што увидов дека има врска со квалитетот на маслото.
Да имаше проблем колата секое ќе го пиеше со исто темпо и во драстични количини.

И секако да не го спомнувам тука одговорот на Опел дека со 0.6л на 1000км е во нормални рамки.

На моето ауто (kalos 1.4 16v базирано na опел c14xe машина) Selenia имам пробано со 5w-30 Performer Multipower, иако беше многу тенко, сепак не го трошеше, ама па си имаше и недостацои. Многу тешко креваше температура колата, што во зима и не е баш на арно, а и со уљните пари не беше нај нај сјајно. Имам пробано и Selenia Touring 5w-50, тоа се покажа во ред, а најдобро се покажа 10w-60 Petronas Racer. Ама тоа е скапо масло за секојдневна вожња, а и за во зима не е идеално решение...  Па сега возам 10w-40 Petronas.
За астрата, сум ги пробал GM, ти викам ем трошеа ем правеа уљни пари. Ставив Total 10w-40 и воопшто не го трошеше и по 1 година и 10.000 поминати, ама па тропаа подизачите. Сега сум нa Тоtal5w-40 и се е во ред :)

Извини ама двапати спомињаш дека сега возиш 10w-40 Petronas и Total 5w-40, па не те сфатив што имаш сега? :) Со петронасот не ти тропаа подизачите?

Прилично сум скептичен за оргиналноста на Тотал маслата кај нас, а за нареден сервис ќе пробам или селениа или петронас па ќе пренесам искуство. И онака ми следува за 2000км што со моја вожња ќе му дојде цирка 1 месец до месец ипол :)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #101 на: 01 Септември 2013, 19:05:32 pm »
Моето ауто е Kalos (aveo) 1.4 16v и на него возам петронас 10-40. На него сум имал проблем само со GM масло, со другите било во ред, а подизачите никогаш не тропале.
Проблем со подизачите сум имал на астра GTC, (татко ми ја вози) па затоа место тотал 10-40 возам тотал 5-40. А кога нејзе ја возев со GM, тропаа подизачи, трошеше масло, правеше бела маст (кондензација), тропаа подизачи... Под тоа ТРОШЕШЕ МАСЛО подрабирам 0.5 литри на 10.000км. Сега максиумум да потроши 0.1 литар, додека Кalosot  освен GM, ми нема ГРАМ потрошено од било кое друго масло.

Отсутен Need4Speed

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 533
  • VW in my heart
« Одговори #102 на: 02 Септември 2013, 14:11:14 pm »
Dare,neznaev deka imas astrica..mal potrosac na gorivo,barem taka vikaat

A za maslo so da kazam,pobaraj ina deta5  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6434
« Одговори #103 на: 02 Септември 2013, 14:18:02 pm »
^

Читни малку подобро, сменето му е маслото. Hell, ако почекаше уште малце, ќе го советуваш за друга промена. :-)

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #104 на: 08 Јануари 2016, 14:56:43 pm »
Некоја слика од Астричето му монтиравме плин пред некој 4 месеци одлично се покажа и конечно направи некој километар се на се 23 400 км :D