Автор Тема: VW Polo 1.4 TDI - 2003-2004  (Прочитано 1908 пати)

Отсутен kiko123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
VW Polo 1.4 TDI - 2003-2004
« на: 31 Мај 2014, 12:41:51 pm »
Прво да кажам здраво на сите бидејќи сум нов член. Се надевам дека ке ми помогнете аку ми казете од искуство и слично за наведениов мотор. Каков е за одржување , сервисите , потрошња . Знам дека се со 3 клипа и поприлично се бучни , но ми треба градско возило кое малку ке троши , не ми е потребно многу брзо количе затоа се имам одлучено за овој мотор .
Благодарност од напред и извинете аку нешто сум напишал нетолно како што кажав нов сум .
Добри , лоши искуства се добредојдени  :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
Одг: VW Polo 1.4 TDI - 2003-2004
« Одговори #1 на: 31 Мај 2014, 16:19:14 pm »
Добре дојде Кико,јас го возам тој мотор со 75 кс(или веројатно сличен,пошто има со 70,75 и 80 КС ако не се лажам) во сеат ибица скоро 3 години и поминав речиси 30000 км.Бучен е веројатно ко секој дизел мотор од таа година и тоа време,што се решава со елипси и добра музика :) мислам дека полото и ибицата се слично по тежина,па можам слободно да кажам дека нема да ти фали снага во повеќето случаи.во град мене ми троши околу 5.5-6 литри летно време,зимно време рачунај 1 литар повеќе,а се сметам за рационален возач кој не ја вади маста на колата,ама па и не возам 45 у 5-та брзина.што се однесува до сервисите,редовен сервис што опфаќа промена на масло и сите филтри(воздух,нафта,полен и масло) е околу 100 евра,барем јас кај што ја сервисирам.Направив голем сервис(промена на ребраст,водна пумпа,затегач,линиски,затегач за линиски,буфер гуми,и уље и сите филтри) ме кошташе 400 евра во истиот сервис(сервис Митревски-Припор).До сега не сум имал никаков проблем со моторот,има поминато 110 илјади км,веројатно дека е чувана и претходно колата и редовно сервисирана.Дали има фабрички мани овој мотор не би знаел да кажам,веројатно некој сервисер може тоа да ти каже од искуство.

Отсутен kiko123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: VW Polo 1.4 TDI - 2003-2004
« Одговори #2 на: 31 Мај 2014, 17:28:45 pm »
Благодарам за одговорот , за сервисите повеке ми казажа дека се движат како што наведе , што не е многу за дизел . Уште еднаш фала , се надевам ке најдам добро зачувано и одржувано