Автор Тема: Opel Astra H 1.4 16V Cosmo + Stage 1 Tuned  (Прочитано 193627 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Opel Astra H 1.4 16V Cosmo + Stage 1 Tuned
« Одговори #585 на: 17 Декември 2012, 17:55:14 pm »
Вака сеа да не се разбереме погрешно:

У Астрава ставам превентивно на 2000 до 4000 км у зависност од препораките на производителот на адитивот, а го користам према упатството напишано на него.
     Доколку се има реален проблем, тогаш се користат други (т.н. сервисни) адитиви како на пример Pro - Line од пограмата на LM :

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_5144.html?Opendocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/5144%20Pro-Line%20Diesel-System-Reiniger_K_EN.pdf/$file/5144%20Pro-Line%20Diesel-System-Reiniger_K_EN.pdf

Со тоа што правилото вели дека адитивот треба да е околу 2% од капацитетот на резервоарот! Конкретно овој е 1 литар и се става на резервар од 50 литри, АМА у случај на превентивна или нормална употреба како сакате наречете ја, може да се дилутира и со 300 литри гориво. Да напоменам само дека конкретниов е и за CR системи!
     На АХ-от имав конкретен проблем и за жал повторно се јави и по замената на дизната (со зелено капаче, не знам за што служи), а се појави по предихтувањето на бош пумпата. Палењето го местеа, незнам што све не ... Дефинитивно нешто не е направено како треба иако два пати ја враќам, а ме кошта до сеа 200 евра  >:( Ако некој носел бош пумпа кај Стојче го молам нека каже во каква состојба ви ја враќа, пошто ми кажаа дека ја пескара на крај и става жолт лак на одредени места. Мојата не беше ваква и се сомневам дека самите ја предихтувале и нешто заебале при тоа, а не знам што ... Симулатор нормално немаат, а не знам и компаратор дали имаат  :( Како и да е - ја сум ебена странка и замислите срам ми е пак да им отидам, а поштено си платив, дури и ги почастив :) Не сакам да ги доведам нив, а и себе во непријатна ситуација дека МОЖДА и не ја однеле кај Стојче туку се обиделе самите да ја предихтуваат - ќе се замерам, а ќе ми требаат и понатаму за разно-разни интервенции и сервиси. Можда и се лажам, не тврдам ништо - затоа и ве прашувам, а можда и се откачило некое ѓубренце, па сеа зеза дур не го стопам со адитивите ИЛИ е од двотактолот што го ставав ... ништо чудно и да сум претерал, си имам обичај да се забораам коа муќкам нешо и чекам резултати од тоа као алхемичар :D иако ставав 1% колку што е и препорачано од како го исфрлија сулфурот од горивото. Можда бојата од двотактолот му смета, па треба да ставам класично моторно масло (трансформаторско тешко се наоѓа и скапо е ;) ), незнам ATF...
     Друго ми беше поентата, ставив Castrol TDI 2x25 ml, Wynns diesel injector cleaner и од Оптима Модрича еден, го забораев како се вика - одма друга прича! Се мислам да му појачам доза сеа со уште едно од LM и после кратко време едно од Wurth, за да на крај више (коа ќе остане нешто помалце од пола или ај пола резервар нека е) едно од Bardahl !!! Е ако од ова све не помине ЈА ВРАЌАМ ВО СЕРВИС ДАЦ и не ја земам све додека не ја средат како што треба, ако уопште можат да ја средат  :'(

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #586 на: 17 Декември 2012, 20:24:27 pm »
Точно е дека DSS-Стојче, ги обележува пумпите, како што опиша и не се занимава со мајмунлуци.Тоа што е направено, направено е, е сега што е поскапо, оправдано, зошто се функционира и е по ПС.Можеш да ја однесеш колата таму и јави му се од мое име, кажи добри пријатели сме или пред да одиш јави ми се да го контактирам и ќе ти каже дали е пумпата правена кај него или не е...
Адитивите се претежно превентивни помагала, а не лекови за разни дефекти...

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #587 на: 17 Декември 2012, 20:29:53 pm »
Фала marsher !!! Ќе се пресрамам и ќе отидам до кај него, а претходно ќе ти се јавам ... Можда и уште утре ;) Незнам што да правам само ако рече дека тој не ја поправал ... Ти бар знаеш дека АХ-от работеше како саат :) Кога ја качи кај тебе на дизалица му дишевме од ауспухот ... :D

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #588 на: 17 Декември 2012, 20:37:01 pm »
Фала marsher !!! Ќе се пресрамам и ќе отидам до кај него, а претходно ќе ти се јавам ... Можда и уште утре ;) Незнам што да правам само ако рече дека тој не ја поправал ... Ти бар знаеш дека АХ-от работеше како саат :) Кога ја качи кај тебе на дизалица му дишевме од ауспухот ... :D
Така некој автобус со туристи заминал во Крушево.Само што се симнале патниците во Крушево еден се онесвестил.Море нежно го шамарале,уста на уста, дефибрилатор од министеров, ништо не помага.Се нашол некој го земал и му ја пикнал главата на ауспухот од аутобусот.Чоеков веднаш се исправил.
-Шо беше работава го прашуваат спасителов сите присутни..?
-А бе чоеков е од Велес....
Слободно јави се пред да одиш и ќе го контактирам, нема срам за чесно платени пари..

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #589 на: 17 Декември 2012, 20:41:42 pm »
ОК и фала уште еднаш за све !!!

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #590 на: 17 Декември 2012, 20:43:33 pm »
Без фала.... ;)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1436
« Одговори #591 на: 22 Декември 2012, 10:53:42 am »
Дечки едно прашање имам... Како чувствувате дека треба да ставите адитив некој, и како после тоа ја гледате разликата. Прашувам зашто ланчиава моја као да има малку зголемени вибрации во лер. Ја носев во сервис меѓутоа го добив очекуваниот одговор топ си е. Па викам дал може некој адитив да помогне? П.с. може претерувам ама ми влезе чивијата во глава дека вибрациите се поголеми него порано.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #592 на: 22 Декември 2012, 12:32:10 pm »
Хахаха а бе си сакам џиџани работи :P
;D ;D a be djidji imam 2 miljenca doma taka mi stojat.....

@ marsher vicov e top.... ;d ;D ;D se zgaziv od smeenje ;D uste me bolat stapalata,  ;)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7310
« Одговори #593 на: 24 Март 2013, 00:40:55 am »
Со здравје поефтина вожња, паричникот дефинитивно ке почувствува разлика...

Уште 500 000 да си поминеш по поефтина тарифа... 25Е до Београд... :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #594 на: 24 Март 2013, 00:52:54 am »
И ете како овие тешки времиња го менуваат човекот ... Ја окорели бензинаш со потпис дека на плин се кува, на нафта се грее, на бензин се вози - преминав во друга ЕКО партија :) Ипак разликата од 36 денари плин во Наш Гас и 85 денари за бензин си го направи своето, АМА откако денес цел ден ја тестирам по обиколница уопште не се каам! Разлика во перформансите скоро и да нема, а за потрошувачката ќе пишам по бар два-три испразнети резервари. Како и да е - дефинитивно се исплати!
Монтирав Landirenzo Omegas Evo со адитив за заштита на вентилите (према препораките на Опел) во Плимонт и еве како изгледа:

Презадоволен сум од професионалната изведба на инсталацијата и оригиналноста на вградените компоненти!

Фала Tommy за искрените честитки, ти посакувам и ти да си купиш што си замислил ;)
« Последно менување: 24 Март 2013, 02:29:35 am djidji »

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Одг: Re: Opel Astra H 1.4 16V Cosmo + Stage 1 Tuned
« Одговори #595 на: 24 Март 2013, 00:55:06 am »
Со здравје нека се вози поефтино. На убаво место си ја ставил полначката :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #596 на: 24 Март 2013, 00:57:14 am »
Не сум фан на плин воопшто, ама секој си знае за себе.

Како и да е, djidji, со здравје да се користи, и многу, многу евтини километри да поминеш.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #597 на: 24 Март 2013, 01:01:37 am »
covek uci dodeka e ziv,  ;D ;D ;D ete moze ke probas nekoj dobar tdi pa i tuka ke se premislis  ;) , so sreka neka e i air da vidis, zemi samo prva pomos za popravanje dupnata guma za da ne ja vleces so tebe rezervnata, prekrasno e detalceto so polnacot vo kapace za benzin ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #598 на: 24 Март 2013, 01:05:26 am »
Секоја чест за одлуката полначот да е под капачето за бензин.

Одлуката е препородување невидено. Плинскиот уред рачунај го веќе за изваден:
1. Зошто ако ја продаваш ќе и земеш 200-300 евра повеќе заради него.
2. Зошто за едно идење до Грција/Белград ќе заштедиш 50еур.
Другото е историја...

:) Со здравје да се вози!

П.С. Нема поубаво чувство од полн резервоар за 1500 денари.

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #599 на: 24 Март 2013, 01:21:10 am »
Cestito plince, da mu se iznavozis sega za upola cena pa I poveke konkretno vo momentov na 36 denari plin.