Автор Тема: Еуро 1,2,3,4 катализатори (проценка) каде?  (Прочитано 9297 пати)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
Еуро 1,2,3,4 катализатори (проценка) каде?
« на: 26 Август 2011, 23:26:38 pm »
Ме интересира каде во македонијава наша може да се добие налепница како оваа подоле. И како иде процедурата. Односно од прилика за кој мотор каков катализатор треба да се стави за да добиеш Еуро 4 односно зелена боја што викаат швабите

« Последно менување: 26 Август 2011, 23:33:30 pm Nakolce »

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Еуро 1,2,3,4 катализатори (проценка) каде?
« Одговори #1 на: 26 Август 2011, 23:42:08 pm »
Никаде во МК неможеш да извадиш. Ја извадив по пошта - си плаќаш со копија од сообраќајна и ти стига дома. Инаку коа влагаш у Германија у Еко зоната идеш до Dekra или друга станица и таму ти даваат - само пази да бидеш близу до граница. Адресата ја имам заборавено, а го имам избришано и мејлот од АМСМ - тие ги имаат сите информации!

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #2 на: 26 Август 2011, 23:44:53 pm »
Ако не е тајна цената.. и ако иде со сообраќајна ке ја наредиме.. :D Само ме интересира според што одредуваат бројка односно кај пишува на сообраќајната каков катализатор имам??

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #3 на: 26 Август 2011, 23:48:28 pm »
Ух, еве одвај најдов ...

Circulation restrictions in "environmental zones"

Several German cities have introduced restrictions on the circulation of vehicles, in order to reduce the levels of emission of fine particulates in some areas. The areas where restrictions apply are indicated by signs showing coloured vignettes ("Plakette") - green, yellow or red. To enter these areas, drivers have to stick a vignette on their vehicle windscreen. This can be obtained from technical inspection centres or approved garages. According to the revised "Kennzeichenverordnung" the owner of the vehicle (German or foreign) simply needs to present the registration certificate of the vehicle and pay a fee of 5 to 10 EUR. The colour of the vignette issued depends on the type of engine and the Euro emissions category of the vehicle.

Towns with restrictions:

Augsbourg

Hannover

Neuss

Berlin

Heidelberg

Oberhausen

Bochum

Heilbronn

Osnabruck

Bonn

Herrenberg

Pfinztal

Bottrop

Ilsfeld

Pforzheim

Bremen

Karlsruhe

Pleidelsheim

Cologne

Leonberg

Recklinghausen

Dortmund

Ludwigsburg

Reutlingen

Duisburg

Mannheim

Schwäbisch Gmünd

Düsseldorf

Mühlacker

Stuttgart

Essen

Mühlheim-an-der-Ruhr

Tübingen

Frankfurt-am-Main

Munich

Ulm

Freiburg

Münster

Wuppertal

Gelsenkirchen

Neu-Ulm

For maps and detailed information, please see

http://www.adac.de/umweltzonen

http://www.umweltbundesamt.de/umweltzonen

and the attached document from AvD (link below).

Clubs can order the vignette for their members from the ADAC office in  Cologne . For details of the procedure, please contact
Bernd Kuckertz  bernd.kuckertz@nrh.adac.de
Heinz-Gerd Lehmann   heinz-gerd.lehmann@nrh.adac.de

How to enter an Environmental Zone

in Germany

► What is an environmental zone?

From 1st January 2008, restrictions on the circulation of vehicles are introduced in several

German cities in order to reduce the levels of emission of fine particulates in these areas. To

enter an area, drivers will have to stick a vignette ("Feinstaubplakette") on the windscreen of

their vehicle. Automobiles with particularly high emission levels can not obtain a vignette and

have to stay outside.

● for more details, please see www.avd.de/feinstaub

► Where are environmental zones?

Up to now, only a few larger towns implemented environmental zones - e.g. Hannover , Köln,

Berlin - but more cities have already announced the introduction. Environmental zones

basically include the city centre. In any case the zonal area where restrictions apply must be

clearly indicated by traffic signs showing the colour of the vignette - green, yellow or red -

which entitle to drive in the colour-related sector.

● for maps or detailed information, please see http://www.umweltbundesamt.de/umweltzonen

► Who is affected by environmental zones?

Anyone who wants to drive a motor vehicle into the environmental zone has to have a

vignette on the windscreen. This means that also driver of foreign registered vehicles have to

display a vignette.

► General Exemptions from the restrictions

According to law the following vehicles do not need a vignette:

- Two and three wheeled motor vehicles incl. “Quads”

- Motor vehicles driven by or carrying persons with serious mobility impairments, helpless or

blind persons who have a severe disablement document marked with disability codes “aG”,

“H” or “Bl”

- Vintage cars older than 30 years with a “H” in the registration number or with a red number

plate (prefix 07) for historical vehicles.

More exemptions for particular vehicles (e.g. ambulances, police or fire brigades) are

provided in Annex 3 to § 2 paragraph 3 of the “Kennzeichenverordnung”. Besides these

nation-wide provisions, cities define their own localized exemptions.

● for exemptions according to Kennzeichenverordnung, please see

http://www.bundesrecht.juris.de/bimschv_35

► What are the consequences?

Offences will be punished by a 40,- Euros fine and a penalty point on the driving licence.

status quo: 01/2008 ● AvD e.V.

2

► How to get a vignette?

Whether the vehicle owner gets a vignette or not depends on the type of engine and the

emission level of the vehicle. If the foreign vehicle registration documents do not provide the

emission standard and no other evidence can be presented (also for retrofit diesel particulate

filter), the classification of foreign vehicles is based on the year when the vehicle was first

registered (see list below).

Emission level Pollutant

class

Date of first

registration

Passenger car

Date of first

registration

Heavy goods vehicle

Vignette

Diesel Car

Euro 1 or elder 1 Before 01.01.1997 Before 01.10.1996 None

Euro 2 2 From 01.01.1997 to

31.12.2000

From 01.10.1996 to

30.09.2001

Red

Euro 3 3 From 01.01.2001 to

31.12.2005

From 01.10.2001 to

30.09.2006

Yellow

Euro 4 4 From 01.01.2006 From 01.10.2006 Green

Petrol Car

Before Euro 1

(without controlled catalytic

converter /“G-Kat”)

1 Before 01.01.1993 None

Euro 1 and better 4 From 01.01.1993 Green

no responsibility is taken for the correctness of this information

Non combustion engine vehicles (e.g. electric motor, fuel cell) obtain a green vignette

(emission level 4). The green, yellow or red vignette entitles to enter the colour-related sector

of any environmental zone in Germany .

● for more details, please see www.avd.de/feinstaub

Vignettes are available in Germany for a fee of 5,- (-10,-) Euro. They are issued directly by

the local vehicle registration authorities, technical inspection centres such as DEKRA, TÜV,

GTÜ and approved garages.

The owner of a foreign registered vehicle can apply for a vignette directly on site as well as

order a vignette by email (A handling time must be taken in account!) The vehicle registration

authority of Berlin offers the ordering service at kfz-zulassung@labo.verwalt-berlin.de. A

scanned copy of the vehicle registration and / or any official document showing the date of

first registration and the type of the vehicle (diesel/petrol, passenger car/ HGV) has to be

attached to the email. A written application by mail is possible to Kfz-Zulassungsstelle, Max-

Glomsda-Str. 4, 51105 Köln. Besides the copies of the relevant documents the 5 Euros fee

must be enclosed in cash or as check for deposit only. The TÜV Nord provides a special

service for vehicle registered in the Netherlands under http://www.tuevnord.

nl/Keuringen/Umweltplakette.htm. Some hotels offer assistance in obtaining the vignette

for foreign visitors!

● for detailed information about present environmental zones, please see

http://www.stadt-koeln.de/bol/umwelt/feinstaub/umweltzonen/index.html

http://www.berlin.de/sen/umwelt/luftqualitaet/de/luftreinhalteplan/umweltzone_aktuelles.shtml

http://www.hannover.de/de/umwelt_bauen/umwelt/lulaestr/luft/luft_rein/umw_zone/index.html

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #4 на: 27 Август 2011, 00:11:53 am »
Според ова мене треба да ми дадат црвана налепница односно еуро 2. А имам видено на коли приближна година на производство имаат еуро 4 односно зелена налепница.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9194
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #5 на: 27 Август 2011, 04:15:47 am »

Јас имам ваква на шофершајбна  :D
Да не ја тргам а ?

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #6 на: 27 Август 2011, 05:45:31 am »
Не ја тргај. очигледно колата ти е еколошка...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7832
  • Плинаш!!!
« Одговори #7 на: 27 Август 2011, 11:43:06 am »
Нема врска годината на колата со налепницата. Имам роднини во Германија и на пасат од 2001 година имаат црвена налепница, а на форд фиеста 1997 година имаат зелена налепница, И со фиестата можат да си возат низ тие зелени зони а со пасатот неможат

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #8 на: 27 Август 2011, 11:51:45 am »
Има врска годината, како може да нема. Нив Пасатот име дизел, а Фиестата бензинец - затоа е така!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Да не ја тргам а ?

Не ја тргај, нема рок на траење :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7832
  • Плинаш!!!
« Одговори #9 на: 27 Август 2011, 13:15:58 pm »
Има врска годината, како може да нема. Нив Пасатот име дизел, а Фиестата бензинец - затоа е така!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Да не ја тргам а ?

Не ја тргај, нема рок на траење :D
Не Џиџи двете им се дизел ама секоја година идат на мерење на штетни издувни гасови и фиестата покажува дека ги задоволува нивните стандарди за зелена зона а пасатот не. Е дали имаат некоја модификација на фиестата, појма немам.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #10 на: 27 Август 2011, 13:31:24 pm »
Тогаш на Фиестата имаат правено модификации, сигурно! Зборам од искуство, пошто лани возев низ цела Германија и знам како се вади зелена плаката. Баш прашај ги и мене ме интересира што е финтата ...

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #11 на: 27 Август 2011, 13:38:04 pm »
Според вујко ми од германија се мењал катализаторот на колата. се купувал катализатор од еуро 3,4 за дизел коли најчесто и се вградувал.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #12 на: 27 Август 2011, 13:47:22 pm »
Според вујко ми од германија се мењал катализаторот на колата. се купувал катализатор од еуро 3,4 за дизел коли најчесто и се вградувал.

А бе точно е дека ти мерат и врз основ на добиените резултати добиваш соодветна плаката (и цената им е различна). Ја завршив работа преку пошта, ваљда зошто е ново аутото, Германско, а и си ги знаат тие више за разлика од незнам некое Јапонско или Корејско возило... Како и да е, катализаторот си е катализатор - може да е само поголем или помал, а фукцијата и составот му е тој. Ако има многу поминато колата може да е намалена неговата функција, а НАЈВИШЕ е за Македончиња кои ги вадат катализаторите, па после никој не ни верувал, нели и не не сакале на запад - а највеќи преваранти сме! Незнам, можно е сега да мора САМО на лице место мерење и добивање на етикета ...

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #13 на: 27 Август 2011, 13:51:36 pm »

А бе точно е дека ти мерат и врз основ на добиените резултати добиваш соодветна плаката (и цената им е различна). Ја завршив работа преку пошта, ваљда зошто е ново аутото, Германско, а и си ги знаат тие више за разлика од незнам некое Јапонско или Корејско возило... Како и да е, катализаторот си е катализатор - може да е само поголем или помал, а фукцијата и составот му е тој. Ако има многу поминато колата може да е намалена неговата функција, а НАЈВИШЕ е за Македончиња кои ги вадат катализаторите, па после никој не ни верувал, нели и не не сакале на запад - а највеќи преваранти сме! Незнам, можно е сега да мора САМО на лице место мерење и добивање на етикета ...
Најлошото е што мора таму да отидеш за да ти измерат проценат и дадат етикета.. Да можеше тука берам ке преправавме нешто да се добие зелено....

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #14 на: 27 Август 2011, 14:00:39 pm »
A бе па само за таму и ти треба. BTW можеш да возиш и со црвена етикета, ама се плаќаше незнам колку - треба да се распрашаш. На западњациве коа ќе им спомнеш ЕКСТРА доплата или сл. коса им се исправа, па макар и незнам колку да е таа - одма ќе купи и нова кола ако треба, а за осигурањето па да не ти зборим ич! Не се секирај не е толку страшно ни скапо, а не ти треба ни за цела Германија, туку за Еко зоната ...