Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 750201 пати)

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 411
Одг: Перење возила
« Одговори #3390 на: 12 Март 2023, 08:59:54 am »
Ако не се пристапи професионално зами си хоби пасти и среди ја колата, нема да се извадат гребаници подлабоки но возилото ќе личи на нешто, нема да се направат холограми и слично, баш како што пишале до првото сонце.
http://autopro.mk/produkt/nadvoreshna-upotreba/ultimate-compound-950den
http://autopro.mk/produkt/nadvoreshna-upotreba/ultimate-polish-950den

Имам црн автомобил не многу оштетен некој предлог да даде за паста за полирање, малку да заличи на нешто да го средам ФАЛА

Отсутен dennis95

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
  • Q5
« Одговори #3391 на: 12 Март 2023, 16:37:47 pm »
Да си го одржам зборот, кратко видео од перењето со пеноматчето и активната пена.

https://www.youtube.com/shorts/uZdTxCzTTuc

Инаку на втор впечаток малце разочарувачки, мораше да се протрља втора рака и искрено ме умори пумпањето.

П.С: можда и сонцето беше фактор што ја сушеше пената  :(
Sent from my IPhone a.k.a Mobelix Dubai

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
« Одговори #3392 на: 12 Март 2023, 16:42:33 pm »
И не е за машала нешто пумпицава. Имам ја Alta Foam 2000 мислим нешто со сет од Carbox ја зедов и заклучок со оглед колку треба пумпање, едино е добра за бандаши.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3393 на: 12 Март 2023, 16:44:47 pm »
Тоа е целата поента на пеномат за WAP наместо да пумпаш си го добива притисокот од WAPот.

Па треба и омекната вода, а нема секој омекнувач на вода дома, итн, итн... Иако се се прави не дека не.

Отсутен dennis95

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
  • Q5
« Одговори #3394 на: 12 Март 2023, 16:45:18 pm »
Точно, не би ја препорачал за кола и јас!
Sent from my IPhone a.k.a Mobelix Dubai

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
« Одговори #3395 на: 13 Март 2023, 15:58:05 pm »
Isto i jas ja imam taa od carwash vo nekoj set ja zedov, i ne ja preporacuvam za kola. Moze za motor ili za bandazi kako sto navedeoa pogore. Si zemav na wap penomat.  ;D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3396 на: 13 Март 2023, 16:06:53 pm »
Svetska rabota neli 😁

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #3397 на: 19 Март 2023, 10:03:10 am »
Една фотка пред да заврни и посе*и на работата, пошто уште немам гаража, се реновира  >:(

Досега ја перев со TW Zip Wax, вчера порачав Meguiars NXT, па ќе видиме кој ќе е поарен. Инаку ова Сонаксот за гуми пиши дека е мат, ама гумите светат ко ламби   ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #3398 на: 19 Март 2023, 13:07:58 pm »
Zip Wax со NXT нема споредба. NXT е далеку подобар.

А за гумите шо ти светат - дали намачка и остави, или го пребриша вишокот со крпа?

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3399 на: 19 Март 2023, 14:08:15 pm »
Коонечно зимата си отиде и се стопи снегот, па дојде време за перење. Наместо активна пена која од мое искуство е преценета и воопшто не помага, овој пат купив traffic film remover особено за бела боја многу помага да се извадат нечистотии кои што се буквално залепени за бојата https://www.abp-autocare.co.uk/product-page/adbl-industrial-traffic-film-remover-1l-tfr
Нареден пат ќе ја поминам со iron remover за да се отстранат сите црни точки од битумен по цела каросерија. Гумите овој пат наместо со гелот што редовно го користам од turtle wax , земав пена од нив и можам да кажам дека многу светат гумите ако на некој тоа му е важно.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #3400 на: 19 Март 2023, 14:42:37 pm »
Zip Wax со NXT нема споредба. NXT е далеку подобар.

А за гумите шо ти светат - дали намачка и остави, или го пребриша вишокот со крпа?

Прскам на гумата, прскам и на сунѓерот за чинии и мачкам на гумите.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3401 на: 19 Март 2023, 16:09:08 pm »
Пребриши го вишокот за мат ефект.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3402 на: 19 Март 2023, 20:34:38 pm »
Коонечно зимата си отиде и се стопи снегот, па дојде време за перење. Наместо активна пена која од мое искуство е преценета и воопшто не помага, овој пат купив traffic film remover особено за бела боја многу помага да се извадат нечистотии кои што се буквално залепени за бојата https://www.abp-autocare.co.uk/product-page/adbl-industrial-traffic-film-remover-1l-tfr
Нареден пат ќе ја поминам со iron remover за да се отстранат сите црни точки од битумен по цела каросерија. Гумите овој пат наместо со гелот што редовно го користам од turtle wax , земав пена од нив и можам да кажам дека многу светат гумите ако на некој тоа му е важно.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова да го нанесеш пред snow foam, ќе биде екстра.

Отсутен Mario

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #3403 на: 22 Март 2023, 10:54:37 am »
Здраво на сите.
Нов сум на форумов и темава, читав мислења, искуства и све останато. Но искрено повеќе се збунив отколку што можев да извадам заклучок што све ми треба и како треба за да се испере возило сам со сите нишани. ( ново возило, едно 2022 и едно 2018 ).

1,Каква пена да се користи ( бренд, сооднос )
2, Заштити, восоци и останато.
3,Гуми ( затемнување, бренд )

Реално сите знаеме стај пена испери истрлај и вози, но реално може така и да се заебе работава.
Фала му на секој кој ке се потруди да објасни.
За некој можда е смешно прашанњево, но ко пита не скита. Позз и благодарам на секое објаснување унапред

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 963
« Одговори #3404 на: 22 Март 2023, 11:09:51 am »
Здраво на сите.
Нов сум на форумов и темава, читав мислења, искуства и све останато. Но искрено повеќе се збунив отколку што можев да извадам заклучок што све ми треба и како треба за да се испере возило сам со сите нишани. ( ново возило, едно 2022 и едно 2018 ).

1,Каква пена да се користи ( бренд, сооднос )
2, Заштити, восоци и останато.
3,Гуми ( затемнување, бренд )

Реално сите знаеме стај пена испери истрлај и вози, но реално може така и да се заебе работава.
Фала му на секој кој ке се потруди да објасни.
За некој можда е смешно прашанњево, но ко пита не скита. Позз и благодарам на секое објаснување унапред

« Последно менување: 22 Март 2023, 11:21:55 am Cranium »