Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 884588 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: Перење возила
« Одговори #2775 на: 09 Март 2021, 01:19:15 am »
Еве најдов некоја слика случајно на око да не ја начекаш некаде.. Тогаш беше Фуего сеа можи да е истата ST преименувана или поинаку. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
ako nekogas ti tekne deka ne ti treba tablata Jugoslavija, ne ja frlaj...ke i najdam mesto :)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3914
« Одговори #2776 на: 09 Март 2021, 13:57:19 pm »
 Barase nekoj gusta pena 🤔 😁😂

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1161
« Одговори #2777 на: 09 Март 2021, 14:14:27 pm »
Barase nekoj gusta pena 🤔 😁😂
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Што пеномат користиш и размер на шампон / вода? И јас го имам овој шампон и прави добра пена ама не чисти многу.

Отсутен nethervor18

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
« Одговори #2778 на: 09 Март 2021, 14:18:17 pm »
Yep, пената што ја прави е навистина густа, ама не баш моќна. При крај сум со шишето, и не би купил пак.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2779 на: 09 Март 2021, 14:37:11 pm »
Koristam bear force ( ok e ama mislam Mjjc e podobar ) foam lance i stavam 75ml sredstvo i 450ml voda, za da go ima toj efekt na slikite...vo vrska so cistenjeto/necistenjeto na penata jas ne bi se slozil so dvajcata od pogore. Mene direktno na necista kola, bez prethodno perenje so voda, mi ja ispra staklo. Za razlika da receme so prethodnata neutralna pena Neve nemase sansi da isperam direktno so pena na necista kola, tuku morase prethodno so voda, pa pena. Taka da sega pak ke recam se zavisi kolku vreme bila necista kolata, kaj mene bese necista baegi, ama ne bese perena samo 3 dena, moze i toa ima vrska, kolku e zakoravena necistotijata i kolku vreme stoela na kolata. Oti ne e isto kola necista neperena 3 dena i kola necista neperena 30 dena. 😁
« Последно менување: 09 Март 2021, 14:47:29 pm Roci »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1929
« Одговори #2780 на: 09 Март 2021, 14:44:06 pm »
Добро е да напомениш и дека имаш еден куп слоеви различни восоци, па и тоа придонесува до полесно перење на колата :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 978
« Одговори #2781 на: 09 Март 2021, 14:48:23 pm »
Koristam bear force ( ok e ama mislam Mjjc e podobar ) foam lance i stavam 75ml sredstvo i 450ml voda, za da go ima toj efekt na slikite...vo vrska so cistenjeto/necistenjeto na penata jas ne bi se slozil so dvajcata od pogore. Mene direktno na necista kola, bez prethodno perenje so voda, mi ja ispra staklo. Za razlika da receme so prethodnata neutralna pena Neve nemase sansi da isperam direktno so pena na necista kola, tuku morase prethodno so voda, pa pena. Taka da sega pak ke recam se zavisi kolku vreme bila necistata kolata, kaj mene bese necista baegi, ama ne bese perena samo 3 dena, moze i toa ima vrska, kolku e zakoravena necistotijata i kolku vreme stoela na kolata. Oti ne e isto kola necista neperena 3 dena i kola necista neperena 30 dena. 😁

А што мислиш за употреба на pH 12 активна пена како CarPro Lyft или оваа од GRASS во комбинација со контактно перење со шампон со sealant (wash&coat) како Gyeon Bathe+/Labocosmetica Revita, дали тоа би била доволна заштита или сепак ќе треба претходно да биде заштитена колата со восок/сеалант/керамика?
Дали кислата активна пена би оштетила пластики/фарови, разбрав дека се користи со керамика и дека не и штети но ги трга восоците и sealants?

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2782 на: 09 Март 2021, 15:05:09 pm »
Vidi vo princip sekoja aktivna pena (osven da receme ko neveto na labocosmetica, nz mozda ima i dr ph neutralni ) siminja zastita tokmu poradi toa sto e aktivna pena i neli bezkontaktno perenje i slicno...normalno e da ima voziloto maka ne samo sto ke ja butne zastitata ( ne sekoe vozilo ima zastita ) tuku ke stradaat i plastiki i farovi na krajot na kraistata i samiot lak so tekot na vremeto. E sega doagame do klucnoto prasanje kako seto toa da se spreci. Nacini ima eden kup.
1. Ne perete so aktivna pena. Perete so neutralen sampon i two bucket method.
2. Mackajte pocesto zastiti ( vosok, sealanti...)
3. Finta sto jas ja praktikuvam i do sega mi uspeva. Posle sekoe perenje prskam brz vosok ( gi ima od razlicni proizvoditeli nebitno koj ) za na vodena povrsina, i fakticki na naredno perenje so aktivnata pena ke se simne toj sloj na zastita a odozdole sto i da ima kolata ke ostane necepnato i taka sekoe perenje prskas brz vosok i go stitis prvobitniot sloj odozdole. Ili ete ti so spomna pogore posle perenjeto so aktivna pena mozes da peres so sampon so zastita od tipot na gyeon bathe+ ili labocosmetica Rewitax, ama mene iskreno taka mi e ( a poubavo i podobro e ) poveke zamaranje  i odam so prethodniot nacin. Koj kako saka taka  ;D

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 978
« Одговори #2783 на: 09 Март 2021, 22:20:05 pm »
Vidi vo princip sekoja aktivna pena (osven da receme ko neveto na labocosmetica, nz mozda ima i dr ph neutralni ) siminja zastita tokmu poradi toa sto e aktivna pena i neli bezkontaktno perenje i slicno...normalno e da ima voziloto maka ne samo sto ke ja butne zastitata ( ne sekoe vozilo ima zastita ) tuku ke stradaat i plastiki i farovi na krajot na kraistata i samiot lak so tekot na vremeto. E sega doagame do klucnoto prasanje kako seto toa da se spreci. Nacini ima eden kup.
1. Ne perete so aktivna pena. Perete so neutralen sampon i two bucket method.
2. Mackajte pocesto zastiti ( vosok, sealanti...)
3. Finta sto jas ja praktikuvam i do sega mi uspeva. Posle sekoe perenje prskam brz vosok ( gi ima od razlicni proizvoditeli nebitno koj ) za na vodena povrsina, i fakticki na naredno perenje so aktivnata pena ke se simne toj sloj na zastita a odozdole sto i da ima kolata ke ostane necepnato i taka sekoe perenje prskas brz vosok i go stitis prvobitniot sloj odozdole. Ili ete ti so spomna pogore posle perenjeto so aktivna pena mozes da peres so sampon so zastita od tipot na gyeon bathe+ ili labocosmetica Rewitax, ama mene iskreno taka mi e ( a poubavo i podobro e ) poveke zamaranje  i odam so prethodniot nacin. Koj kako saka taka  ;D

Ако добро те разбрав ти переш само безконтактно со активна пена и после на пребришување воден восок?
п.с. Дај препорака за брз/воден восок, до сега кој ти се покажал најдобар :D

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #2784 на: 09 Март 2021, 22:22:20 pm »
Од мене препорака за Sonax Brilliant Shine Detailer (BSD), врв е!

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2785 на: 09 Март 2021, 23:27:06 pm »
Da, dobro si me razbral, pred prebrisuvanje na vodena kola prskam vosok, povtorno ja vapiram kolata so voda i posle toa ja susam. Od mene preporaka za dobaar vosok voj. 400 denari za 1litar, pobaraj na facebook Fraber Makedonija od tamu mozes da razgledas/naracas  ;D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #2786 на: 10 Март 2021, 01:11:38 am »
Aj jas da se ubacam u muabetov, posto se raboti za komsija :)

Dali sve ke simne aktivnata penja zavisi od poveke faktori.
Dali prethodno kolata ima nekoja zastita koja ja drzi prljavstinata na povrsina i so toa polesno se siminja so aktivna penja i kolku i so sto e zaprljana kolata.
Normalno zavisi i od jacinata na vapot, samo da ne se pretera...

Jas na moite koli ne uspeav se da simnam so aktivna penja pH 12 (probav so dve razlicni). Se gledase a i se osekase mala prljavstina i rapavost po lakot.
Ako zemev odma da prebrisuvam so krpa da ja isusam ke se desese poznacitelno grebenje.
Taka da jas bev "primoran" na dopolnitelno racno perenje so sampon. Ama toa stvarno brzo odi koga e veke istretirana so aktivna penja.
Se OK ako te drzi kicmata...

I da ne zaboraime, na  recisisite aktivni penji pisuva "Pre-Wash" i vo princip kako proizvod  predvideno e potoa da peres so sampon za finaleno cistenje.
Toa e malce poveke trud za celosen i bezbeden tretman perenje bez mnogu grebenje.
Pak ke kazam zavisi od slucaj do slucaj treba da proveris i da vidis kakvi ke bidat rezultatite vo tvojot slucaj.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6701
« Одговори #2787 на: 10 Март 2021, 07:44:23 am »
Активна пена има преголем хајп али како што тече времето луѓето сфаќаат едно е америчко видео од јутуб каде што едноставно таму колите не се прљаат воопшто а друго е пред двор во Скопје со еден куп прашина која што се акумулира многу брзо.

Од мое лично искуство па поготово на бела боја каде што се гледаат сите точки, катран, прљавштини залепени на бојата итн. активна пена не прави скоро ништо. Ефектот е минимален, да речеме половичен. Можеби ќе ги омекне прљавштините во некој случај за после полесно со вап поминеш или па во најдобар случај ако имаш восок на колата, пенава ќе помогне колку толку полесно да се отстранат прљавштини. Значи се може и без пената.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #2788 на: 10 Март 2021, 14:25:15 pm »
NAjdobro, peri so voda/vap, udri aktivna pena, isperi, после испери со шампон со восок и крпа и на крај плакни и удри заштита со восок  ;D

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530