Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 911120 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Одг: Перење возила
« Одговори #2220 на: 02 Јуни 2019, 16:20:45 pm »
Со Sonax s&s шприцнав почетокот на Март и сеуште трае :)
Го купив лани во Јули, го употребувам за две коли, имам барем уште за по еден до два третмана.
Го купив за 988, лесно се аплицира, вреди за сите пари.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #2221 на: 02 Јуни 2019, 16:25:21 pm »
Планирам малку поасал да пристапам на целата работа.

Ќе глинирам прво, па ќе нанесувам од Сонаксот. Да видиме колку му држи г'зот.

Ама па и времево не дава.
Ako gliniras nanesi nesto po profi, nema logika na glinirana povrsina da zastituvas so nesto so sepak na krajot na kraistata e detailer a ne zastita. Moja preporaka izgliniraj, odmasti so alkohol, i nanesi nekoja po profi zastita, jas bi nanel sealant+wax odozgore, pa posle nekolku perenja bi nanel od detailerot i taka bi im gi stitel gazovite ( ko ti so bi rekol ) na ovie dvete odozdole  ;D

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
« Одговори #2222 на: 02 Јуни 2019, 22:21:15 pm »
@Roci добро напишано, кога веке вложуваш труд глина и слично, аплицирај некое потрајно средство со поголема заштита, а потоа оддржувај го со чистач, затоа што тоа е само чистач збогатен со некои полимери или восок.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #2223 на: 02 Јуни 2019, 23:59:50 pm »
Штознам, планирам кај @dame да ја носам на корекции, па после да инвестирам повеќе во заштита.

Глинирањето и не е нешто многу труд вложување, така да..

Ќе видам, сепак треба времево да се управи.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2224 на: 03 Јуни 2019, 01:26:43 am »
Bez razlika ne Dame ne Darko nikoj ne bi ti go preporacal ( pogotovo posle gliniranje ili poliranje ) bsd kako primarna zastita, ko so kaza i @Dejan Gj  pogore toa e detailer zbogaten so mala kolicina na polymeri. Jas sepak pre bi nekoja druga zastita koja sto moze so tekot na vremeto ko guard da se stiti so Sonaxot...ali golem si si ti si znaes najdobro  ;D

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2225 на: 03 Јуни 2019, 08:57:41 am »
Bez razlika ne Dame ne Darko nikoj ne bi ti go preporacal ( pogotovo posle gliniranje ili poliranje ) bsd kako primarna zastita, ko so kaza i @Dejan Gj  pogore toa e detailer zbogaten so mala kolicina na polymeri. Jas sepak pre bi nekoja druga zastita koja sto moze so tekot na vremeto ko guard da se stiti so Sonaxot...ali golem si si ti si znaes najdobro  ;D

Во право си се што кажуваш.

Ама, јас не планирам да заштитувам беспрекорен лак, без гребаници, без свирлови и сл. Колата не е гаражирана, 11 години е дејли драјвер, и си бара корекции. Логично е да заштитувам нешто што е во состојба која треба да се заштити. Сега, заштита на лакот на колата не е приоритет.

Приоритет ми е да се исчисти лакот, и да добијам сјај. И баш ме интересира - на добро подготвена подлога, колку ќе држи. Дали ќе ги издржи тие фамозни три до шест месеци, или курац.

А дека ќе добијам и каква-таква заштита, ќе добијам. Откако би го исчистил лакот и порите во него, и би нанел БСД, порите ќе се наполнат со БСД, и ќе добијам бидинг и шитинг, hence заштита, пошто ако се порите полни со нешто, нема простор да се полнат со контаминанти, така? Боље нешто да има, него ништо.

Миииислам дека ќе ја остварам целта која ми е замислена, со најмал можен напор - чист лак, сјај, и минимална заштита.

Наука е ова, ама ќе ја совладаме материјата.
« Последно менување: 03 Јуни 2019, 09:16:00 am Diesel »

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2226 на: 03 Јуни 2019, 09:35:16 am »
6 meseca polymer netshield ne izdrzuva, a ne pa bsd. 5/6 perenja da  ;D

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2227 на: 03 Јуни 2019, 10:21:20 am »
Пак ќе кажам - битно е на каква подлога ќе се нанесе.

Колку е поконтаминиран лакот, толку побрзо се симнува слојот со перењата и надворешните влијанија.

А 5-6 перења се три месеци, give-or-take, при временските услови кај нас.

Ќе пробам, па ќе правиме муабет.

@Dejan Gj - глината на CarPro чини комплет 1.190 денари, за сетот од 3х100 грама, или секое парче си чини посебно 1.190 денари?

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1032
« Одговори #2228 на: 03 Јуни 2019, 10:52:05 am »
Ама БСД не е за заштита тоа пробуваат да ти кажат. Detailer ти е за подмачкување ако сакаш да избришеш нешто како гомна од птица кал или прашина меѓу перења. Spray wax или sealant како menzerna power lock ти е за заштита.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
« Одговори #2229 на: 03 Јуни 2019, 10:56:48 am »

Колку е поконтаминиран лакот, толку побрзо се симнува слојот со перењата и надворешните влијанија.

@Dejan Gj - глината на CarPro чини комплет 1.190 денари, за сетот од 3х100 грама, или секое парче си чини посебно 1.190 денари?

Комплет 3x100 гр. се 1190ден. средна, фина и ултра фина глина.

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2230 на: 03 Јуни 2019, 11:06:22 am »
Ама БСД не е за заштита тоа пробуваат да ти кажат. Detailer ти е за подмачкување ако сакаш да избришеш нешто како гомна од птица кал или прашина меѓу перења. Spray wax или sealant како menzerna power lock ти е за заштита.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Не барам заштита, лакот ми има дефеци, што ќе му штитам, цело време тоа кажувам. Откако ќе го среди @dame , тогаш ќе го штитиме. Сјај сакам да добијам, и сакам да видам тој сјај од БСД на чиста подлога колку максимум ќе држи.

Комплет 3x100 гр. се 1190ден. средна, фина и ултра фина глина.

Супер понуда. Ќе те контактирам, да ми пратиш по карго, само да се смири времето и да имам простор да работам.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2231 на: 03 Јуни 2019, 12:05:48 pm »
 Turtle Wax Ice Seal N Shine шамарење на "керамичкиот восок":

Ме интересира само колку ќе трае, ако е до 3 месеци ќе биде одличен за парите. Досега единствен производ од Turtle Wax што ме има импресионирано.

Отсутен Diesel

• Легенда
« Одговори #2232 на: 03 Јуни 2019, 12:19:36 pm »
^

Го нема кај нас. Инаку, страшна работа е изгледа. Сите јутјуб-дитеилери го фалат.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #2233 на: 04 Јуни 2019, 22:53:01 pm »
Deneska za prv pat ja probav ( i testirav ) novata krpa na Carpro Dhydrate, pa redno e nekoja recenica i za nejze  ;D
Kupiv 2 mali ( 50x55cm ) od @Dejan Gj, ima verzija i 100x70cm ama verojatno taa ke bide poteska za cedenje, pa zatoa kupiv 2 pomali i mislam deka nezgresiv. Planirav so ednata krpa da ja soberam golemata voda, a so drugata da pominam fino i da bide staklo pancevo  ;D

Arno ama so povremeno cedenje, uspeav samo so edna krpa da isperam 2 koli i eden skuter, drugata ne ja ni otvoriv  ;D
Prednosta na susenje so mikrofiber krpa vo odnos na elenska e toa sto ne ostava water spots, i fleki ko linii ( striking ili kako i da se vika ) .

I na krajot eve go rezultatot

Big Like za Carpro Dhydrate 8)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5811
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2234 на: 05 Јуни 2019, 16:17:38 pm »
Sa pare?