Автор Тема: Перење возила  (Прочитано 910759 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Перење возила
« Одговори #690 на: 08 Септември 2016, 22:28:44 pm »
За одбивање вода од шофершајбна ќе си премачкате некој rain repellent. Инаку не е лош Сонаксов, поевтина и послаба алтернатива на полиш експрес. Сеуште имам од двата па наизменично ја перам со кој ми текне, али доста подобар и подолготраен е ефектот на мафра.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #691 на: 08 Септември 2016, 22:29:34 pm »
Polish Express не се користи како нормален шампон.. т.е барем јас неможам да го користам, бидејќи го растворам според пропишаното упатство во 1 литро вода, а со едно литро нема шанса да испериш кола. Јас прво ја перам салам со нараквица и со Sonax-от од сликите погоре, па потоа ја плакнам со вода и  дури е водена ја врвам со Polis- от, растворен во 1 литро вода и само поминувам преку цела кола со сунѓерот кој доаѓа со него и не впива многу вода, па така ми стига 1 литар вода. Скапичко испаѓа, ама и резултатот е  :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #692 на: 08 Септември 2016, 23:59:22 pm »
Токму тоа сакам да го кажам јас цело ова време. Постојано перење со Полиш е прво скапо, друго, си ја напраил колата лом, врнежливо/зимно време, јас иам црна кола, мене во врнежливи денови ми е бербат колата, кога викам бербат значи сива ми е не црна, нема да можам да ја исперам со полиш :) Тој шампон е за повремено миење да ја освежиш не е за постојано. И да е што е можно почиста колата. Според мене.

Инаку ја кажав јас разликата меѓу Полиш и Сонаксов одамна а таа е дека единствено сонаксот не создава свила ефект. Ете сега и Филип ја потврди.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #693 на: 11 Септември 2016, 21:55:17 pm »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #694 на: 11 Септември 2016, 22:03:22 pm »
Вакво брзинско перење ќе биде докај 1000че.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #695 на: 11 Септември 2016, 22:11:46 pm »
Nema greska ;D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3356
« Одговори #696 на: 11 Септември 2016, 22:23:36 pm »
Ако забораиш подотворен прозор овде, ќе ти ја напрај ова колата внатре Стајковци.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #697 на: 11 Октомври 2016, 14:24:47 pm »
Имам неколку прашања до поискусниве со перење на коли :)

Моментално користам шампон од Feral со восок (https://goo.gl/dH7QBk). Подобра алтернатива која би била?

Немам вап, туку имам пумпа од бунар, прилагодена како вап, прилично јак притисок. Е сега, прашањето ми е, гледам некои колите ги мијат со пена. Морам вап да купам за да мијам со пена? Нема некоја алтернатива да приклучиш цревото на чешма и оние што ги продаваат на aliexpress (https://goo.gl/m8isXT) па да правиш пена или мора да купам вап?

Миењево со пена како оди, немаш контакт со колата туку прскаш само со пена? Со шампонов мора рачно да ја поминеш, па после да ја измиеш.

Кое е подобро, миење со шампон или со пена?

Друго, средство за миење бандаши и гуми кое би ми го препорачале?

Сега кога залади времево, ми кондензира предното стакло, па треба да пуштам парно да дува, средство некое за тоа? Имам слушнато дека течен сапун мал слој нанесуваш на сунгерче на целата шпфершајбна од внатрешната страна и дека го средувало тоа?

VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #698 на: 11 Октомври 2016, 14:37:25 pm »
Од такви ghetto решенија, тестираа луѓе на youtube и најдобри резултати покажа пена за бричење.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг: Одг: Перење возила
« Одговори #699 на: 11 Октомври 2016, 15:26:13 pm »

Имам неколку прашања до поискусниве со перење на коли :)

Моментално користам шампон од Feral со восок (https://goo.gl/dH7QBk). Подобра алтернатива која би била?

Немам вап, туку имам пумпа од бунар, прилагодена како вап, прилично јак притисок. Е сега, прашањето ми е, гледам некои колите ги мијат со пена. Морам вап да купам за да мијам со пена? Нема некоја алтернатива да приклучиш цревото на чешма и оние што ги продаваат на aliexpress (https://goo.gl/m8isXT) па да правиш пена или мора да купам вап?

Миењево со пена како оди, немаш контакт со колата туку прскаш само со пена? Со шампонов мора рачно да ја поминеш, па после да ја измиеш.

Кое е подобро, миење со шампон или со пена?

Друго, средство за миење бандаши и гуми кое би ми го препорачале?

Сега кога залади времево, ми кондензира предното стакло, па треба да пуштам парно да дува, средство некое за тоа? Имам слушнато дека течен сапун мал слој нанесуваш на сунгерче на целата шпфершајбна од внатрешната страна и дека го средувало тоа?
Лично од ниту еден производ на Ферал не сум задоволен, а друга подобра опција на шампон со восок не би можел да ти предложам, зошто перам со активна пена.

Мислам дека алтернативна, но добра опција, за нанесување на активна пена, освен со вап + пеномат = нема. Она што си го постирал од Алиекспрес ти е 23$, вапови имаш веќе од 4,000 денари (мојот е 4 и нешто ситно, го користам веќе 5+ години) и пеноматите се доста поевтини сега, од Алиекспрес другари ги земаа за 1,000 денари. Добра инвестиција е, и препорачувам.

Со пена ти е безконтактно перењето, но на многу прљаво возило си бара рачно поминување со сунѓер/ракавица (секако ова важи за аматерските вапови, професионалните ја симнуваат прљаштината). Јас преферирам на прљаво возило прво вап + пена, потоа со шампон рачно.

За останатите прашања не би можел да помогнам.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #700 на: 11 Октомври 2016, 21:27:20 pm »
Ефикасноста е иста дали е со пеномат нанесено или со пумпица за прскање на лозници.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #701 на: 11 Октомври 2016, 22:48:58 pm »
Pa nemislam bas taka kpga e ko pena mislam poinaku reagira a mozebi e toa radi toa sto penjata i podolgo se zadrzuva na kolata.....

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #702 на: 14 Октомври 2016, 18:24:05 pm »
Комбинација на Sonax и Polish Express  :)

Некој прашваше за сретството за кожа на K2...поминав и со него, ама незнам што ефект треба да дава  ;D немам искуство со кожа

Како и да е не го препорачувам за на волан... го прави лизгав

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #703 на: 15 Октомври 2016, 06:27:54 am »
Се пoднoви?
Честитки!

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **