Bez razlika ne Dame ne Darko nikoj ne bi ti go preporacal ( pogotovo posle gliniranje ili poliranje ) bsd kako primarna zastita, ko so kaza i @Dejan Gj pogore toa e detailer zbogaten so mala kolicina na polymeri. Jas sepak pre bi nekoja druga zastita koja sto moze so tekot na vremeto ko guard da se stiti so Sonaxot...ali golem si si ti si znaes najdobro 
Во право си се што кажуваш.
Ама, јас не планирам да заштитувам беспрекорен лак, без гребаници, без свирлови и сл. Колата не е гаражирана, 11 години е дејли драјвер, и си бара корекции. Логично е да заштитувам нешто што е во состојба која треба да се заштити. Сега, заштита на лакот на колата не е приоритет.
Приоритет ми е да се исчисти лакот, и да добијам сјај. И баш ме интересира - на добро подготвена подлога, колку ќе држи. Дали ќе ги издржи тие фамозни три до шест месеци, или курац.
А дека ќе добијам и каква-таква заштита, ќе добијам. Откако би го исчистил лакот и порите во него, и би нанел БСД, порите ќе се наполнат со БСД, и ќе добијам бидинг и шитинг, hence заштита, пошто ако се порите полни со нешто, нема простор да се полнат со контаминанти, така? Боље нешто да има, него ништо.
Миииислам дека ќе ја остварам целта која ми е замислена, со најмал можен напор - чист лак, сјај, и минимална заштита.
Наука е ова, ама ќе ја совладаме материјата.