Автор Тема: Како се купува кола од странство?  (Прочитано 18535 пати)

Отсутен Ms.Mini

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Како се купува кола од странство?
« на: 23 Април 2014, 08:58:00 am »
Здраво на сите,

Сакам да ја купам колава од Италија
http://autocaravanspa.it/1075480/MINI-ONE+D+DEL+LUXE+1.4+TDI.html

Сакам да одам лично да ја купам од дилерот и да ја возам назад за Македонија.
Ме интересира целата процедура на купување на возилото.
Договор, заверка на нотар, осигурување, привремени таблички за возење назад...?

Ако има некој вакво искуство, нека сподели,
Фала ви

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Како се купува кола од странство?
« Одговори #1 на: 23 Април 2014, 09:15:57 am »
Убаво количе..

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Како се купува кола од странство?
« Одговори #2 на: 23 Април 2014, 09:17:33 am »
Мислам дека од Италија неможеш да ја возиш наваму, мора на шлеп да ти ја донесат

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #3 на: 23 Април 2014, 12:33:07 pm »
Слушнав дека имаат Цол таблици црвени за 3 дена, тоа ми го кажа човек од Италија, мора на нотар договорот да се завери,
цела процедура е мин. 200 Евра + транспортни трошоци, бензин, патарини

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
Одг:
« Одговори #4 на: 23 Април 2014, 12:35:41 pm »
Италија нема цол табли. Имаш 2 варијанти. Прва да ја качиш на камион втора да ја возиш до тука на италијански табли па после да ги врати таблите некој пријател ако имаш во Италија.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5 на: 23 Април 2014, 17:29:17 pm »
Тешко некој да се согласи да ти ја даде колата на негово име па после да му ги вратиш таблиците најдобро е да најдеш камион или евентуално сега ако дозволиле цол табли да се вадат, ама мислам дека има доста заебанции околу вадењето на цол табли не оди бргу тоа како во германија на пример сигурно ќе ти требаат неколку дена да средиш се....

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
Одг:
« Одговори #6 на: 24 Април 2014, 16:34:50 pm »
Ако има пријател кој живее во Италија нека ја префрли на негово име потоа полномошно и терај накај Македонија. Потоа таблите ги вракаш по некоја агенција која врши превоз за Италија.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #7 на: 25 Април 2014, 00:49:36 am »
мислам дека 400 евра беше превоз од италија до бугарија (незнам од кој дел.. знам едно комбе донесоа така) и после во бугарија си вадиш цол таблици и си доаѓаш во мк...
после тоа се знае процедурата.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #8 на: 25 Април 2014, 00:51:46 am »
мислам дека 400 евра беше превоз од италија до бугарија (незнам од кој дел.. знам едно комбе донесоа така) и после во бугарија си вадиш цол таблици и си доаѓаш во мк...
после тоа се знае процедурата.

Најчесто се прави тоа така.

Девојката прашува друго.

Како е процедурата таму, кај треба и што треба да оди, па да ја донесе колата до тука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #9 на: 04 Мај 2014, 23:24:21 pm »
Дали некој знае како иде куповина на кола од Србија? Има некои заебанции, или евентуално олеснувања „на комшиска база“?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #10 на: 08 Мај 2014, 23:31:13 pm »
Од Италија, најисплатливо е на камион. Инаку ако сакаш со возење, ќе мора да платиш превод од околку 500 еур (ова е изгор скапо али вистина), и осигурување околу 400 еур. Друг не може да ја купи и да ти направи полномошно, затоа што немаш Италијански документи. Така да не камион за 400 еур е во МК.
Е сега друг муабет е тоа што слушнав дека имале некој вид на цол табли (документ фактички), ама за тоа мора да провериш.

Отсутен kumot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 32
« Одговори #11 на: 09 Мај 2014, 01:13:56 am »
Vo Italija ne postojat col tablici
Na italijanski tablici ne mozes da ja vozis so makedonski pasos , ti treba evropski pasos za da ti ja prefrlat
Mozes da ja doneses samo na kamion 400 evra plus odjava vo italija i izvozna deklaracija okolu 100 evra
So makedonski kamion ide malku posporo zatoa sto tesko se puni ( treba da se soberat 10 koli ), so bugarski odma moze da se zavrsi rabota za 4 dena vo Bugarija ke ti bide kolata samo imas plus 140 evra bugarski col tablici
Na se ova koga ke dodades patni trosoci do Italija plus patni trosoci do Bugarija ke ti iskoci poskapo od tuka
« Последно менување: 09 Мај 2014, 02:18:54 am kumot »

Отсутен Night_Racer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #12 на: 14 Декември 2015, 17:31:38 pm »
Zdravo, ima li nekoj sto nekogas uvezol kola od Francija, treba da prasam nesto okolu dokumentite

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #13 на: 14 Декември 2015, 19:10:41 pm »
Од Италија само шлепер ти се исплати (или ако имаш Бугарски пасош прават нешто за на пасош да ти ја пишат колата)- за ова само сум слушнал, а од Србија јас кога прашав е многу поскапо него ли од било која земја од ЕУ, дека за Србија не важат олеснувањата за данок и царинење за возила со ЕУР 1 документација

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #14 на: 15 Декември 2015, 10:00:50 am »
Друг не може да ја купи и да ти направи полномошно, затоа што немаш Италијански документи.
Или во превод околу 3-10,000 евра е казната пошто немаш документи.