@stig Passat drzi pomala cena od Golf sto e normalno.
Sakam da te prasam nesto. Otvoriv edna tema ama gledam uste nikoj ne odgovoril. Imam eden problem imeno edna firma od nadvor ima dolg kon mene, smetkata i e blokirana i e skoro pred bankrot (moze i foliraat) Za da zatvori dolg mi predlaga da mi prati nekolku specijalni vozila za prevoz na pocinati lica. Mercedes S 280 benzin so seta oprema i plus hidraulicni liftovi. Me zanima dali mozes da vidis kako moze da se uvezat tie vozila kaj nas i dali ima povratok na DDV. Vozilata ne stigaat da go pokrijat 70% od dolgot ama za drugoto ke uvezam najverojatno nekoe kamionce so kran koi sega ke gi predadat na bankata (bile pod operativen lizing)....
Treba li nekakov a-test za registracija na istite ili ide normalno kako i sekoe vozilo. Gledam si uvezol povekje koli i kolku satar bi mi mavnale tuka. Ako znaes odgovori mi ili prasaj ako imas nekogo vo carina. Mojot covek ne raboti na carina vekje od poodamna i e zaminat nadvor od drzavava.
Izvinete za OT imam tema otvoreno pa skoro i da e mnogu itno resavanjeto na problemov. Fala za vasata pomos.
Абе не е ОТ

сепак се работи за увоз на возила. Види сега колку што знам од кога го донесоа новиов закон за увоз, еуро2 можеше да се увезе во наредните 6 години што значи мерцедесиве што ги спомна тој услов најверојатно го исполнуваат е сеа дека се специјални возила можно е да треба некој дополнителен атест.
За најсигурно треба да си прашаш некој шпедитер што царини возила да ти каже што и како оди за нив и колку одприлика им се давачките и која е процедурата за нивно царинење и атестирање, по некоја моја логика ако се еуро 2ки најверојатно влегуваат а за камиончето мора да биде еуро 3 ако е еуро 3 влегува без проблем.
Значи одма можеш да ја решиш дилемата само прашај си шпедитер.
ЕДИТ: Повраток на ДДВ колку што сум информиран би имал само ако возилата ги пишеш на фирма која што се занимава со такви работи доколку ги продадеш побрзо од 5 години мислам дека беше рокот тогаш треба да си го платиш ддв-то кога ќе ги продадеш, ако поминат 5 години во фирмата после се рачунаат амортизирани 100% и не го плаќаш ддв-то и да ги продадеш.