Автор Тема: Купување на увезен автомобил?  (Прочитано 155213 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5689
Одг: Купување на увезен автомобил?
« Одговори #390 на: 30 Август 2021, 11:55:20 am »
@Carpathian Lord Фала ќе се најди за другпат,сеа се зеде веќе,околу 1500 евра трошок, треба да ја одјави братот на другарот во Шведска и да се пушти слика со уништени таблици и то е то. Општонародниот 1.6 дизел е, ќе ја видам неделава шо чудо е во толкава кола :))

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #391 на: 30 Август 2021, 12:48:16 pm »
1.6D во V70 го ставаа, не па за S40 :)

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #392 на: 22 Септември 2021, 20:22:56 pm »
здраво на сите

дали е (или не е) комплицирано да се извади ЕУР1 за кола од бугарски плац (веројатно донесена од Италија?). Се разбира колата е европско производство.
Наводно од царина почнале да прават компликации и за поефтини коли од 5000е и не ги признаваат изјавите за потекло туку барале валиден ЕУР1 сертификат

фала ви

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #393 на: 22 Септември 2021, 22:34:03 pm »
Бугарија нема што не се можи. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #394 на: 03 Октомври 2021, 18:03:20 pm »
здраво,
ми треба контакт за посредник што се занимава со увоз на возила од Бугарија, од регионот Кочани/Делчево (заради местоположбата).
понатамошен контакт по пораки
п.с. @admin извини ако постов е офф топик, не бев сигурен дали да го ставам во Купувам, некако не ми е за таму?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #395 на: 23 Април 2023, 19:15:30 pm »
Некој што ги разбира овие работи..

Кај да е ќе дојди закон за легализација на моторцикли. Е сега гледам бугарија има добри мотори со убави цени и сакам да купам некој..

Дали е возможно јас што немам бугарски пасош да појдам да купам таков мотор (или од мото плац или од физичко лице), да го донесам во македонија и да не го царинам него да чекам законот да дојди?
Притоа што нормално знам ќе ми требаат некој документи за увоз кај нас, али тоа ми треба само да поминам граница и да го возам до дома..

Отсутен igor100

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #396 на: 13 Февруари 2024, 09:08:05 am »
Писмен доказ за извршена одјава на возилото во земјата во која предходно било регистирано; при регистрација на возило набавено во странство увезено со цол црвени таблици, знае некој каква изјава е оваа? Ја бараат при регистрација, каде се набавува?

Отсутен Zelenoto

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #397 на: 30 Декември 2024, 16:56:18 pm »
https://www.davackizavozila.mk
Дискутабилно.. на меил калкулацијата што ја добив ~3900 еур тотал "со точност од 90%", платив 5800  ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #398 на: 30 Декември 2024, 18:30:02 pm »
Дискутабилно.. на меил калкулацијата што ја добив ~3900 еур тотал "со точност од 90%", платив 5800  ;D

Интересно. Досега погаѓале со разлика од 200-300 евра, на суми од над 10,000Е, што е поприлично добра појдовна точка.

Присутен bozoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 133
« Одговори #399 на: 30 Декември 2024, 18:36:38 pm »
Јас царинев кола пред месец дена, пресметката беше скоро идентична 200-300 еур разлика на сумам од ~10500е, провери си дали ти се точни параметрите што си ги внел (co2, wltp) итн

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1209
« Одговори #400 на: 30 Декември 2024, 18:42:32 pm »

Интересно. Досега погаѓале со разлика од 200-300 евра, на суми од над 10,000Е, што е поприлично добра појдовна точка.

Мене ми погодија со некои 300-400 евра разлика на М2ката

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #401 на: 28 Февруари 2025, 14:26:34 pm »
Едно правно прашање за увезено половини возила од Франција.

Ако купам возило, увезено од Франција кое претходно било донесено тука на Француски таблици... Синот на моменталниот газда го купил од Франција од друг сопственик таму и го донел тука во МК на француски таблици и на негово име и после некое време го пренел возилото на МК таблици, ама сега е на име на татко му!

Значи он го купил од Франција на негово име и француски таблици, но после го префрлил на МК таблици и сега е сопственик татко му.

Прашањето ми е, дали јас сум сигурен дека возилото е одјавено во Франција од француските таблици и од име на синот?

Дали јас ако го купам од таткото на МК таблици сега, утре од Франција нема да речат, чекај ова возило не е одјавено кај нас во Франција и се води под име на друг сопственик т.е. на синот.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #402 на: 28 Февруари 2025, 15:17:43 pm »

возило не може да има повеќе сопственици
мора да биде одјавено претходно, па заведено со нов сопственик

ако било странско возило, да за се префрли на МК таблици, потребно е да се платат одредени давачки и подлежи под проверка на Интерпол

сопственик на возилото е оној на кој гласи сообраќајната, без разлика во какви роднинско другарски односи биле претходните сопственици

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #403 на: 28 Февруари 2025, 15:43:32 pm »
Едно правно прашање за увезено половини возила од Франција.

Ако купам возило, увезено од Франција кое претходно било донесено тука на Француски таблици... Синот на моменталниот газда го купил од Франција од друг сопственик таму и го донел тука во МК на француски таблици и на негово име и после некое време го пренел возилото на МК таблици, ама сега е на име на татко му!

Значи он го купил од Франција на негово име и француски таблици, но после го префрлил на МК таблици и сега е сопственик татко му.

Прашањето ми е, дали јас сум сигурен дека возилото е одјавено во Франција од француските таблици и од име на синот?

Дали јас ако го купам од таткото на МК таблици сега, утре од Франција нема да речат, чекај ова возило не е одјавено кај нас во Франција и се води под име на друг сопственик т.е. на синот.

Е ова е прашање!
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #404 на: 28 Февруари 2025, 17:54:51 pm »
Ако е само Франција па не мора да одиш баш во Франција со кола.