Автор Тема: Купување на увезен автомобил?  (Прочитано 162722 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Купување на увезен автомобил?
« Одговори #150 на: 20 Февруари 2012, 18:20:16 pm »
@kefi sovetuvam italijanska ili svajcarska kola. Avstriijki, Germanki, Slovenki, Holandki i sl, mnogu korodiraat. Za kolata e najbitno da ima citava sasija. Motor se menuva lesno, sve ostanato se doteruva ama karoserija ne !

Отсутен kefi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #151 на: 20 Февруари 2012, 18:36:10 pm »
@bugar да, и јас слично мислам, иако на крајот од денот, треба да имаш среќа.

@memory најди некој со шваке каталог, ама ќе ти требаат детали за колата, како снага, година, ниво на опрема. За да добиеш осет можеш да послужиш со онлајн каталогот на ДАТ.
http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?action=fzgsearch&jsessionid=&lang=d&stamp=1297543159&view=

Отсутен memory

• Почетник
  • *
  • Пораки: 41
« Одговори #152 на: 20 Февруари 2012, 18:43:34 pm »
Го знам тој каталог, за Алфа 2005 mjet ја проценува на 7700 евра. Ме интересира дал е толку, не е баш мала цената. И нешто друго ме интересира, како се движат цените на овие автомобили, на mobile.bg почнуваат од 4000 евра, тоа е реална цена или малку е за таа кола па сигурно и фали нешто?   ???

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #153 на: 20 Февруари 2012, 18:50:09 pm »
@memory cenite vo BG se pomali od onie vo Germanija. Vo Germanija 90% od trgovcite se Arabi, Turci ili Srbi pa sea ti sama preceni si. Bugarite znaat kako se raboti trgovija so koli. Posto se organizirani i gi zemaat tovarat po celi kamioni. Najubavo se kupuva kola od stranstvo koga ke ja simnat od avtovoz. Se se gleda. Kakvi priliki imam ispusteno, da gi zemev bogami sega se kaam.
Vo BG sam ne se ide. Ti treba proveren i doverliv covek.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #154 на: 20 Февруари 2012, 18:54:33 pm »
и во германија е најдобро да купиш кола од човек а не од плац

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #155 на: 20 Февруари 2012, 19:13:13 pm »
samo sto ne mi e jasno sto tolku Germanija ? Kaj se trosoci za pat, hotel, jadenje, pienje, ke ti trebaat nekolku dena, pa dokumenti pa benzin za do Mk i ete ti gi najmalku 600- 1000 EUR. A kolite tamu si imaat i dosta korozija :)

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #156 на: 20 Февруари 2012, 20:07:50 pm »
затоа што има некое убедување дека во Бугарија 90 посто е превара

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #157 на: 20 Февруари 2012, 20:14:10 pm »
@bugar да, и јас слично мислам, иако на крајот од денот, треба да имаш среќа.

@memory најди некој со шваке каталог, ама ќе ти требаат детали за колата, како снага, година, ниво на опрема. За да добиеш осет можеш да послужиш со онлајн каталогот на ДАТ.
http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?action=fzgsearch&jsessionid=&lang=d&stamp=1297543159&view=

Ова шваке некако многу ниски цени кажува, на пример за Е класа 2004 270 цди го вреднува скоро 8700 евра на кој што му иде околу 1600 евра ддв ете со патни трошоци нека испадне 1800 евра ддв, јас лани за Цкласа 2003 220 цди платив 1700 евра ддв сега колку што сум информиран за истото возило ддв-то е некаде 1500 може и нешто ситно. Муабетот ми беше ова  нешто лажи или нас овде царинициве не сечат многу.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #158 на: 20 Февруари 2012, 20:14:29 pm »
a vo Germanija ne e. Milite i cesni Arabi, Srbi i Turci. Daj mislam deka polesno ke vidis i ocenis prevara kaj Bugar otkolku kaj "Germanec". Saka oci otvoranje. A baska verojatno e da popadnes na kola vo Germanija vesto zamaskirana po karoserija i koga ke ja doneses vo MK da pocne da si korodira, pokraj "odlicniot" motor na 400000Km. Koj ne gi znae Arabite, Turcite kakvi prevaranti se (a bogami i Holangjanite) mu pozeluvam Gospod da mu e na pomos so niv.
Sum bil na mnogu mesta i znam da procenam dosta. Barem od iskustvo ti go velam. A kaj se trosocite dodeka dojdes do tamu ?
Od 90% losi koli vo Bugarija sigurno 10% se dobri. Vo krajna linija motor se menuva i poprava a skolka si trlu li truli ako pocnala.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #159 на: 20 Февруари 2012, 20:15:42 pm »
@stig zavisi od opremata i koja verzija e. Nasive koga ke cujat i vidat deka e full, ja zemaat cenata na najskapiot od taa klasa so najjakiot motor i te kolat :)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #160 на: 20 Февруари 2012, 20:21:27 pm »
@stig zavisi od opremata i koja verzija e. Nasive koga ke cujat i vidat deka e full, ja zemaat cenata na najskapiot od taa klasa so najjakiot motor i te kolat :)

Не бе друже мојата беше 220 цди Класик што значи тоа му иде најниската опрема на Е класава ем поголем мотор ставам и ја ставив Авангард плус година понов нашиве за таа кола претпоставувам нема да бидат испод 2500 до 2700 евра ддв.

Не се нормални овие есенва платив за Голф 4ка ТДИ 110 2000та 750 евра првично ја проценија дека треба да платам 800 евра, колата беше со основна опрема.  А пази па пред 2 недели пред тоа донесов Пасат 1.9 тди 110 99та со Комфортлајн опрема климатроник платив за него 550 евра затоа викам не сваќам како им оди проценката.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #161 на: 20 Февруари 2012, 20:28:12 pm »
@stig Passat drzi pomala cena od Golf sto e normalno.

Sakam da te prasam nesto. Otvoriv edna tema ama gledam uste nikoj ne odgovoril. Imam eden problem imeno edna firma od nadvor ima dolg kon mene, smetkata i e blokirana i e skoro pred bankrot (moze i foliraat) Za da zatvori dolg mi predlaga da mi prati nekolku specijalni vozila za prevoz na pocinati lica. Mercedes S 280 benzin so seta oprema i plus hidraulicni liftovi. Me zanima dali mozes da vidis kako moze da se uvezat tie vozila kaj nas i dali ima povratok na DDV. Vozilata ne stigaat da go pokrijat 70% od dolgot ama za drugoto ke uvezam najverojatno nekoe kamionce so kran koi sega ke gi predadat na bankata (bile pod operativen lizing)....
Treba li nekakov a-test za registracija na istite ili ide normalno kako i sekoe vozilo. Gledam si uvezol povekje koli i kolku satar bi mi mavnale tuka. Ako znaes odgovori mi ili prasaj ako imas nekogo vo carina. Mojot covek ne raboti na carina vekje od poodamna i e zaminat nadvor od drzavava.

Izvinete za OT imam tema otvoreno pa skoro i da e mnogu itno resavanjeto na problemov. Fala za vasata pomos.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #162 на: 20 Февруари 2012, 20:33:09 pm »
a vo Germanija ne e. Milite i cesni Arabi, Srbi i Turci. Daj mislam deka polesno ke vidis i ocenis prevara kaj Bugar otkolku kaj "Germanec". Saka oci otvoranje. A baska verojatno e da popadnes na kola vo Germanija vesto zamaskirana po karoserija i koga ke ja doneses vo MK da pocne da si korodira, pokraj "odlicniot" motor na 400000Km. Koj ne gi znae Arabite, Turcite kakvi prevaranti se (a bogami i Holangjanite) mu pozeluvam Gospod da mu e na pomos so niv.
Sum bil na mnogu mesta i znam da procenam dosta. Barem od iskustvo ti go velam. A kaj se trosocite dodeka dojdes do tamu ?
Od 90% losi koli vo Bugarija sigurno 10% se dobri. Vo krajna linija motor se menuva i poprava a skolka si trlu li truli ako pocnala.

затоа реков дека подобро е Германија бидејки таму можеш да најдеш кола од прва рака приватно лице а во Бугарија зимаме од плацеви. Јас земав за татко ми кола и трошоците ми беа 90 евра авион... 100 евра лево десно трошоци и бензин за назад 250 евра. (додуша спиење и јадење не платив). Да зимаш од бугарија трошоците ке бидат далеку помали ама мене не ми влева поверение никакво. Со другар бевме да купува стило од Бугарија ..... нејкеше да запали. Можеби е случајност но мене таков впечаток ми остави

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #163 на: 20 Февруари 2012, 20:35:43 pm »
@mmm21 e druze moj kola od Bugarija se kupuva so otvoreni oci. Bravo ako so 190 EVRA si pominal vo Germanija. I sam kaza spienje i jadenje ne si platil a kaj e prevoz do placot, odenje nataka navaka, pa nema samo edna kola da gledas ke gledas valjda i povekje.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #164 на: 20 Февруари 2012, 20:37:08 pm »
@stig Passat drzi pomala cena od Golf sto e normalno.

Sakam da te prasam nesto. Otvoriv edna tema ama gledam uste nikoj ne odgovoril. Imam eden problem imeno edna firma od nadvor ima dolg kon mene, smetkata i e blokirana i e skoro pred bankrot (moze i foliraat) Za da zatvori dolg mi predlaga da mi prati nekolku specijalni vozila za prevoz na pocinati lica. Mercedes S 280 benzin so seta oprema i plus hidraulicni liftovi. Me zanima dali mozes da vidis kako moze da se uvezat tie vozila kaj nas i dali ima povratok na DDV. Vozilata ne stigaat da go pokrijat 70% od dolgot ama za drugoto ke uvezam najverojatno nekoe kamionce so kran koi sega ke gi predadat na bankata (bile pod operativen lizing)....
Treba li nekakov a-test za registracija na istite ili ide normalno kako i sekoe vozilo. Gledam si uvezol povekje koli i kolku satar bi mi mavnale tuka. Ako znaes odgovori mi ili prasaj ako imas nekogo vo carina. Mojot covek ne raboti na carina vekje od poodamna i e zaminat nadvor od drzavava.

Izvinete za OT imam tema otvoreno pa skoro i da e mnogu itno resavanjeto na problemov. Fala za vasata pomos.

Абе не е ОТ ;D сепак се работи за увоз на возила. Види сега колку што знам од кога го донесоа новиов закон за увоз, еуро2 можеше да се увезе во наредните 6 години што значи мерцедесиве што ги спомна тој услов најверојатно го исполнуваат е сеа дека се специјални возила можно е да треба некој дополнителен атест.
За најсигурно треба да си прашаш некој шпедитер што царини возила да ти каже што и како оди за нив и колку одприлика им се давачките и која е процедурата за нивно царинење и атестирање, по некоја моја логика ако се еуро 2ки најверојатно влегуваат а за камиончето мора да биде еуро 3 ако е еуро 3 влегува без проблем.
Значи одма можеш да ја решиш дилемата само прашај си шпедитер.
ЕДИТ: Повраток на ДДВ колку што сум информиран би имал само ако возилата ги пишеш на фирма која што се занимава со такви работи доколку ги продадеш побрзо од 5 години мислам дека беше рокот тогаш треба да си го платиш ддв-то кога ќе ги продадеш, ако поминат 5 години во фирмата после се рачунаат амортизирани 100% и не го плаќаш ддв-то и да ги продадеш.