Автор Тема: Замена на фабричко озвучување  (Прочитано 42546 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43836
  • Il Moderatore
Одг: Замена на фабричко озвучување
« Одговори #105 на: 11 Јануари 2012, 22:31:25 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #106 на: 11 Јануари 2012, 22:36:10 pm »
Друго е муабетот, ти можеш да ги земеш и најдобрите звучници за врата и да имаат и 100w rms на 4ома ама без појачало ќе осетиш 20 посто од нив. Затоа мислам дека 2ома звучници со еве на пример 60 w се оптимален избор. Нешто како тие што ги наведов.
Зини да ти кажу.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #107 на: 11 Јануари 2012, 22:36:41 pm »
Малце тоа 2омски ме буни .. колку што знам нормал на радиото се возат  4 .. да не бидат џаба пари турени

Trills and tinkles, edges and all sorts of bits going on, even when playing with some muscle and that's a huge point too, as never ever before have I seen a two ohm speaker in full range. Yes, lots of woofers of all sorts and even some that can look like a single Ohm load all on their dual-two-Ohm-voice-coil ownsome. But these are coaxes and if you put them on a normal amplifier, or a headunit power chip, they will suck like a Dyson on your amp. This means more music for less rated amplifier power, as again, no one will be putting a three hundred and eighty pound amp on these babies. Thus, you get a bunch of compo features for the low price, a slice of bass that has no real right to be there in such a small cone (Plus One really helps noticeably here) and although cheap and a bit brash sounding, a really powerful tweeter that can be used to enable the marriage to a bass system in the boot, without ever being at risk of being drowned out.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #108 на: 11 Јануари 2012, 22:56:11 pm »
Малку се помачив да го најдам одговорот на прашањето

Ohm's are the amount of resistance the speakers are rated for. The lower the ohm the less the resistance. While lower resistance sounds better it is only good if you have an amplifier that is rated to handle a lower load (i.e. output more watts). Most speakers are 4 ohm except subs which come in all different ohm ratings.

If you are using the stock radio or stock amplifier to power new speakers you'll want them to be 4 ohm. The factory radio is designed for a 4 ohm impedance. New speakers may or may not sound much better if you 'crank them up'. That bad sound could have a lot to do with whatever is currently driving your speakers (i.e. factory headunit or amp). Look for speakers with a higher sensitivity rating, usually expressed as a number like 92db. The higher the number (anything above 90db is OK) the louder they will play with less power.

Зини да ти кажу.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #109 на: 11 Јануари 2012, 22:59:16 pm »
со 2 омски звучник ке извадиш максимум од радиото и звучникот,само што 2 омски звучници тешко се наоѓаат

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #110 на: 11 Јануари 2012, 23:09:03 pm »
Друго е муабетот, ти можеш да ги земеш и најдобрите звучници за врата и да имаат и 100w rms на 4ома ама без појачало ќе осетиш 20 посто од нив. Затоа мислам дека 2ома звучници со еве на пример 60 w се оптимален избор. Нешто како тие што ги наведов.
Да, ама ако има импеданса помала од најмалата прифатлива за појачалото, големи се шансите дека ќе ги рокнеш излезните транзистори на појачалото. Стандардните хедјунити не се наменети за 2 омски звучници. Повеќето појачала се.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #111 на: 11 Јануари 2012, 23:18:04 pm »
Да, ама ако има импеданса помала од најмалата прифатлива за појачалото, големи се шансите дека ќе ги рокнеш излезните транзистори на појачалото. Стандардните хедјунити не се наменети за 2 омски звучници. Повеќето појачала се.

Точно, не ми текна за тоа. Ја знам од за мене што гледав, ама кај мене планирав и појачало да ставам. Значи ќе мора 4 омски.
Зини да ти кажу.

• Сениор
« Одговори #112 на: 11 Јануари 2012, 23:21:09 pm »
скоро сите афтермаркет радија работат од 2 оми па нагоре

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #113 на: 11 Јануари 2012, 23:39:37 pm »
скоро сите афтермаркет радија работат од 2 оми па нагоре

Дај ми пример, не сум налетал на некое такво.. можеби сега во поново време, порано не беше така.

• Сениор
« Одговори #114 на: 11 Јануари 2012, 23:59:15 pm »
мојот пионир во кола пишува дека е стабилен на 2 оми

Отсутен DC

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 256
« Одговори #115 на: 12 Јануари 2012, 00:02:13 am »

Точно, не ми текна за тоа. Ја знам од за мене што гледав, ама кај мене планирав и појачало да ставам. Значи ќе мора 4 омски.

Ако може уште еднаш еден совет. Прво прочитајте што вика производителот пред да давате заклучок.

Во долниот лев агол убаво си е наведено дека звушниците се наменети за хедјунит со 4 омски излези.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #116 на: 12 Јануари 2012, 00:07:25 am »
мојот пионир во кола пишува дека е стабилен на 2 оми
Не ме разбирај погрешно, ама „Мојот пионир“ не е пример ;) Кој модел, конкретно? Тешко ми е да најдам и по интернет кои се тие „повеќето“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #117 на: 12 Јануари 2012, 00:10:14 am »

Ако може уште еднаш еден совет. Прво прочитајте што вика производителот пред да давате заклучок.

Во долниот лев агол убаво си е наведено дека звушниците се наменети за хедјунит со 4 омски излези.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Точно за GTO628 Ама за GTO6528 е неточно.

GTO 6258:
Power Handling 60w RMS, 180w peak
- Impedance TWO Ohms (normally four, this low load will pull more power from an amp so be careful.)
- Sensitivity 92dB 1w/1M
- Passband 50Hz to 21kHz
- Crossover slope 12dB
- Mounting Depth 59mm
- Cone: Plus One® design for greater surface area
- Tweeter: 25mm, edge-driven Mylar-Titanium My-Ti® balanced dome in Unipoint™ rotating housing
- Chassis: Pressed Steel with lug terminals
- Complete with: eight screws and eight panel screwclips
- Flux density: 4.02T-m
- Suspension compliance CMS (µm/N): 233
- FS: 93.3Hz
- QES: 1.05
- QT: 0.95
- QMS: 9.75
- Moving Mass: 12.5g
- VAS: 5.58 litres
- Piston Area SD: 130.6cm2

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #118 на: 12 Јануари 2012, 00:15:41 am »
Continuous Power Output (RMS)   20W RMS x 4CH at 4 ohms and no more than 1% THD+N
Load Impedance   4 ohms (4 - 8 ohms allowable)

На моето не оди 2ома

Отсутен DC

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 256
« Одговори #119 на: 12 Јануари 2012, 00:25:41 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Точно за GTO628 Ама за GTO6528 е неточно.

GTO 6258:
Power Handling 60w RMS, 180w peak
- Impedance TWO Ohms (normally four, this low load will pull more power from an amp so be careful.)
- Sensitivity 92dB 1w/1M
- Passband 50Hz to 21kHz
- Crossover slope 12dB
- Mounting Depth 59mm
- Cone: Plus One® design for greater surface area
- Tweeter: 25mm, edge-driven Mylar-Titanium My-Ti® balanced dome in Unipoint™ rotating housing
- Chassis: Pressed Steel with lug terminals
- Complete with: eight screws and eight panel screwclips
- Flux density: 4.02T-m
- Suspension compliance CMS (µm/N): 233
- FS: 93.3Hz
- QES: 1.05
- QT: 0.95
- QMS: 9.75
- Moving Mass: 12.5g
- VAS: 5.58 litres
- Piston Area SD: 130.6cm2

Вака значи. Цела GTO серија кај звучниците е смислена со иста цел - да се извади повеќе од хедјунитот и можноста да работат со 4 омско радио важи за сите.

Еве и за GTO6528.