Автор Тема: Анласер за лада самара  (Прочитано 9508 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Анласер за лада самара
« на: 15 Август 2011, 09:55:08 am »
Ти зарибале лагерите на алтернаторот...

Тоа ти е кварот
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:12:56 pm zeroSignal »

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
Одг: анлансер за лада самара
« Одговори #1 на: 15 Август 2011, 10:35:24 am »
можно е рики,ќе видам денес попладне.планирам да го отворам анлансерот.ќе видам ако може ќе ставам и некоја слика.
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:38:02 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: алтернатор за лада самара
« Одговори #2 на: 15 Август 2011, 10:54:27 am »
можно е рики,ќе видам денес попладне.планирам да го отворам алтернаторот.ќе видам ако може ќе ставам и некоја слика.

Значи, звуци... а да има проблем може да е алтернатор или реглер...

Не знам, за што кола се работи, ама тој е кварот при струја... А не дека колата ја празни струјата него со потрошачи светла, радио... се празни акумулаторот а не пуни алтернаторот... може сте требале со возење да пробате да ја донесете колата на крај краева... запалија и без акумулатор возија... и тоа е можно :) бидејки јас во поексремни дешавки сум возел кола...

Е сеа, одкачи го каишот и види дали врти лесно алтернаторот, а ако е закочен вади го надвор и види, какви му се четкиците на реглерот, па после ке ти кажам што понатака, од кај да зимаш лагер, и реглер :)

Отсутен maci

• Редовен
анлансер за лада самара
« Одговори #3 на: 15 Август 2011, 11:02:10 am »
финтата е што неможеше да се запали.акумулаторот беше тотално испразнет.зошто? има некаде краток спој од поголема димезија и акумулаторот беше топол.
значи неуспеале тие 55 ампери да ја стопат жицата или кабелот кој и да бил и почнало празнење.
се си мислам дека е сјебан и акумулаторот.од пребрзото и преголемото празнење.
прво ги приклучив каблите стандардно...гледам правеше големи искри како ептен голем потрошувач.после ги тргнав клемите од испразнетиот акумулатор и пробав без него да палам.исто се случуваше.пробував на кратко да не направам поголема штета.после неколку пати кратки обиди каблите со кои пробував да ја запалам се стоплија да не кажам почнаа да бидат онака вруќи.
имаше контакт колата но не сакаше да стартува со верглање.
инаку се работи за лада самара.
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:38:26 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #4 на: 15 Август 2011, 11:36:56 am »
Види акумулаторот може да е тополол од наглото празнење на стуја, а од тоа и тој може цркне... А може и да има допрено некоја жица на маса, па да се топи... ама сеа ме буни и што викаш ти звук од мотор... али свашта може да се деси, со струјата...

Моја предпоставка можеби, некој плус да допре на маса, и да направи спој, а у меѓу време алтернаторот дава струја и се побиваат и да настане куршлук...

Отсутен maci

• Редовен
анлансер за лада самара
« Одговори #5 на: 15 Август 2011, 12:34:28 pm »
немаше звук од моторот имаше звук од анлансерот или од бомбината....незнам. како нешто да вртеше во место.
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:38:51 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #6 на: 15 Август 2011, 14:03:39 pm »
Пази да не ти експлодира акумулаторот ...

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #7 на: 15 Август 2011, 14:14:30 pm »
Пази да не ти експлодира акумулаторот ...

серјозен  си?
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:39:06 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #8 на: 15 Август 2011, 14:17:23 pm »
Апсолутно, сум видел како изгледа тоа и веруј ми не сакаш да знаеш, а пука баш од КРАТОК СПОЈ !!!

Отсутен maci

• Редовен
« Одговори #9 на: 15 Август 2011, 14:22:28 pm »
Апсолутно, сум видел како изгледа тоа и веруј ми не сакаш да знаеш, а пука баш од КРАТОК СПОЈ !!!

тоа би било како нагазна мина,бомба,граната.
тоа оловото кога ќе се распрска на парчиња е еднакво убиствено како пешадиска мина.
« Последно менување: 15 Август 2011, 23:39:26 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #10 на: 15 Август 2011, 14:40:36 pm »
Тек киселината ...

Отсутен maci

• Редовен
анлансер за лада самара
« Одговори #11 на: 15 Август 2011, 22:30:49 pm »
како што реков денес го извадив анлансерот и проблемот е најверојатно до изедена пиксна.која утре ако купи татко ми ќе треба да се смени и да се склопи анлансерот.ќе пробам во кратки црти да ја опишам ситуацијата.
првична слика

има 3 штрафа,тој третиот од доле мора да се извади заштитниот плех доле па да се има пристап.инаку од горе е само мачење.
ова е веќе изваден.

овде почнав со растурањето на анлансерот,има два штрафа од позади.се гледа на капакот :)

на предната страна има една пиксна и еден осигурач

ова е понапредна фаза во разглобување на алансерот.

на сликата сакам да ви покажам како роторот бил допрен до статорот и имало стругање....се гледаат траги на статорот.

тоа е тоа што го зборев имало краток спој,каде што поради луфта кај пиксната се јавило деформација или изместување на роторот.
еве ја тука извадена пиксната.

а ова ми е акумулаторот.кој во текот на денот беше на пунење,незнам колку треба да се полни ама комшијата го полнел едно 6-7 саати.мислам дека е малку.од горе е затворен и неможе да се дотури дестилирана вода.незнам зошто го викаат суво полнење?

« Последно менување: 15 Август 2011, 23:40:17 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #12 на: 15 Август 2011, 22:41:04 pm »
Провери да не е симната изолацијата од намотките при стругањето, па после замената на пиксната да има спој меѓу нив.
Акумулаторот до-полни го уште толку.
Тој не е сув акумулатор, како што гледам-ако не се дополнува со дестилирана вода (maintenance free) тогаш е со гел. Сувите се баш како класичните батерии NiCd, Li ion ...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4996
« Одговори #13 на: 15 Август 2011, 22:47:48 pm »
Малце си утнал друже јас ко што знам ова не е алтернатор :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #14 на: 15 Август 2011, 22:49:57 pm »
Хахаха, анласер, алтернатор .. што има везе :D Принцип је исти- све су остале нијансе ;D