Автор Тема: Нов закон за потрошувачи  (Прочитано 8512 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Нов закон за потрошувачи
« на: 31 Март 2014, 06:50:49 am »

Нов компјутер или фрижидер мора да добиете од страна на трговецот ако ви се расипе купениот во првите петнаесет дена од гарантниот рок. Блузата што во излогот ви се гледала интересна, а дома сте сфатиле дека не ви се допаѓа, ќе може да ја вратите и да ги добите вашите пари. Ако, пак, не сте задоволни од кабелскиот и од телефонскиот оператор, ќе можете договорот да го раскинете кога сакате, без да плаќате пенали. Ова не е првоаприлска шега, туку реалност, која од в година ја носи новиот Закон за заштита на потрошувачите, кој веќе се подготвува во Министерството за економија. Законот е правен по урнек на европските закони и тамошните трговци веќе на големо негодуваат за одредени одредби. Надлежните велат дека потрошувачките права уште в година ќе станат европски и дека конечно потрошувачот, наместо трговецот, ќе биде на прво место.

Потрошувачот (не) е секогаш во право

- Нов закон за заштита на потрошувачите е предвидено да се подготви во рамките на ИПА- проектот за хармонизација на законодавството на полето на заштитата на потрошувачите. Планирано е да почне со реализација кон крајот на годината, а законот е предвиден да се донесе во ноември 2015 година. Во новиот закон ќе бидат инкорпорирани сите директиви кои се однесуваат на заштитата на потрошувачите, со што ќе преземат и најновите директиви од ЕУ- велат во Министерството за економија.

Освен законот, ќе се донесат и нови правилници, кои ќе ги штитат потрошувачките права. Нови правилници ќе се носат од страна на Агенцијата за храна, од Агенцијата за електронски комуникации, од страна на Државниот пазарен инспекторат и други државни институции.

- Во сите правилници ќе биде внесен новиот закон, со кој се засилуваат потрошувачките права - велат во Министерството.

Според досегашните прописи, доколку производот се расипе, во никој случај потрошувачот не можеше да си ги врати парите. Трговецот беше должен апаратот да го однесе на поправка во сервис, а нов апарат можеше да се добие само во случај ако сервисерот каже дека апаратот што се расипал не може да се поправи. Искуствата кај нас велат дека и покрај поплаките, речиси секогаш потрошувачите го извлекувале подебелиот крај.

- Kупив фен од еден од големите трговски маркети за бела техника. По второто вклучување, буквално се запали. Немаше поминато ниту една недела откако го купив. Со фискалната сметка и со гаранцијата се обидов да го вратам со надеж дека ќе добијам нов. Но, продавачот ми рече дека единствено можам да го однесам кај овластениот сервис. Така и сторив. Чекав одговор повеќе од еден месец и го добив истиот фен назад. Се расипа повторно по извесен период - вели скопјанката Виолета Стојановска.

Време е за нов закон

Во Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ) велат дека нашиот закон е зрел да се замени и тоа што поскоро.

- Законот за заштита на потрошувачите на Македонија претрпе веќе четири измени. Во меѓувреме излегоа и неколку брошури за заштита на потрошувачките права, кои треба да се имплементираат во него. Затоа како организација што ги штити потрошувачите сметаме дека треба да се донесе што поскоро - вели Маријана Лончар, претседател на ОПМ.

Според планираното, се очекува проектот да почне да се реализира во септември годинава. Целта на проектот е да се подобри заштитата на потрошувачите со нова регулатива и со јакнење на капацитетот на владините и на невладините институциите вклучени во овој процес. Проектот се состои од две компоненти. Првата опфаќа натамошна хармонизација на потрошувачкото законодавство со цел приближно иста заштита на потрошувачите како во ЕУ. Втората компонента опфаќа директна финансиска поддршка на невладините организации од областа на заштита на потрошувачите. Со овие пари треба да се зголеми свеста за правата на потрошувачите, да се воспостават процедури за алтернативно решавање на споровите и на жалбите на потрошувачите.

LosiPatista
« Последно менување: 31 Март 2014, 20:10:24 pm zeroSignal »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Ноз закон за потрошувачи
« Одговори #1 на: 31 Март 2014, 09:25:37 am »
фино... ако ова се имплементира ке биде фино.. тогаш да израз ке дојдат квалитетот и реалноста... кога на продавачот ке му се врати цела роба назад во форма на испорасипани производи, ке банкротира, па во иднина секој кој ке почне да продава некакви уреди убаво ке отвора очи што продава...

инаку, мислам дека ке го решат нашиве балканци и овој закон со некаков договор или потпис кога купуваш.. пак ке има нешто со ситни букви напишано нај доле кој ке почнува со текстот СЕ СЛОЖУВАМ ДЕКА.....

балкан е ова... без гајле...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7053
« Одговори #2 на: 31 Март 2014, 09:42:23 am »
Дај кажи ЛП кога ќе имаме европски стандард. Тогаш нема да ми треба ваков закон.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #3 на: 31 Март 2014, 09:55:30 am »
фино... ако ова се имплементира ке биде фино.. тогаш да израз ке дојдат квалитетот и реалноста... кога на продавачот ке му се врати цела роба назад во форма на испорасипани производи, ке банкротира, па во иднина секој кој ке почне да продава некакви уреди убаво ке отвора очи што продава...

Точно. И јас се слагам со кажаното. Но забораваш една работа, а таа е дека од пазаров ке го снема ефтиното ѓубре кое ја руши цената и на големите компании.
Па ондак сите цени ке се качат. Телевизор кој сега можеш да го купиш за 20 000 тогаш ке треба да го платиш 30 000 и повеќе. Зошто? Затоа што самиот продавач ке се заштити ако не е покриен со фабричка гаранција, а кај нас ретки се производите и фирмите кои се подржани со гаранција од производителот.
Повеќето од фирмите набавуваат поефтина роба без фабричка гаранција, а потоа тука за овластен сервис го назначуваат Видео Дата.
За разлика од нив, ако си приметил, ако сакаш да купиш лаптоп од Макпетрол, они се со цена за некој си 10 до 15 % поскапи во однос на конкуренцијата. НО! Досега сум имал неколку лаптопи купени од Макпетрол и никогаш сум немал проблем во гарантен период било каков и да е дефектот. Истиот бил средуван во најкраток можен рок. Дури и ако станува збор за ситни механички оштетувања не било проблем да се покријат.
За разлика од нив, купен лаптоп Делл од АМЦ, чиј сервис е ИТД во Визбегово, за скршено усб џекче ми рекоа дека не се во можност да ми го направат, лаптопот нормално под гаранција. Викам, ОК, ке платам, направете го. Викаат немаме резерви делови, треба цела плоча да се менува бла бла бла. Викам ОК, цела плоча сменете ја ке ја платам!!! Ама ке треба да чекаш 3 месеци, ке чини 300 евра бла бла бла...Отидов у Макпетрол, момците рекоа дека за 1 саат ке ми биде готов лаптопот, цената ке биде 2400 денари за замена и ако доплатам уште нешто, не се сеќавам колку, можам да имам гаранција за лаптопот до истекување на третата година, а лаптопот беше стар 2 месеци. Истата гаранција од АМЦ ми беше само една година.

Муабетот ми беше. Никој нема да продава ни ефтини кинески телевизори, затоа што нема да може да покрие сервис или замена на уредот доколку е непоправлив. Никој не сака да биде загубар. Но за сметка на тоа потрошувачот ке има право.
Правото ке го добие, а квалитетот на производите ке остане ист а цената ке им се зголеми.
Работава ке биде магаре да ти го бапне или зимија да те апне.

И сега можеби ке ви стане јасно зошто во европските држави белата техника е поскапа него кај нас, истото важи и за аудио и видео опремата.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
« Одговори #4 на: 31 Март 2014, 10:01:50 am »
Што ќе ти е телевизор од 20.000, кој ако се расипе дури и под гаранција треба да го фрлиш?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8114
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5 на: 31 Март 2014, 10:03:13 am »
Фала богу!!!!!

Сеа ќе се иживљавам до миле мајке!
Цел секс шо сум го кркал и сите што ги знам дека го кркале, ќе му го треснам назад на трговците директ кај шо не му сјае  ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6 на: 31 Март 2014, 10:05:04 am »
Повторно ќе има евтини производи, разликата е што ако производот го купиш расипан, не се ебаваш со сервиси туку веднаш добиваш нов.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #7 на: 31 Март 2014, 10:34:07 am »
И до сега било ако го добиеш расипан ке добиеш нов. Јас никогаш не сум имал таков проблем да нешто купено расипано не ми било заменето со ново. Но мораш на сервис да го однесеш за да биде потврдено од сервисот дека производот е неисправен! Па потоа ке добиеш нов.
Никаде никој нема да ти смени производ у продавница се додека од стручно лице не биде установено дека е производот неисправен, па дури и во Америка да си. СИ постои протокол, незнам како вие го замислувате законов?
Продавачот не е овластено лице кое може да донесе заклучок дека тоа нешто за кое тврдиш дека е неисправно да ти го замени со ново. Ниту пак неговиот шеф или директор и тн.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3064
« Одговори #8 на: 31 Март 2014, 10:59:40 am »
Сале ме зачуди со муабетот за Дел, брат ми зема Дел од Макпетрол, а сервисер е ИТД. Гаранцијата му е 5 години.

On: Најголем проблем во МК останува неинформираноста на потрошувачите за нивните права. Ова остава место за да можат трговците да праат будали од потрошувачите. За жал.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #9 на: 31 Март 2014, 11:42:18 am »
И до сега било ако го добиеш расипан ке добиеш нов. Јас никогаш не сум имал таков проблем да нешто купено расипано не ми било заменето со ново. Но мораш на сервис да го однесеш за да биде потврдено од сервисот дека производот е неисправен! Па потоа ке добиеш нов.
Никаде никој нема да ти смени производ у продавница се додека од стручно лице не биде установено дека е производот неисправен, па дури и во Америка да си. СИ постои протокол, незнам како вие го замислувате законов?
Продавачот не е овластено лице кое може да донесе заклучок дека тоа нешто за кое тврдиш дека е неисправно да ти го замени со ново. Ниту пак неговиот шеф или директор и тн.

Не бил таков законот досега, и јас лично го имам кркано со расипан производ, ти викаат во продажба тоа не е наша работа оди во сервис.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10 на: 31 Март 2014, 11:54:02 am »
Така е. Исто.
Откако ќе ги платиш парите веќе готово. Нив веќе не ги интересираш, те праќаат некаде кујзнае каде. Затоа ништо не купувам чиј сервис е ВидеоДата.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7053
« Одговори #11 на: 31 Март 2014, 11:54:21 am »
Сале ме зачуди со муабетот за Дел, брат ми зема Дел од Макпетрол, а сервисер е ИТД. Гаранцијата му е 5 години.

On: Најголем проблем во МК останува неинформираноста на потрошувачите за нивните права. Ова остава место за да можат трговците да праат будали од потрошувачите. За жал.

Најголем проблем кај нас е што имаш права само на хартија. Ако се изнервираш ќе мораш да тужиш, и да се влечеш по судовиве кои што да ве потсетам носат различни одлуки за иста работа.
Градоначалник згазил човек и избегал па и проба да лаже и доби 13 месеци затвор. Со добро однесување ќе искочи за 7-8. Работава државава да стане како култната игрица Carmagedon

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8114
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #12 на: 31 Март 2014, 14:25:59 pm »
Така е. Исто.
Откако ќе ги платиш парите веќе готово. Нив веќе не ги интересираш, те праќаат некаде кујзнае каде. Затоа ништо не купувам чиј сервис е ВидеоДата.
Видео-дата е добар сервис, само нема кој бомба да му фрли...

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #13 на: 31 Март 2014, 15:16:55 pm »
Vo videodata imam frizider ostaveno na 21 oktomvri uste go pravat :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7250
« Одговори #14 на: 31 Март 2014, 15:40:59 pm »
Vo videodata imam frizider ostaveno na 21 oktomvri uste go pravat :D

Имаат законски од 45 работни дена да го направат.

Ако не, би требало да добиеш нов.