Автор Тема: Нов закон - нема повеќе трајна регистрација за скутерчиња???  (Прочитано 9568 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Читајќи наваму натаму дојдов до сознание дека повеќе нема да има трајни регистрации за скутерите односно велосипедите со помошен мотор до 49 цм кубни.
Како што прашуваа еден куп луѓе, кога и како го донеле овој закон?
Дури и на еден друг форум се води дискусија што е и како е со оваа работа.
http://forum.kajgana.com/threads/%D0%9D%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%9C%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0.72928/
Мислам дека ова е направено да се полни буџетот максимално. 650 денари за регистрација и 650 денари за осигурање, плус уште еден куп трошоци за да се дојде до цена од 2700 денари за првична замена на сообраќајната.
Интересно....
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
само шират непроверени информации, типично балкански..Ајде дајте да прочитаме каде го пишува ова а не само рекла казала муабети

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Затоа и го постирав линкот од кајгана форумот каде што има и слики од новата сообраќајна дозвола, да не зимам туѓи слики и да ги поставувам. Јасно се гледа за каков мотор станува збор и до кога трае регистрацијата.
Мислам дека тоа не е рекла казала муабет...
Знак на прашање е само кога ке почне да казнуваат сообраќајците, а верувам дека тоа ке биде одма после избори, нели, за да можат да се полнат испразнетите каси :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Сале правевме муабет за ова во темата Скутерчиња ...

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,1329.msg631748.html#msg631748

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
Еве тука за истото се зборуваше. http://forum.carclub.mk/index.php/topic,1329.msg630524.html#msg630524

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7344
Moja e темата на кајгана, јас ја отворив.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Ондак може и да се спојат темите...Не видов дека има иста тема...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Цитатот на Онак многу добро објаснува се:
значи ваков одговор добив во псс:

сите моторчиња, до 50 цц, се зима осигурање, се плаќа налепницата, и се удира печат во сообраќајна. регистрацијата е трајна, нема повеке печати. на другарот (чив и да беше)  грешно му исштампале. по рандом исштамплае.. значи на тоа место кај што пишува “важи до“ треба да се пише датумот на регистрирање и толку.... понатака више нема печати, нема ништо. секоја година си зимаш ново осигурање и нова налепница. ја лепиш на пластиката однапред, на вивливо место и да преовладува десната страна од моторот...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
точно тоа го добив во псс како одговор... ама побара на нет некаде да го прочитам новивов закон и не најдов... истиот тој од псс што ми го објасни ова немаше одговор на моето прашање за налепниците за ресгистрација:

што ако ми се скрши шофершајбната? како тогаш да го решам проблемот? само ми слегна со раменици и ми рече НЕМАМ ПОЈМА... ние имаме проблем моментално и со оние што регистрирале пред 1.1.2014 а реагистрацијата им тече од после.. незнаеме и на нив како да им дадеме налепници... нема решение сега за сега... секој внес за ново регистрирано возило во систем за таа година си ја носи налепницата со серискиот број и баркодот кои се уникатни за секоја налапеница...

сакам да кажам дека малку со резерва ги прифаќам сите овие работи, се додека не видам јас како ке поминам т.е. да поселам лично искуство, односно јас да однесам на регистрација возило-мотор-скутер и тогаш ке кажам вака и вака беше...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3820
Jas pred nekoj den, koga bev na atest za dusterot prasav i za skuterive kako e so e, i od zdruzenieto na vozaci, mi rekoa deka seuste nema nisto oficijalno, megutoa i oni taka podslusnale deka ke ima registracija sekoja godina, a od amsm, mi rekoa deka nema takvo nesto sega za sega, pa aj sea kazi vo sto da veruvas ;D ;D ;D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Jas pred nekoj den, koga bev na atest za dusterot prasav i za skuterive kako e so e, i od zdruzenieto na vozaci, mi rekoa deka seuste nema nisto oficijalno, megutoa i oni taka podslusnale deka ke ima registracija sekoja godina, a od amsm, mi rekoa deka nema takvo nesto sega za sega, pa aj sea kazi vo sto da veruvas ;D ;D ;D

подслушнале да, им кажал некој што прочитал на форум.... и така во круг се вртат муабетите

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3820
Abe slusaj valjda imaat oni nekoja linija tamu da doznaat nekoja informacija malce porano, sto ti ja znam, sto obicnite gragani ke ja doznaat podocna :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
подслушнале да, им кажал некој што прочитал на форум.... и така во круг се вртат муабетите
башка и пред избори папапа, а се мислам муабетов потекнал само од тоа дека мора да се купува налепницана од 60 денари и некој од опозиција искористил можност да пушти дезинформација дека за да зимаш налепница мораш да пререгистрируваш секоја година а не да вадиш само осигурување.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4284
Мислам дека ова е направено да се полни буџетот максимално. 650 денари за регистрација и 650 денари за осигурање, плус уште еден куп трошоци за да се дојде до цена од 2700 денари за првична замена на сообраќајната.
Интересно....

Цитатот на Онак многу добро објаснува се:
значи ваков одговор добив во псс:

сите моторчиња, до 50 цц, се зима осигурање, се плаќа налепницата, и се удира печат во сообраќајна. регистрацијата е трајна, нема повеке печати. на другарот (чив и да беше)  грешно му исштампале. по рандом исштамплае.. значи на тоа место кај што пишува “важи до“ треба да се пише датумот на регистрирање и толку.... понатака више нема печати, нема ништо. секоја година си зимаш ново осигурање и нова налепница. ја лепиш на пластиката однапред, на вивливо место и да преовладува десната страна од моторот...
и да е ова со регистрацијата сменете,те да треба секоја година регистрација,болдираното ме буни.мене ми е веќе регистриран скутерот,имам печат.тоа би значело дека не важи ова за мене,те не треба да плаќам нешто екстра или е за сите да им земат пари првично па после не треба секоја година печат?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи

во круг? а сликите од погоре во темата? и тие се во круг ли? пошто верувам ке се каже дека биле фотошоп...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време