Автор Тема: Прашање околу полномошно  (Прочитано 2396 пати)

Отсутен filip09

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 50
Прашање околу полномошно
« на: 20 Март 2014, 16:10:00 pm »
Јас сакам да купам една џилера и сега сопстеникот отишол во германија и сега татко му го продава. Па да прашам може ли тој син му да му прати полномошно за скутерот на татко му за да го преведеме на наше име на нотар?Ве молам за помош некој што знае.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
Одг: Прашање околу полномошно
« Одговори #1 на: 20 Март 2014, 16:16:46 pm »
Полномошно не може да се направи преку телефон. За тоа ќе си треба негов потпис лично на нотар. Е сега ако имаш врски кај некој, може и некако да завршиш работа и без негов потпис мада не ми се верува да ризикува нотарот.

Отсутен filip09

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 50
« Одговори #2 на: 20 Март 2014, 16:17:53 pm »
абе не по телефон он да направи полномошно туку тамо да направи и да му го прати по пошта или по нешто.а како е тоа може ли и без полномошно

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #3 на: 20 Март 2014, 16:20:29 pm »
Па треба и таткото да се потпише кај нотар, кога го прават полномошното треба заедно двајцата да бидат. Јас како што сум запознаен неќе да може и така.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #4 на: 20 Март 2014, 16:24:37 pm »
немора да значи дека треба и потпис од ополномоштениот, битен е потписот на полномошникот.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
« Одговори #5 на: 20 Март 2014, 17:47:11 pm »
Нека отиде во Германија на нотар, или во Македонската амбасада во Германија, таму нека даде полномошно.

Првата варијанта ти е подобра и побрза - го дава таму полномошното, го праќа по пошта (во оригинал), се преведува на овластен судски преведувач од Германски тука, се заверува преводот на нотар, и се врши продажбата.

Мора да се запази да бидат податоците на полномошникот точни, особено матичниот број, како и бројот на шасија на скутерот. Обавезно.

Понатаму - важечки лични карти или пасоши на полномошникот на продавачот, купувачот и сообраќајната од моторот. Ако нема сообраќајна - фактурата.

600 денари ќе те чини заверка на договорот за продажба, и 150 денари преводот на полномошното, за да се завери (ако е на една страница). Исто, преведувачите наплаќаат ~300-ки од страница превод.

Ако оди во амбасадата, полномошното мора да има апостил печат. Без него, нема никако да завршиш работа.

И то.