Автор Тема: Совет околу Mercedes ML 270 - 2001  (Прочитано 2991 пати)

Отсутен bajdurac365

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
Совет околу Mercedes ML 270 - 2001
« на: 18 Март 2014, 13:44:30 pm »
Ќе купувам МЛ 270 рачен менувач дизел... До сега возев голф 3, презадоволен сум за 3 години само 1500ден за поправки дадов  ;D
Фала богу ми се подобри финансиската ситуација и можам да си дозволам да го купам, меѓутоа ме интересира (зашто сум ептен аматер за коли) какво е вашето мислење за купување коли од бугарија, цена за  редовен сервис на МЛ и слични работи. Ајде некој постар кој разбира за одржување на коли ме интересира да ми каже или барем да ме упати каде да се информирам.

Поздрав

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
Одг: Совет околу Mercedes ML 270 - 2001
« Одговори #1 на: 18 Март 2014, 13:45:50 pm »
Бегај од колата,лапа нафта бетер од бензинец !!
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
Одг:
« Одговори #2 на: 18 Март 2014, 14:24:36 pm »
Тешка кола и голем дизел со многу конји не може да троши 4.8л на 100км

Отсутен Jordan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #3 на: 18 Март 2014, 14:30:15 pm »
штом е рачен менувач тогаш е ОК , 270цди имам слушнато дека имаат проблеми со автоматикот а моторот како мотор е добар... е сега со оглед на тежината и големата кубикажа можеш да очекуваш потрошувачка од околу 12Л во град и доста поскап сервис од просечен автомобил ( за делови од подвозје незнам но за моторот сметај дека ако досега си купувал за најобичен сервис 1 канта масло од 4Л сега ке требе да зимаш 2 :) но тоа би било исто така ако возиш и автомобил со слична кубикажа ).....исто така пред купување провери диференцијали, ламела и сл. пошто нивно поправање после ќе те кошта многу ...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #4 на: 18 Март 2014, 14:45:07 pm »
Моторот 270CDI мислам се покажа како доста добар. Рачен мењач во основа секогаш е добар мењач и многу поевтин од автоматикот ако нешто се сјебе...

Што се однесува до потрошувачка многу нормално треба да очекуваш преку 10 литра ...најверојатно 12 литри ќе ги јаде ама добиваш многу добро возило.

Мое возило е да си земеш E класа со истиот мотор, освен ако не ти е мерак да возиш градски теренец :)

Цена на потрошен материјал и одржување сигурно е најмалку 5 пати повеќе од Голф 3 :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #5 на: 18 Март 2014, 14:52:43 pm »
Моторот 270CDI мислам се покажа како доста добар. Рачен мењач во основа секогаш е добар мењач и многу поевтин од автоматикот ако нешто се сјебе...

Што се однесува до потрошувачка многу нормално треба да очекуваш преку 10 литра ...најверојатно 12 литри ќе ги јаде ама добиваш многу добро возило.

Мое возило е да си земеш E класа со истиот мотор, освен ако не ти е мерак да возиш градски теренец :)

Цена на потрошен материјал и одржување сигурно е најмалку 5 пати повеќе од Голф 3 :D

Ваљда мислење. :)

Отсутен bajdurac365

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #6 на: 18 Март 2014, 15:08:41 pm »
12л рачунам и 8-9 отворено. Можам да си дозволам зашто годишно поминувам 7000км и тоа само на отворен пат (куманово-скопје:D ) а градска вожња си имам скутерче :D инаку тоа дека ќе е 5 пати поскапо одржувањето од голфот, па што знам... ми велеа и дека нови гуми за МЛ сите 4 нема да најдам за под 1200 евра, вчера баш разгледував и видов дека има нови за 25.000 (сите 4). сервисот е поскап отколку на голфот тоа е точно, но се прави на 15.000км, а голфчето на 10.000км.

Ако некој знае конкретно цена кога е прашање сервисирањето би го замолил да ми пише :) благодарам и на предупредувањето од сите.

Отсутен Jordan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #7 на: 18 Март 2014, 15:39:35 pm »
12л рачунам и 8-9 отворено. Можам да си дозволам зашто годишно поминувам 7000км и тоа само на отворен пат (куманово-скопје:D ) а градска вожња си имам скутерче :D инаку тоа дека ќе е 5 пати поскапо одржувањето од голфот, па што знам... ми велеа и дека нови гуми за МЛ сите 4 нема да најдам за под 1200 евра, вчера баш разгледував и видов дека има нови за 25.000 (сите 4). сервисот е поскап отколку на голфот тоа е точно, но се прави на 15.000км, а голфчето на 10.000км.

Ако некој знае конкретно цена кога е прашање сервисирањето би го замолил да ми пише :) благодарам и на предупредувањето од сите.

Mozam da ti kazam za ssangyong rexton so mercedes motor isto 5 cilindri 2.9td .... Znaci prethodnikot na motorot sto sakas ti da go zemes .... Znaci redoven servis...filtri ulje i sl.e isto kako za avtomobil od taa klasa filtri za vozduh maslo nafta i plus 8l ulje.. Gumite se nekade 150-evra edna ... Jas zedov michelin za 170e za edna novi zimski 235/70/16 .... Lamelata ja menuvav na 130,000km nekade okolu 500evra  za istiot motor na avtomobil se sekavam bese okolu 300e .... Podvozjeto nema gajle posto za razlika od avtomobilite e mnogu po jako i dupki i sl . ne go ostetuvaat ... Realno so terenecov dobivas poveke prostor i moznost za 7 patnici no imaj vo predvid deka avtomobilot e dosta pobrz i porelaksiracki e vozenjeto na otvoren pat pri pogolemi brzini.... Dokolku imas merak i e dobar dzipot zemi go.... Posto odrzuvanjeto i ne e tolku skapo so ogled na toa sto tie motori se provereni i izdrzuvaat mnogu ....