Автор Тема: Компатибилност на делови меѓу Алфа, Ланчиа и Фиат?  (Прочитано 2943 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Е па вака, ми се нуди мотор од Алфа 156, 2,4јтд, 1998 или 1999г, со се мењач, ладник, летва, ама со рикната дизел пумпа бризгалка... за багатела цена околу 200 евра комплет.
Ај кој знае да каже дали овие делови ќе пасуваат кај мене на Либрата, дали да го земам???
Дечкото има 156 бензин, ја удрил па ја купува оваа без документи за делови лимарија, фарови и се што е за дизел не му треба а пријателче ми е  :)

Се надевам темава воедно и за друго ќе се најде, затоа и посебно ја отварам.

Благодарам...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
Одг: Компатибилност на делови меѓу Алфа, Ланчиа и Фиат?
« Одговори #1 на: 04 Јануари 2012, 00:09:04 am »
Па моторот е ист,за менувачот незнам
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #2 на: 04 Јануари 2012, 00:14:55 am »
Како што гледам во ауто дата немаат исти кодови на мотор, така да мислам дека не се 100% исти мада може да се 90 проценти слични моторите сепак треба да се види колкави физички сличности имаат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #3 на: 04 Јануари 2012, 00:18:20 am »
Мора да се провери,ама главните делови,значи клипови,блок,радилици,клипници,е исто

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #4 на: 04 Јануари 2012, 00:23:00 am »
Како што гледам во ауто дата немаат исти кодови на мотор, така да мислам дека не се 100% исти мада може да се 90 проценти слични моторите сепак треба да се види колкави физички сличности имаат.

Обично може да се сменети кодовите на моторот а ипак да станува збор за истиот мотор, тоа обично е кога два производители користат исти типови на мотори.

Дополнување на пират, колку што читам 2,4 ЈТД е со комонрејл, не е со пумпа бризгалки, тоа се различни системи.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 04 Јануари 2012, 00:24:51 am »
Мора да се провери,ама главните делови,значи клипови,блок,радилици,клипници,е исто

Најчесто паѓаат пумпи за висок притисок, инјектори, сензори, турбини, сет ламела потисна а овој мотор има и двомасен замаец триста други тракатанци овие сите што ги набројав при различен код на мотор иста кубикажа иста коњажа можат да бидат различни а се доста поскапи од клипови и клипњачи ако дојде ред клипови да менува и да вади од стар мотор поарно во отпад нека ја однеси.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 04 Јануари 2012, 00:27:49 am »

Обично може да се сменети кодовите на моторот а ипак да станува збор за истиот мотор, тоа обично е кога два производители користат исти типови на мотори.

Да затоа реков да се види физички да не испадне после едниот да има бош систем за вбризгување на горивото другиот сиеменс, или едниот турбина со варијабилна геометрија другиот со вејстгејт така да треба убаво да се види а последно производиделиве ги менуваат деловите за што помалку да одговараат од еден на друг не е како пред 20 години од 1.6 на 1.6 одговара сега е многу сменето пошто има 300 верзии на тој 1.6 од месец во месец моторите имаат разлика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 04 Јануари 2012, 00:52:36 am »
Веројатно се исти - да не кажам 100% ако се тука со годините, а тој мотор го имаш со 136, 140 и 150 кс, со мали разлики веројатно во бризгалките и електрониката. Прашањето е: Што ќе ти го моторот?! Ќе „затвориш“ 200евра сега, и 200кг и 1 метар квадратен во гаража, за „недај боже ако некад ми експлодира моторот“. После 3-4 години стоење, ќе мора и овој што ќе го купиш мотор, да го растуриш исчистиш, веројатно нови карики и лагери, како и повторно уседуење на вентилите (а можда и промена на истите) да напраиш...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #8 на: 04 Јануари 2012, 00:57:59 am »
Моторот на Пират шо го вози во Ланчиата и ист со Алфата,односно со тој шо му го нудат,ист по коњажа,е сега ако е исправен,вреди да го земи и да го препродаде,пошо му го нудат ефтино

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 04 Јануари 2012, 01:01:53 am »
Моторот на Пират шо го вози во Ланчиата и ист со Алфата,односно со тој шо му го нудат,ист по коњажа,е сега ако е исправен,вреди да го земи и да го препродаде,пошо му го нудат ефтино
тие мотори ефтино се продаваат и онака.. а не знае колку е сјебан. Овој вика дека е рикната пумпа бизгалка?! Може е тотално у ку&ац цел мотор, ако не пали - ич не го гледај... барем мое мислење е тоа...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #10 на: 04 Јануари 2012, 08:26:27 am »
тие мотори ефтино се продаваат и онака.. а не знае колку е сјебан. Овој вика дека е рикната пумпа бизгалка?! Може е тотално у ку&ац цел мотор, ако не пали - ич не го гледај... барем мое мислење е тоа...

Не станува збор ни за клипови ни за моторот да ми стои резерва, целта ми е да го земам ради некои поважни а скапи делови како Алансер, Замаец, Серво летва, цевката за серво ми мрси исто и за неа...
Целта ми беше, овие делови Алансер и Замаец, евентуално кога би рикнале, посебно да ги земеш ќе те коштаат преку 300-400 евра...

Или грешка сум?

Ај некој ако знае нека каже колку е да го купиш тој мотор онака?
Другарчево ми вика колку ќе ти кажат брејкерите јас упола поевтино ќе ти го дадам... А факт е дека не ми треба... Моментално :)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #11 на: 04 Јануари 2012, 09:33:46 am »
Друже ако тие делови што ги наброја се исправни тогаш се исплати и тоа како, само еден алансер не е под 70-тина евра и тоа репариран :)
На крај имаш доста резервни делови не мора како мотор да го гледаш, пумпа за висок притисок, електроника, некое сензорче, а добро би ти било да си ја земеш и инсталацијата со таблата осигурачка бидејќи таа е за дизел на бензинец нема мн работа да му брка.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 04 Јануари 2012, 10:04:41 am »
Многу веројатно дека се` пасува. Твојата Ланча е малтене 156 со друга школка (и малку поразлично подвозје). Ако ги знаеш броевите на шасија на твојата и другата кола, може директно споредба во ePER да се направи. Мојата прва споредба беше дека пасуваат ламелите, мењачите се исти, пумпа за серво иста, анласер исти итн... Сепак или на лице место провери дали е се` исто или по број на шасија во епер пробуричкај како стојат работите...

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #13 на: 04 Јануари 2012, 23:39:56 pm »
A da se obartis kaj rasturacive i da ti kazat sto e isko a sto ne , Zosto ponekogas isto e ama ne e isto. ;)