Автор Тема: Скутерчиња  (Прочитано 575032 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Одг: Скутерчиња
« Одговори #3630 на: 07 Април 2020, 18:56:02 pm »
Јас имам купопродажен и стара сообраќајна и таблица  од сфрј од бившиот сопственик  за томос на педала, е  сеа дали може  да извадам нова таблица и сообраќајна без да го носам моторчето на технички само да ги доставам документите  оти  бројот на мотор  нема да се совпадни со бројот од сообраќајната?
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #3631 на: 07 Април 2020, 19:01:46 pm »
Имаше пред некоја година дискусија тука за ова, кога беа уште налепниците во игра. Реално, беше многу глупа ситуација, заради тие налепниците и дека со нив се означуваше извршена регистрација. А што значи извршена регистрација на скутер то 50 цц? Само полиса или? И плус налепниците што коштаа скоро колку АО полисата. Сега веќе нели нема налепници, па само АО е доволно. Или грешка сум?

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #3632 на: 07 Април 2020, 19:28:30 pm »
Јас за 10е не ризикувам,во оваа наша луда земја со луд систем и закони кој секој еден си ги толкува како што му одговара.Полисата е околу 10е,толку се и другите давачки(технички) со што си имам коректно во сообраќајната дата и печат,се комплет околу 20-22е.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3633 на: 07 Април 2020, 19:52:04 pm »
Лудо е што сите сообраќајни полицајци то викаат дека не треба, а на технички ти викаат дека треба.

По мене Законит е нејасен, членовите се контрадиктори сами со себе. Посебно што сега се укинати налепниците па не знаеме како е пречистениот текст.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3634 на: 07 Април 2020, 20:01:03 pm »
Лудо е што сите сообраќајни полицајци то викаат дека не треба, а на технички ти викаат дека треба.

По мене Законит е нејасен, членовите се контрадиктори сами со себе. Посебно што сега се укинати налепниците па не знаеме како е пречистениот текст.

https://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2013/11/Zakon-za-izmenuvane-i-dopolnuvane-05-08-2019-2.pdf

Цитат
Член 16
Во член 33 ставот (4) се менува и гласи:
„На граѓаните кои зборуваат службен јазик различен од македонскиот јазик, на нивно
лично барање, во образецот за сообраќајна дозвола се печатат и податоци за лично име,
живеалиште, односно престојувалиште или седиште на правното лице се запишуваат и на
службениот јазик и писмото што го употребува граѓанинот.“.
8 од 33
Во ставот (8) зборовите: „Мобилна машина, мотокултиватор“ се заменуваат со зборот
„Мотокултиватор,“.

Во ставот (9) зборовите: „и да се означени со налепница за извршена регистрација,“ се
бришат.

Што е контрадикторно, да појасниме?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #3635 на: 07 Април 2020, 20:01:11 pm »
Јас имам купопродажен и стара сообраќајна и таблица  од сфрј од бившиот сопственик  за томос на педала, е  сеа дали може  да извадам нова таблица и сообраќајна без да го носам моторчето на технички само да ги доставам документите  оти  бројот на мотор  нема да се совпадни со бројот од сообраќајната?
Мора и моторот/точакот 😁 да го носиш,ама веројатно нема да завршиш работа чим не е ист број,ако мислеш машината е сменета веројатно би требало да се А-тестира доколку е од исти мотор/точок 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #3636 на: 07 Април 2020, 20:14:46 pm »
@riki_staff епа ништо  не прајме ко така, уствари моторот е мој поточно дедо ми го купил во Словенија во 1957 го возел таму некое време па го донел  овде,  од документ имам само сервисна книшка со број на мотор  и шасија и извршени  сервиси :D дали немало тогаш регистрации за овие незнам,  исто   и во СВР Битола  прашав по број на шасија и мотор,  нема никаква документација на ниво  на Македонија, ги прашав тие тетките  таму за документи чаре,  ми кренаја рамења..документите ми се од мотор исечен на отпад, вадев  делчиња ги најдов во него па го најдов сопственикот и се сложи на нотар  да ми ја преведи сообраќајната со надеж дека ќе ми се најди,  ама џабе.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #3637 на: 08 Април 2020, 07:40:22 am »
Од минатата година само полиса се вади за 50цц.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3638 на: 08 Април 2020, 08:52:23 am »
Од минатата година само полиса се вади за 50цц.
Мислам дека го разјаснивме тоа со извадоци од законот за возила и потоа со неговата измена.

Сепак сме автомобилски форум и би требало да ги разјаснуваме овие работи. Некој утре ќе прочита и треба да е јасно.

Ако останало нешто недоречено, да го појасниме.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #3639 на: 08 Април 2020, 09:50:24 am »
Само со полисата ли се оди во МВР за да стават дата и печат во сообраќајната?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #3640 на: 08 Април 2020, 09:59:41 am »
Не, само си вадиш полиса, и толку, не треба никаде да ја приложуваш освен на полицаецот доколку те застане нели.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #3641 на: 08 Април 2020, 11:00:09 am »
Сега бев во МВР го регистрирав тракторот и го прашав лицето што е по таа работа ми рече полиса и технички и за скутер до 50сс.Ви пренесувам што ми рече тој,јас за 10е не ризикувам,бидејќи како што кажав,во нашава држава секој законите си ги толкува како што му одговара.Јас кога ќе дојде ред пак сп документ од технички и полиса ќе си одам во МВР по дата и печат.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3642 на: 08 Април 2020, 11:30:45 am »
Јас само што се вратив од технички за колата, прашав во АМСМ кај МВР (откако претходно ми отврдија од осигурителните) за скутер ако е на истото лице НЕ ТРЕБА технички.

И јас не би ризикувал за технички да беше 600 ден, ама не е толку, лани што сум прашал било 1700 денари.

Не сакам никого да убедувам со ова, кој како сака нека процени, нека остане само на муабети и никогаш да не ни здотреба полисата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3643 на: 08 Април 2020, 11:34:00 am »
Јас само што се вратив од технички за колата, прашав во АМСМ кај МВР (откако претходно ми отврдија од осигурителните) за скутер ако е на истото лице НЕ ТРЕБА технички.
Токму така. Технички само ако менува сопственик.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #3644 на: 08 Април 2020, 11:59:44 am »

И јас не би ризикувал за технички да беше 600 ден, ама не е толку, лани што сум прашал било 1700 денари.

Не сакам никого да убедувам со ова, кој како сака нека процени, нека остане само на муабети и никогаш да не ни здотреба полисата.